Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Otvorene prostorije DSHV-a

U povodu proslave 18. obljetnice podružnice DSHV-a Sombor održane u petak 24. listopada u Somboru, svečano su otvorene prostorije za potrebe ove stranke, koje su dobivene na korištenje dokle god je DSHV parlamentarna stranka. Ovaj prostor je presijecanjem vrpce otvorio Karlo Karas, potomak Šime Karasa koji je svojedobno bio domaćin HSS-ovcu Stjepanu Radiću ugostivši ga na svome salašu prilikom održavanja mitinga u Somboru i Subotici. Predsjednik somborske podružnice DSHV-a Mata Matarić je ovom prigodom naglasio kako ovaj prostor nije samo prostor podružnice i mjesne organizacije Sombor, već je to prostor svih Hrvata koji nose broj 025 u telefonskom imeniku.  Predsjednik DSHV-a Petar Kuntić izrazio je nadu da će ovaj ured označiti početak boljeg života za Hrvate na ovim prostorima poslije svih događanja u proteklih 18 godina i da je potreban veliki rad i suradnja kako bi hrvatska manjinska zajednica došla na razinu drugih, starijih manjinskih zajednica s ovih prostora. Prostorije je blagoslovio župnik župe sv. Križ u Somboru dr. Marinko Stantić, a zatim je otpjevana pjesma »Zdravo Djevo«.
SVEČANA AKADEMIJA: Večer je svečanom akademijom nastavljena u Gradskoj vijećnici, odnosno županiji. U ime mjesnih organizacija nazočne je pozdravila predsjednica mjesne organizacije Sombor 1 Marija Radoš. Organizacijski je odbor predložio radno predsjedništvo, za predsjedajućeg je izabran Aleksandar Sabo, a za članove – Pavle Matarić, Ivan Periškić, Andrija Ađin i Slobodanka Radičev. Predsjedajući je svima zaželio dobrodošlicu i pozdravio konzula Generalnog konzulata Republike Hrvatske  u Subotici Antu Franjića, narodnog zastupnika u skupštini Republike Srbije i predsjednika DSHV-a Petra Kuntića, predsjednika Skupštine Grada Sombora Nemanju Delića, predsjednika HNV-a Branka Horvata, predsjednika UG Bunjevačko kolo Josipa Bošnjaka, dopredsjednike DSHV-a, članove Predsjedništva, članove Vijeća, predsjednicu Cro Femine, predsjednicu Foruma žena DSHV-a,  predsjednika Mladeži DSHV-a, predsjednike i članove mjesnih organizacija, velečasnog dr. Marinka Stantića, predstavnike kulturno-umjetničkih društava i predstavnike medija.
Alojzije Firanj je podsjetio na dane osnivanja stranke i izbor prvog predsjednika, a zatim je prikazan i film o osnivanju somborske podružnice DSHV-a u Gradskoj kući u Somboru 4. studenoga 1990. godine. Mata Matarić je nakon filma pozdravio osnivače DSHV-a i govorio o aktivnostima i planovima stranke. Predsjednica Foruma žena DSHV-a Marijana Čović pozvala je na rad i veće angažiranje u cilju boljitka života hrvatskih žena i svih Hrvata u Vojvodini. Predsjednik Mladeži DSHV-a Siniša Skenderović  je nazočnima čestitao obljetnicu i pozvao mlade da se organiziraju i ovu stranku radom učine još snažnijom. Predsjednik Skupštine Grada Sombora Nemanja Delić je, čestitavši obljetnicu, rekao kako  film o osnivanju somborske podružnice DSHV-a pripada povijesti, kao što i grad Sombor govori o povijesti i zajedničkom suživotu već nekoliko stoljeća. On je naglasio kako se nada da smo nakon osamnaest godina svi puno iskusniji i pametniji.
SPRJEČAVATI KONFLIKTE: Završnu riječ na ovoj svečanoj akademiji imao je predsjednik stranke Petar Kuntić koji je nazočne pozvao da minutom šutnje odaju počast preminulim članovima i simpatizerima DSHV-a. On je govorio o povijesti stranke, o njenim najtežim trenucima i radu koji nikada nije bio uzaludan, te je naglasio: »Činjenica je da postoji niz nagomilanih antagonizama u našoj zajednici koji idu prema tome da postanu vječni, jer ih nitko ne presijeca i ne ublažava. Treba naglasiti da u takvom ozračju i takvim uvjetima na plodnom političkom vojvođanskom humusu punih osamnaest godina u kontinuitetu uspijeva jedino Demokratski savez Hrvata u Vojvodini. S tim u svezi i odgovornost DSHV-a u sprječavanju konflikata i ublažavanju istih u zajednici je na visokoj razini.«
Izlaganjem predsjednika stranke završena je svečana akademija, a proslava je nastavljena u restoranu KTC-a.
 
Zlatko Gorjanac
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika