Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prikupljanje ponuda za kupovinu nekretnine

Odluka o raspisivanju oglasa za prikupljanje ponuda za kupovinu nekretnine za sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća u Subotici i prijedlog odluke o osnivanju Zaklade »Hrvatski dom«, donesene su na sjednici Izvršnog odbora HNV-a održanoj 25. listopada, navodi se u priopćenju iz ureda HNV-a. 
Također, Izvršni odbor HNV-a je zauzeo pozitivan stav za pripreme glede raspisivanja natječaja za predpristupne fondove Europske Unije.
»Kupovina nekretnine znači da će Hrvatsko nacionalno vijeće konačno dobiti svoj prostor u Subotici, u kojemu će se moći adekvatno raditi. Dužnosnici Vijeća sada rade u uvjetima koji nisu pogodni za rad krovne institucije hrvatske manjinske zajednice. Prostorije u kojima se sada odvija rad Vijeća u Preradovićevoj 4 su skučene, mala je kvadratura, prostorije dijelim s predsjednikom Vijeća Brankom Horvatom, a ovdje se nalazi i naš ured, gdje se obavljaju administrativni poslovi. U ovim prostorijama nema adekvatnog grijanja, a problem je i prokišnjavanje. Uštedjeli smo određena sredstva, koja smo izdvojili rebalansom godišnjeg proračuna, i sada smo pristupili realiziranju planiranog, nakon usvajanja rebalansa na sjednici Vijeća«, kaže predsjednica Izvršnog odbora HNV-a Slavica Peić. 
Nakon izbora najpovoljnije ponude za kupovinu nekretnine i pregleda dokumentacije o nekretnini, ta će ponuda biti dana na razmatranje vijećnicima na sjednici HNV-a. Slavica Peić kaže kako kupljena zgrada možda neće moći odmah s potrebnim prostornim kapacitetima zadovoljiti i potrebe za rad Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«, ali se u budućnosti adaptacijom i nadogradnjom želi osigurati prostor i za rad tih profesionalnih ustanova hrvatske manjinske zajednice u sjedištu HNV-a. 
O prijedlogu odluke o osnivanju Zaklade »Hrvatski dom«, koji će biti upućen Hrvatskom nacionalnom vijeću na usvajanje, Slavica Peić kaže kako osnivanje zaklade ne treba vezivati za kupovinu nekretnine. »Prijedlog je da HNV bude osnivač, a kao suosnivači moći će se pridružiti i druge pravne i fizičke osobe. Zaklada će se prije svega baviti humanitarnim radom. Primjerice, nastojat će se osigurati stipendije za učenike i studente putem donacija«.
Z. S.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika