Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dalmatinske pjesme u vijećnici

VII dani Balinta Vujkova uljepšani su dolaskom klape »Adrion«, koja je došla na poziv organizatorice ove manifestacije Katarine Čeliković, te na osnovi prijateljstva članova klape i obitelji Nene i Vlade Tumbas, koji su ujedno bili i njihovi domaćini.
Klapa Adrion osnovana je 31. listopada 1993. godine, a ime je dobila po najstarijem nazivu za najvišu jadransku planinu Biokovo. Članovi klape Adrion su: I. tenor – Bojan Mileta, II. tenor – Franjo Čovo, II. tenor – Igor Gojak, bariton – Matko Šabić, bariton – Josip Marinović, bas – Zvonko Gilić, bas – Jakša Gilić i bas Ivo Babić. U Subotici su ovoga puta bila samo četiri člana, a to su Bojan Mileta, Franjo Čovo, Josip Marinović i Zvonko Gilić. 
REPERTOAR KLAPE: Bogati repertoar pjesama koje klapa izvodi su dalmatinske pjesme, pjesme duhovnog, klasičnog i zabavnog karaktera, mise, šlageri, a klapa rado izvodi i razne obrade popularnih dalmatinskih pjesama. Svakako osnova njihovog rada su tradicijske klapske pjesme. Sve pjesme nadahnute su ljubavlju prema Bogu, domovini, Dalmaciji i njenom čovjeku. Klapa redovito sudjeluje na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, kao i na mnogim drugim festivalima u Splitu, Kaštelu, Zagrebu i mnogim drugim mjestima, kako u Hrvatskoj tako i izvan nje. Glazbeno umijeće klape Adrion zabilježeno je na do sada dva objavljena nosača zvuka, CD-u i kazeti, te su česti gosti na radio valovima i u mnogim domovima. Svi koji su prisustvovali njihovom koncertu u Subotici mogli su kupiti CD i u svojim domovima uživati u dalmatinskoj pjesmi. 
Kako je rekao i naš sugovornik Josip Marinović, u planu im je i treći CD, na kojem bi se trebale naći novije obrade. Od svog osnutka do danas obišli su veći dio Europe i cijele bivše Jugoslavije, te godišnje koncertiraju od 80 do 100 puta. 
UNIKATNA NOŠNJA: Klapa »Adrion« glazbom se bavi isključivo kao hobijem, no po pjevanju i radu moglo bi se reći kako je isključivo profesionalna klapa, te kako su i sami rekli, mogli bi i tako raditi, no svi imaju svoje poslove i obveze. Tri člana klape su profesionalni glazbenici i rade kao profesori u glazbenim školama. Kako su rekli, na njihovom se repertoaru nalaze raznovrsne pjesme, te tako rado pjevaju i poznate pjesme Zvonka Bogdana, kao i tamburaške pjesme općenito. »Ljudi u Dalmaciji, a i mi sami volimo slušati tamburašku glazbu i ona se sluša i traži. Slušamo kako slavonsku tamburašku glazbu, tako i ovu iz Bačke«, rekao je Marinović. 
Sve klape imaju svoju tradicijsku nošnju, klapa »Adrion« ima zanimljivu i unikatnu nošnju koju je osmislila umjetnica iz Makarske, te se na njihovim prslucima nalazi slika Makarske i Biokova, mora i neba, te kada stoje jedan pokraj drugog prikazuju prekrasnu sliku Makarske. 
»Ime smo dobili sasvim slučajno. Prilikom jednog nastupa, jedan naš franjevac iz Makarske je rekao kako smo mi kao naša najveća jadranska planina koja se izvorno zove Adrion. On nas je oslovio tim imenom i nama se svidjelo, te smo i ostali klapa ‘Adrion’«, objasnio je Marinović. 
Svi članovi klape su oduševljeni, kako su sami rekli, bajkovitom Suboticom, građevinama, širokim ulicama i zelenilom, čega u Dalmaciji nema, te publikom i samim koncertom.  
Obećali su suradnju i nadajmo se da će nas opet posjetiti u potpunom sastavu. 
Ž. Vukov
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika