Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uređena groblja za Svi svete

Za dolazeći vikend, 1. i 2. studenoga, tisuće i tisuće ljudi izaći će, po tradiciji, na groblja i  posjetiti vječna počivališta svojih najmilijih. Blagdan Svih svetih je dan kada se sjećamo svih onih kojih više tjelesno nema među nama, a dokaz kako oni još uvijek žive u nama je i posjet njihovim grobnim mjestima. Svi oni, koji i ovoga puta budu pohodili neko od subotičkih grobalja, moći će se uvjeriti kako su ona sve ljepše održavana i kako se, u skladu s financijskim mogućnostima, nastoje sve više oplemenjivati zasađenim zelenilom i poboljšanjem potrebne infrastrukture. Razgovor o ovoj temi bio je neposredan povod za intervju s Nikolom Kvalom, ravnateljem subotičkog JKP »Pogrebno«.
Bliži se blagdan Svih svetih, dan kada je najveća posjećenost grobljima, i tisuće posjetitelja obilazi vječne kuće svojih najmilijih. Što je sve JKP »Pogrebno« učinilo u pripremi za budući 1. i 2. studenoga?
U nadležnosti JKP »Pogrebno« nalazi se, na teritoriju subotičke općine, trinaest grobalja, koje smo tijekom godine dužni uređivati i održavati. U pitanju su dvije posve odvojene zadaće, primjerice, održavanje podrazumijeva kontinuirano i permanentno košenje svih zelenih površina, saniranje i odvoženje smeća jednom tjedno, kao i održavanje postojećih građevinskih objekata, koji se nalaze na njima. Glede budućeg blagdana Svih svetih radovi na održavanju su finalizirani još tijekom proteklog tjedna, a sada je glavni fokus na saniranju smeća, koje se tijekom tisuća i tisuća posjeta, kada građani uređuju svoja grobna mjesta, gomila i predstavlja ozbiljniji problem. JKP »Pogrebno« je i ove, kao i svih proteklih godina, učinilo sve potrebne radnje kako bi groblja izgledala što čistija i urednija.
Koji su radovi izvršeni na uređenju infrastrukture na pojedinim gradskim grobljima?
Pod uređenjem podrazumijevamo izgradnju i rekonstrukciju objekata koji se nalaze na prostoru groblja. U pitanju su svi dijelovi postojeće infrastrukture, poput – ograda, staza, rasvjete, vodovoda ili objekata raznovrsne namjene. Za tekuću poslovnu godinu bilo je planirano uložiti 3.700.000 dinara za sljedeće investicije: rekonstrukciju mrtvačnice na Kerskom groblju, rekonstrukciju sanitarnog čvora na Senćanskom groblju, betonske staze na Kerskom i Bajskom groblju, postavljanje dijela žičane ograde na Kerskom i Senćanskom groblju, kao i na groblju u Bačkim Vinogradima, nabava dva nova motokultivatora, sadnja novih sadnica i sl. Također, pripremljena je i potrebna tehnička dokumentacija za izgradnju mrtvačnice na groblju u Tavankutu, a sada predstoji odabir najbolje ponude za izvođenje građevinskih radova, kako bi se tijekom sljedeće godine izgradio navedeni objekt.
Je li bilo i nekih dodatnih ulaganja preostalih financijskih sredstava?
Od planiranih pozicija, koje su uspješno realizirane, ostala su i određena nerealizirana sredstava koje smo, odlukom Upravnog odbora, preusmjerili na postavljanje ograda na određenim grobljima na kojima postoji potreba za izvođenjem ovih radova. Jer proračunska sredstva javnih poduzeća se uvijek moraju utrošiti tijekom poslovne godine, a mi ih uvijek nastojimo iskoristiti za dodatno uređenje postojeće infrastrukture.
Kakvi su planovi za sljedeću poslovnu godinu?
Prema općinskoj odluci ustanovljeno je povećanje za 6 posto, pa bi naš proračun za sljedeću godinu trebao biti oko 3.900.000 dinara, i mi ćemo nastaviti s planskim investicijama glede unapređivanja efikasnosti rada naše tvrtke. Primjerice, planirana je nabava jednog tzv. zglobnog traktora, koji bi u znatnoj mjeri olakšao košenje trave na nepristupačnijim površinama, planirana je i kompletna rekonstrukcija rashladnog uređaja na Senćanskom groblju, te ostale investicije glede kvalitetnog uređivanja i održavanja.
Postoji li u Subotici problem novih mjesta za sahranjivanje pokojnika i na koji način bi se on mogao rješavati u bližoj budućnosti?
U Subotici se permanentno svake godine zaoštrava problem nedostatka mjesta za sahranjivanje u rake i izgradnju zidanih grobnica. Naročito su veliki problemi na grobljima u Dudovoj šumi i Aleksandrovu, jer mjesta gotovo više nema. Za rješenje ovoga akutnog problema postoji, još od 1984. godine prema GUP-u, lokacija u Malom Bajmoku od 60 hektara na zahvatu Fočanske i Batinske ulice iza kuća u smjeru somborske pruge. Dokumentacija postoji, rješenje je usvojeno i lokacija zacrtana, a očekujemo da se aktivnost na tom planu što prije ubrza, jer mjesta za sahranjivanje ima sve manje.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika