Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bol

Mnogi posjetitelji i gosti Bola na otoku Braču često u šali znaju kazati: »Od sveg Brača meni je ostao Bol«, ali kada nakon provedenog odmora dođe vrijeme odlaska, htjeli to priznati ili ne, zbilja osjete bol. Bol što moraju napustiti oazu jadranske ljepote, maleno idilično otočko mjesto smješteno na južnom dijelu jednog od najvećih hrvatskih otoka. O otoku Braču i njegovoj ljepoti znali su još prije nekoliko tisuća godina, o čemu svjedoče brojni pisani zapisi starih vremena. Konačno, rimski imperatori koji su vladali cijelim ondašnjim svijetom, birali su Bracciu za mjesto svoga ljetnoga odmora. I posjećivali lokalitete današnjeg Bola. S razlogom. Naravno.
Nakon brojnih lijepih ljetnih dana, koji su s dolaskom nove jeseni ostali za nama, prijelaz u novo godišnje doba još uvijek je, klimatski, vrlo blizak temperaturno svojoj prethodnici. Konac rujna i početak listopada svakodnevno je bio ugrijan s ugodnih dvadeset i nekoliko stupnjeva, a more je unatoč nekoliko dana kontinu-irane bure ostalo na još uvijek za kupanje »mogućih« dvadeset stupnjeva. I turisti, istina najviše oni iz zemalja izrazite kontinentalne klime, kupaju se i u listopadu, uživajući u besprekorno čistom moru zbog kojeg su i potegli par tisuća kilometara puta. Plaže su relativno popunjene, jer ipak su to mjesta masovnog turizma na kojima tijekom udarnih ljetnih mjeseci boravi na desetine tisuća gostiju, a u vremenu kasne posezone sve je ipak znatno drugačije. Na ugodnih, prosječnih 25 stupnjeva tijekom većeg dijela dana ljubitelji mora i sunca uživaju na ležaljkama akumulirajući »posljednje zrake ljeta« ili pak na druge brojne načine uživaju u »još uvijek« ljetnom doživljaju. Šetajući prekrasnom mramornom stazom u hladovini brojnog mediteranskog rastinja u neposrednoj blizini mora, igrajući tenis u prekrasnom teniskom centru s više od 20 terena, baveći se jedrenjem ili surfom na valovitom jesenskom moru, ili jednostavno uživajući u zasluženoj dokolici na nekoj od klupa s prekrasnim pogledom na jednu od najljepših svjetskih plaža.
Za one koji žele odmor upotpuniti i dodatnom skrbi za vlastito tijel i njegovu vrhunsku njegu, na usluzi je wellness i spa centar u hotelu Elaphusa, koji se nalazi u sklopu hotelskog resorta Bluesun u kojemu je moguć kompletan najsuvremeniji tretman počevši od kupanja u zatvorenom bazenu sa slanom morskom vodom sve do brojnih dodatnih usluga (raznovrsnih sauna, parnih kupelji i relaksacijskih tretmana na posebno ugođenim ležajevima).
Bol zbilja pruža puno toga. U svakom dijelu godine i sezone, neovisno o godišnjem dobu i kalendarskom mjesecu, jer svatko može može odabrati svoj način užitka u nedirnutoj prirodi podno najvišeg hrvatskog otočkog vrha (Vidova gora visoka gotovo 800 m). Hoće li to biti aktivnije ili pasivnije, usred sezone ili ovako na njezinom približavajućem koncu, zbilja je svejedno, jer Bol je uvijek isti. U proljeće, u srpnju ili kolovozu, te početkom listopada, jednostavno ne možete pogriješiti. Trebate se jednostavno zaputiti prema Splitu, ući na jedan od mnogobrojnih trajekata koji voze prema Supetru i potom prevaliti još nekih 40 km do druge strane otoka Brača. A, kada poslije kraće vožnje ugledate more i maleno mjesto »usidreno« na samom kraju ovoga rajskoga otoka, bit će vam sve jasno. Zbog čega je Bol – Bol!
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika