Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U duhu Marulićeva vremena

Do 7. studenoga u Gradskom muzeju u Subotici mogu se pogledati dvije izložbe koje su u suradnji sa spomenutom ustanovom kulture organizirala hrvatska diplomatska tijela u Republici Srbiji. Naime, posredstvom Generalnog konzulata Republike Hrvatske u subotički je muzej stigla dokumentarna izložba »Split Marulićeva doba«, dok je Veleposlantvo RH u Beogradu osiguralo izložbu radova u keramici čiji su autori hrvatski umjetnici. 
MARULIĆEV SPLIT:  Izložba »Split Marulićeva doba« priređena je originalno 2001. u Splitu u povodu obilježavanja 550. obljetnice rođenja pjesnika i humanista europskih razmjera Marka Marulića (1450.-1524.) i 500. obljetnice nastanka njegove »Judite«, prvog književnog djela napisanog na hrvatskom jeziku. 
Na 27 panoa izložbom se nastoji prikazati povijest grada Splita, iz vremena u kojem je živio slavni pjesnik, čineći to kroz više cjelina: Političke i društvene prilike, Marulićeve knjige i rukopisi, Graditeljstvo, Kiparstvo, Slikarstvo, Sakralno zlatarstvo, Tekstil, Namještaj, Keramika, Numizmatika, Oružje i obrana Splita, Mjed i željezo.  
Ispred Muzeja grada Splita, koji je priređivač izložbe, prigodom otvorenja obratila se viša kustosica Nela Žižić. Ona je rekla kako je ova izložba originalno podrazumijevala i Marulićeve knjige i rukopise, te različita umjetnička djela i predmete koji svjedoče o razvijenom kulturnom životu Splita toga doba. Izložba je bila priređena u Papalićevoj palači u kojoj je ujedno otpočelo muzejsko djelovanje u Hrvatskoj.
»Sačuvano umjetničko naslijeđe iz Splita Marulićeva doba, premda bi teško pružilo potpunu sliku o onovremenoj umjetnosti, svjedoči o živoj produkciji naših majstora koji su uspješno prevodili strane utjecaje na osoben način. Premda je ova izložba sačinjena isključivo od panoa, ona nam je omogućila da prenesemo dio blaga hrvatske baštine«, rekla je Nela Žižić.
Prije Subotice, ova je izložba gostovala diljem Europe, u Argentini, a uskoro bi trebala otputovati za Japan.
IZLOŽBA KERAMIKE: Dru-gom izložbom  predstavljena su djela hrvatskih umjetnika koja su nastala na Simpoziju »Svijet keramike« u okviru Smotre umjetnosti »Mramor i zvuci« koja se od 1974. tradicionalno održava u Aranđelovcu. Na njemu se okup-ljaju keramičari iz cijeloga svijeta, a zbirka Simpozija »Svijet keramike« u okviru Smotre umjetnosti »Mramor i zvuci« sada broji preko 400 eksponata. Među njima se nalaze i djela hrvatskih keramičara koja su ovom prigodom predstavljena. Izložene radove odlikuje različitost umjetničkih škola i likovnih izričaja. Inače, ista je izložba priređena ove godine u Beogradu u povodu obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske.
Gostujuće izložbe u subotičkom Gradskom muzeju otvorili su veleposlanik RH u Beogradu Tonči Staničić i generalna konzulica RH u Subotici Ljerka Alajbeg. Ispred domaćina obratio se i István Hulló, ravnatelj Gradskog muzeja, a otvorenju je nazočio i ravnatelj Aranđelovačke kolonije keramike Miodrag Fišeković.
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika