Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nesigurnost u Zagrebu

Nepunih mjesec dana nakon što je na stubištu zgrade u kojoj je stanovala s dva hica u glavu ubijena Ivana Hodak, kći odvjetnika Zvonimira Hodaka i bivše potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske Ljerke Mintas –Hodak, u Zagrebu se dogodila još jedna likvidacija prema klasičnom mafijaškom obrascu. U snažnoj eksploziji, koja je protresla najuže središte grada, ubijen je glavni urednik tjednika »Nacional« i suvlasnik NCL Media grupe Ivo Pukanić (47), jedan od novinara koji je pisao o mafiji i obavještajnom podzemlju, te Niko Franjić (40), direktor marketinga iste grupacije. Obojica su ubijena 23. listopada na parkiralištu »Nacionala« u Palmotićevoj 3 aktiviranjem eksplozivne naprave, koja se nalazila u mopedu bez registarskih oznaka, parkiranom pokraj Pukanićevog auta Lexus LS 600 H, uvezenom prije dva mjeseca iz Sjedinjenih Američkih Država. Od siline eksplozije zatresli su se čak i džipovi pripadnika MUP-ove interventne policije,  koji su osiguravali nogometnu utakmicu Dinama i nizozemskog NEC-a, koja se tog dana igrala u Maksimiru, udaljeni tek nekoliko stotina metara od mjesta eksplozije. Prema izjavama očevidaca, samo pola sata prije eksplozije Palmotićevom i Starom Vlaškom ulicom provedena je veća skupina nizozemskih navijača. Igrom slučaja vaš je izvjestitelj bio udaljen samo tristotinjak metara od mjesta eksplozije, koja je snažno zatresla samo središte glavnog grada Hrvatske i bio svjedokom straha i panike Zagrepčana koji, šokirani onim što se događa, nisu mogli vjerovati da se njihov miran i siguran Zagreb u samo nekoliko mjeseci pretvorio u grad nalik Bejrutu. 
ZABRINUTI GRAĐANI: Policija je odmah opkolila mjesto ubojstva u krugu od stotinu metara i zapisivala podatke svih koji su se našli u blizini, dok je promet u središtu grada bio blokiran sve do ponoći. Obustavljen je bio i tramvajski promet, a policija je provjeravala sva vozila na izlazima iz hrvatske metropole.    
»Jako je zabljesnulo, čula se strašna buka. Vidjela sam zapaljeni auto, iz njega je izletio motor. Požar je zahvatio i dva vozila koja su bila parkirana u blizini«, rekao nam je jedan svjedok eksplozije. Očevidac, koji je pohađao Visoku novinarsku školu NCL grupe, smještenu odmah uz parkiralište Nacionala, kaže da su u trenutku eksplozije vidjeli veliku plamenu loptu i osjetili strašan udarac. »S prozora smo vidjeli automobil u plamenu. Vatrogasci su stigli prvi i počeli gasiti požar na autu. Tijelo krvavog i slomljenog muškarca ispuzalo je iz auta. Još je kratko davao znakove života«, ispričao je uplašeni i zgroženi očevidac. 
»Ovo što se događa u Zagrebu u zadnjih nekoliko mjeseci prebrutalno je i tjera strah u kosti. U Zagrebu se više ne osjećam sigurno, proganja me osjećaj da stvari više nikada neće biti onakve kakve su bile prije nekoliko mjeseci«, kaže nam Igor Paulić i dodaje, kako će najvjerojatnije zbog ovih događaja morati mijenjati svoje životne navike, jer se premlaćivanja i ubojstva događaju u parkovima, kafićima, klubovima, na parkiralištima, i to usred bijela dana. 
Naš poznati književnik i novinar, rođeni Hrtkovčanin, Miroslav Slavko Mađer, koji stanuje u Palmotićevoj 6, samo tri kućna broja udaljena od mjesta eksplozije, kaže da mu je supruga Marija tog dana parkirala automobil s druge strane parkirališta na kojem se dogodilo ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića. »Oko 18 i 30 navečer iznenadila nas je snažna eksplozija, a od siline detonacije popucala su sva stakla na našoj zgradi. Nedugo zatim zagrebačku su noć proparale i sirene vatrogasnih, policijskih i vozila hitne pomoći«, priča nam šokiran, zgrožen i tužan Miroslav Slavko Mađer i dodaje, kako je ovaj tragičan događaj najgore moguće ugrožavanje sigurnosti u Hrvatskoj, ali i dosad najteži napad na slobodu medija. »U Hrvatskoj su do sada tukli novinare, proganjali ih i zastrašivali, ali od danas je to zemlja u kojoj ih i ubijaju«, zaključuje naš zagrebački Srijemac. Mađerova susjeda Dubravka Kucelj danima je nakon atentata skupljala popucano staklo u svom dvorištu, a našla je i ostatke Pukanićevog automobila, veličine i 20 centimetara. »Zamislite da me takav željez-ni dio pogodio«, zabrinuto se pita gospođa Kucelj.  
ILI MI ILI ONI: Nasilje i krv na zagrebačkim ulicama natjerale su hrvatske državne institucije na oštru i brzu reakciju. »Kriminalno podzemlje suočilo je pravnu državu i cijeli sustav s izazovom  s kakvim se do sada nismo susreli. Svaki građanin se sada s pravom pita: ‘Tko je sljedeći?’ Država mora oštro odgovoriti. Terorizam je ušao na ulice glavnog grada Hrvatske, ovo je trenutak kada se odlučuje: ili mi (pravna država, funkcioniranje institucija sustava i sigurnost građana), ili oni (kriminalci, teroristi i mafijaši)« – poručio je predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, a premijer Ivo Sanader je ustvrdio kako Vlada neće dozvoliti da Hrvatska postane Bejrut. »Na ovom slučaju rade najbolji stručnjaci i policajci. Ono najbolje što Hrvatska ima uključeno je u rješavanje ovog slučaja i svih sličnih«, izjavio je premijer Sanader i dodao kako ga je nazvao i Zoran Milanović, predsjednik najjače oporbene stranke i stavio mu se na raspolaganje.
»U rješavanju ovog stanja moramo biti jedinstveni, moramo djelovati zajedno. Ovo je trenutak da politiku i političke stranke stavimo po strani i da se suočimo s onim što imamo, a to je nesigurnost. Sigurnost nema cijenu, sigurnost moramo vratiti na ulice naših gradova«, poruka je predsjednika SDP-a Zorana Milanovića. 
Dan kasnije je u Zagrebu održana i sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj su bili prisutni i predstavnici svih stranaka zastupljenih u Saboru, a zajednički je zaključak da se neće uvoditi izvanredno stanje, nego izvanredne mobilizacijske mjere. Donesen je paket »antimafijaških zakona« u sklopu kojih je i Zakon o policijskim ovlastima, baza DNK, takozvani uskočki sudovi, a apelirano je na sudbenu vlast da brže procesuira predmete koji su pred njima. 
Istog dana kada su ubijeni Pukanić i Franjić uspostavljena je i snažnija suradnja s policijom u susjednim zemljama. Milorad Veljović, direktor policije Srbije, koji se i zatekao u Zagrebu u vrijeme atentata, demantirao je medijske spekulacije da je mogući atentator na Ivu Pukanića Sretko Kalinić, odbjegli pripadnik »zemunskog klana«, rođen u Zadru. »Mi za sada nemamo saznanja da je itko iz Srbije umiješan u ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića, no s kolegama iz Hrvatske u stalnom smo kontaktu i pružit ćemo svu potrebnu pomoć i proslijediti im sva naša saznanja do kojih dođemo«, rekao je Milorad Veljović.
 
Zlatko Žužić    
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika