Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Radost i zahvalnost

Radost i zahvalnost
 
S velikom radošću, ponosom i zahvalnošću srijemski Hrvati su ove godine proslavili blagdan sv. Dimitrija u gradu koji po njemu i nosi ime – u Srijemskoj Mitrovici. Veliki je dan, za srijemske Hrvate i za čitav Srijem, bio te nedjelje 26. listopada, jer je svečanim euharistijskim slavljem proslavljena ponovna uspostava drevne Srijemske biskupije i preuzimanje službe dijecezanskoga biskupa srijemskog. Pročitana je Bula pape Benedikta XVI. kojom se Srijemska biskupija, nakon 235 godina tijekom kojih je bila pripojena Đakovačko-srijemskoj biskupiji, ponovno uspostavlja i postaje članicom Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda i Bula kojom se msgr. Đuro Gašparović imenuje srijemskim biskupom. 
»Kao srijemski biskup mogu se kao punopravni član uključiti u suradnju s biskupima toga područja te s autoritetom razgovarati s predstavnicima ovdašnje vlasti«, rekao je u svome obraćanju vjernicima i uzvanicima u srijemsko-mitrovačkoj katedralnoj crkvi – manjoj bazilici biskup Gašparović.  
Katolička crkva u Srijemu uvijek je bila oslonac zaštite i očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta svojih vjernika i srijemskih Hrvata i novo će crkveno ustrojstvo, istaknuli su visoki gosti koji su bili nazočni slavlju, puno značiti za opstojnost Hrvata na ovom području i za daljnje razvijanje dobrih odnosa među različitim crkvenim i nacionalnim zajednicama. 
Na sjeveru Bačke, pak, prošli bi se vikend, kada je život hrvatske zajednice u pitanju, mogao neformalno (a da to pritom ne zvuči pretenciozno) nazvati i vikendom kulture. U Subotici su, naime, održani sedmi po redu »Dani Balinta Vujkova«, značajna kulturna manifestacija hrvatske zajednice u Vojvodini. Također su priređene i dvije izložbe u subotičkom Gradskom muzeju, za čiji su dolazak zaslužna diplomatska tijela Republike Hrvatske u Srbiji. Održan je i koncert Subotičkog tamburaškog orkestra. Dakle, kulturnih sadržaja, onima koje to zanima, nije nedostajalo. 
Međutim, ono što je možda najupečatljivije, a tiče se protekloga vikenda »kulture«, jest  novoustanovljena nagrada s područja književnosti među Hrvatima u Vojvodini, koja nosi ime Balinta Vujkova – Dide. Organizacijski odbor »Dana Balinta Vujkova« ove ju je godine dodijelio subotičom književniku Lazaru Merkoviću. Lijep je to primjer vrednovanja nečijega rada, što baš i nije uobičajena praksa među ovdašnjim Hrvatima, ne zaboravljajući, naravno, i na »Antušovu nagradu«, koju redovito godišnje dodjeljuje Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« iz Subotice. 
H.R. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika