Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ponovna uspostava drevne Srijemske biskupije

Pod geslom Ovo je dan što ga učini Gospodin, održana je u nedjelju 26. listopada, svečana euharistija u srijemskomitrovačkoj katedralnoj crkvi sv. Dimitrija u prigodi ponovne uspostave drevne Srijemske biskupije. Misnome je slavlju predsjedao dijecezanski biskup Srijemske biskupije mons. Đuro Gašparović, Srijemac rodom iz Golubinaca, u koncelebraciji s nekoliko nadbiskupa, 20-tak biskupa, 50 svećenika i isto toliko bogoslova i čak dvojice papinskih nuncija, mons. Eugenia Sbarbara iz Beograda i Maria Roberta Cassara iz Zagreba.
I doista, ovo je dan što ga učini Gospodin, rekao je u vrlo lijepoj homiliji biskup Đuro, zahvaljujući papi Ivanu Pavlu II., koji je prigodom pastoralnog pohoda Hrvatskoj navijestio promjenu ustrojstva, te aktualnom papi Benediktu XVI., koji je Bulom od 18. lipnja svečano i objavio te promjene, osnivanje nove crkvene pokrajine ili Đakovačko-osječke metropolije i ponovnu uspostavu Srijemske biskupije koja je sufragan toj pokrajini, a baš na blagdan Svetog Dimitrija, đakona-mučenika po kojemu Mitrovica i nosi ime i koji je nebeski zaštitnik ove biskupije, obznanjena je urbi et orbi.
NA DAN SV. DIMITRIJA: »Naš lijepi grad, Srijemska Mitrovica i čitav naš Srijem, slave danas svojega zaštitnika, sv. Dimitrija i s njim sve svete srijemske mučenike, o čemu svjedoči prepuna katedralna crkva i mnoštvo vjernika koji u dvorištu crkve misu prate putem video-zida, jer smo hodočastili iz svih naših župa, pa i iz susjedne Hrvatske u ovu lijepu baziliku sv. Dimitrija koja je danas uzdignuta na čast katedrale u kojoj prikazujemo ovu svečanu euharistiju za ponovnu uspostavu drevne Srijemske biskupije i nove metropolije i Đakovačko-osječke nadbiskupije i za sve to smo zahvalni Bogu«, rekao je biskup Đuro i podsjetio na dugu povijest biskupije srijemske koja seže do rimskoga doba i vremena prvih apostola a već u četvrtom stoljeću padaju i prve žrtve, što je ne tako davno obilježeno velikim misnim slavljem u povodu 1700 godina prvih srijemskih mučenika. Crkva je u Srijemu preživjela i tursko vrijeme, sve strašne ratove i nije utihnula niti u vrijeme Drugog svjetskog, pa ni Domovinskog rata. U toj dugoj povijesti Katoličke crkve na ovim prostorima, djelovalo je 76 biskupa i još 11 u vrijeme dok je bila u sastavu Đakovačke, bosanske i srijemske biskupije, pa sve do ovih dana, kada je papa Benedikt XVI. obznanio da je imenovao biskupa u osobi Đure Gašparovića. Biskup je Đuro pozdravio sve nazočne, zahvalio nadbiskupima za tu čast, sve biskupe, subotičkoga i zrenjaninskoga, bosanske i biskupe iz susjedne Hrvatske, i iz Makedonije a posebice episkopa srijemskoga Vasilija sa suradnicima, zatim predstavnike vlasti Republike Srbije i Republike Hrvatske sve do lokalne razine i brojne predstavnike kulturnih ustanova, učilišta, sve svećenike, redovnike i redovnice i čitav puk srijemski.
Sve je započelo prelijepim ophodom uz zvuke zvona, orgulja i trube, najprije bogoslovi s križom i svijećama, pa svećenici, biskupi, nadbiskupi i dvojica nuncija, pa predsjedatelj misnoga slavlje mons. Đuro Gašparović. Potom je papinsku Bulu na latinskome pročitao mons. Eugenio Sbarbaro, nuncij u Republici Srbiji a prijevod na hrvatskome, katedralni župnik i dekan mitrovačkog dekanata, preč. Eduard Španović. Nakon uvodnoga obreda misa je pošla svojim liturgijskim tijekom a valja napomenuti kako je svečanu euharistiju pratio milozvučni pjev Mješovitog katedralnog zbora Sveta Cecilija, kojim je ravnala sestra Cecilija Tomkić dok je za orguljama sjedila prof. Dragana Nešić. 
ZAREDALE SE ČESTITKE: Prvi je čestitao prvi nadbiskup đakovačko-osječki mons. Marin Srakić a potom i beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar. Istina, on je svoju čestitku izrekao već na svečanoj euharistiji u povodu blagdana Gospe Tekijske u Petrovaradinu, no i sada je naglasio kako je brat Đuro dobrodošao u Međunarodnu biskupsku konferenciju sv. Ćirila i Metoda, te mu poželio pomoć sv. Dimitrija u svakodnevnom radu da postane stvarni predstavnik Katoličke crkve u Srijemu čiji su temelji napojeni mučeničkom krvlju već prvih stoljeća kršćanstva, i pravi predstavnik stada koje mu je povjereno.
U ime srijemskih svećenika, biskupa je pozdravio župnik u Zemunu preč. Jozo Duspara, a ujedno zahvalio Svetoj stolici na novome ustrojstvu i ponovnoj uspostavi drevne Srijemske biskupije. Nakon svete mise, gosti i uzvanici okupili su se u nedavno vraćenom Hrvatskom domu, gdje su domjenak pripremili Golubinčani.
Bila je to prigoda da čujemo kakve su dojmove ponijeli sudionici svečanosti. Gradonačelnik Srijemske Mitrovice Branislav Nedimović izrazio je zadovoljstvo dolaskom velikog broja hodočasnika i uzvanika u Srijemsku Mitrovicu i čestitao svim katoličkim vjernicima i kleru na ponovnoj uspostavi Srijemske biskupije, što je svakako nova kvaliteta za lokalnu zajednicu.
VELIKI DAN ZA VJERNIKE: Veliki je ovo dan za sve naše vjernike i za Katoličku crkvu u Srijemu, izjavio je dopredsjednik Hrvatskog Sabora Vladimir Šeks i naglasio kako je njegov dolazak u funkciji daljnjeg doprinosa poboljšanju međususjedskih odnosa. »Hrvatska zajednica u Srijemu ovim dobiva dobar oslonac i još bolju zaštitu i to ne na uštrb drugih ili na nečiju štetu, već da može razvijati svoj vjerski, kulturni i nacionalni identitet i time obogaćivati i druge, sredinu u kojoj žive i rade.« 
I veleposlanik Republike Hrvatske u Beogradu Tonči Staničić istaknuo je kako je ovo predivno proslavljanje Dimitrijeva, jer nazočio je nekoliko puta, ali današnja je svečanost neponovljiva. »Bio sam ovdje i kada su nam vratili Hrvatski dom, zdanje u kojemu se sada nalazimo, bila je veličajna svečanost, ali ovo je doista predivno, jer osjećam kako se vjernici raduju, a znamo da su Hrvati uvijek imali pozitivnu i konstruktivnu ulogu ovdje i svakako su jedan od simbola Srijema. Raduje me i što vidim odličnu suradnju s lokalnim vlastima, jer ovo nije samo crkvena svetkovina, već je ujedno na dobrobit svih i puno znači za opstojnost našega življa na ovim prostorima. Zato moramo poraditi da nam mladi ostaju u Srijemu, da se slobodno izjašnjavaju kao Hrvati i da zbog toga ne trebaju imati problema, da se mogu školovati i zapošljavati, a onda će se i sve ostalo posložiti na svoje mjesto.«
Suglasni su s ovim i naši ostali sugovornici. Zdenko Đaković, rođeni je Mitrovčanin i svi su njegovi vjernici. Raduje se što je Srijem najzad priznat i na ovoj razini, jer to je velika čast za sve Srijemce, i one koji su ostali da svjedoče o opstojnosti Hrvata na ovim prostorima i one koju su pod raznim pritiscima iz Srijema morali otići, pa vjeruje kako je ovo i dobra poruka baš njima, da se jednoga dana mogu i vratiti, a Crkva je uvijek bila stožer oko kojega su se okupljali srijemski Hrvati. Mato Groznica iz Golubinaca voli reći da je vjernik-laik i vjeruje kako je ovo povijesni moment i novi korak u budućnost, jer ovo je samo ponovna uspostava drevne Srijemske biskupije a ne nekakvo odcjepljenje od Đakova i Hrvatske niti kao definitivan razlaz. Zvonimir Rajković predsjednik je Udruge zemunskih Hrvata i knjižnice i čitaonice Ilija Okrugić Srijemac u Zemunu također je vidno uzbuđen, a kako i ne bi, kada srijemski Hrvati dobivaju svoju samostalnost makar i u vjerskom pogledu. Jelka Ćurčić, vjeroučiteljica iz Šida, došla je skupa s više od 200 vjernika iz župa u Šidu, Gibarcu, Moroviću, Vašici, te filijalnih župa u Batrovcima i Jameni, a s njima su i vjernici iz župa u Sotu, Erdeviku i Ljubi i radosni su što mogu svjedočiti novome ustrojstvu Srijemske biskupije i čestitati novom biskupu srijemskom. Željko Kraljičak, pročelnik je Ureda za gospodarstvo i poljoprivredu Osječko-baranjske županije, no podrijetlom je Mitrovčanin i raduje se, baš kao i svi oni koji su u ovoj crkvi primili svete sakramente, ministrirali ili pjevali u zboru.
I za kraj, izjava domaćeg sina, katedralnog župnika, začasnog kanonika i dekana mitrovačkog dekanata, preč. Eduarda Španovića: »Ovo je uistinu dan što ga učini Gospodin, i zato smo ga uzeli za geslo današnjeg misnog slavlja, jer je čista istina. Danas je veliki dan za nas srijemske Hrvate i za čitav Srijem općenito, jer ponovno je uspostavljena naša drevna Srijemska biskupija a biskupom je imenovan naš srijemski sin, podrijetlom iz Golubinaca. Puno je razloga za slavlje, puno razloga za ponos i puno razloga za zahvalu Bogu i ljudima. Ovo je jedan novi početak i valja nam se uzdati u se i u svoje stado. U Srijemu je, istina, ostalo malo stado, ali Isus nam poručuje – malo je stado Ocu omiljelo. U Srijemu imamo pedesetak župa, imamo dostatan broj svećenika i oko 35-40 tisuća vjernika, ali ja vjerujem da po našim gradovima ima bar još desetak tisuća kripto Hrvata, pa dakle i još 10 tisuća vjernika.«
Slavko  Žebić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika