Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Koliko skrbimo o zdravlju?

Dragi moji mali prijatelji, ovoga puta donosimo nekoliko zanimljivih tema koje su aktualne za  listopad. Sigurna sam kako ste i vi sami sudjelovali u nekima od njih. No, i ako niste, možete se sada upoznati s njima. Govorimo o temama koje su kalendarski vezane za ovaj mjesec, ali možete ih primjenjivati cijele godine, štoviše, neke biste obvezno i trebali.   
Piše: Željka Vukov
 
»Čiste ruke«
 
Prošlog tjedna, 15. listopada, po prvi je put obilježen Svjetski dan čistih ruku. Slogan ovog prvog Svjetskog dana čistih ruku bio je: »Pranje ruku spašava živote«. Tako, dragi moji najmlađi čitatelji, ovo morate jako ozbiljno shvatiti i paziti na sebe i svoje bližnje. Neka istraživanja su pokazala kako ljudi uopće u svijetu imaju loše navike glede pranja ruku, točnije nemaju naviku prati ruke, ili, ako ih peru, onda to bude na brzinu u hladnoj vodi, a to vam je skoro kao da niti niste oprali ruke. Redovitim i pravilnim pranjem ruku sprječavaju se mnoge bolesti, od nekih bezazlenih virusa do smrtonosnih bolesti. Ovo osobito važi za djecu! Pranje ruku je osnovni postupak i temelj je osobne i radne higijene. Rukama diramo sve što je oko nas i zato su nam ruke često zaprljane. 
Ruke su karika u lancu prijenosa uzročnika zaraznih bolesti, koja izravno povezuje uzročnika bolesti s namirnicom. To je najčešći put zagađenja namirnica i prijenosa zaraznih bolesti, a ujedno i razlog zašto se crijevne zarazne bolesti zovu i »bolestima prljavih ruku«. Ruke obvezno treba prati nakon nužde, prije jela, poslije nečistih poslova i prije rada s namirnicama u kuhinji. Uzročnici infekcije lako se rukama mogu prenijeti na jelo i namirnice te izazivati trovanje hranom među ukućanima.
Higijena ruku je osobito važna, jer se prljavim rukama i neposrednim ili posrednim kontaktom preko predmeta ili materijala s kojima one dolaze u doticaj šire mnoge zarazne bolesti. 
Prije pranja ruku poželjno bi bilo podrezati i urediti nokte, jer se ispod noktiju skuplja prljavština. 
 
Za pravilno pranje ruku potrebno je osigurati:
 
Toplu, tekuću i zdravstveno ispravnu vodu, tekući sapun, jednokratne papirnate ručnike (ili pamučne ručnike koji se često mijenjaju i koji se peru na visokim temperaturama), koš za otpatke. 
Ruke obvezno trebate prati: prije jela, nakon posjeta toaletu, obavljanja nužde, prije pripremanja hrane, nakon dodirivanja lica, usta, poslije brisanja nosa, nakon dolaska u kontakt s otpacima hrane, nakon pražnjenja koša za smeće, nakon pušenja, nakon čišćenja, nakon igre na dvorištu ili nekog posla u vrtu, nakon igre u pijesku... 
 
Kako ispravno prati ruke?  
 
Ako perete ruke hladnom vodom ponovite postupak i toplom, a evo na koji način: ruke prvo  navlažite toplom vodom, nanesite tekući (ili čvrsti) sapun i trljajte ih najmanje 20 sekundi (ako je potrebno i ako vam je dostupna četkica za uklanjanje prljavštine iz pora i ispod i oko noktiju svakako je koristite). Poslije sapunanja ruke dobro isperite mlazom tople vode do uklanjanja tragova sapuna. Postoje poslovi gdje je ruke potrebno prati dezinfekcijskim sredstvom, primjerice u bolnici. Ako ste u vrtiću, u školi ili na poslu brišite ruke jednokratnim papirnatim ručnicima, koji se poslije uporabe bacaju u koš s poklopcem. Ako ste kod kuće možete ruke brisati i platnenim ručnicima, ali ih treba često mijenjati i najbolje je da svatko ima svoj ručnik, jer štetne bakterije se mogu lakše širiti ako su ruke vlažne i ako ih brišemo vlažnim platnenim ručnikom. Zato, dragi moji, oprezno s rukama i molim vas pazite na higijenu. Vodite brigu o tome i nemojte da vas uvijek roditelji moraju podsjećati da treba prati ruke i to ne samo prije jela. Nemojte zaboraviti, čiste ruke su pola zdravlja!
 
 
»Zdrava hrana«
 
Zavod za javno zdravlje iz Subotice je i ove godine organizirao manifestaciju prigodom Svjetskog dana hrane s temom »Ulaganje u poljoprivredu za sigurnost hrane«. U okviru ove manifestacije održano je nekoliko zanimljivih programa, a sve u okviru zdrave hrane. Između ostalog, otvorena je izložba dječjih likovnih i literarnih radova u izložbenom prostoru Otvorenog sveučilišta u Subotici. 
Odabrane su četiri teme na koje su učenici mogli slati svoje radove, a to su: »Moja najbolja školska užina«, »Budimo čuvari planeta«, »Dan kada je hrani rođendan« i »2008. godina krumpira«. Kako je rekla i dr. Karolina Berenji, koja je uime Zavoda za javno zdravlje iz Subotice i otvorila ovu izložbu, na natječaj su pristigli lijepi i maštoviti radovi iz škola i predškolskih ustanova s teritorija Sjevernobačkog okruga. Ovo je deseta izložba po redu koja se organizira svake godine u ovo vrijeme, jer je listopad mjesec zdrave prehrane. Nakon otvorenja izložbe nastavljeno je obilježavanje Svjetskog dana hrane u atriju hotela Galleria, gdje su održane razne promocije. Ovoj manifestaciji nazočna su bila i djeca iz subotičkih škola i predškolskih ustanova. Djeca su se natjecala u kvizovima, poligonima spretnosti i đačkim radionicama, a sve u cilju popularizacije zdrave prehrane. Najboljim likovnim i literarnim radovima dodijeljene su nagrade. 
 
Ekskurzija u Davoru
 
Na poziv župnika iz Davora, malog mjesta u Brodsko-posavskoj  županiji, vlč. Marjana Đukića, učiteljica Ana Čavrgov organizirala je dvodnevnu ekskurziju za učenike trećeg, sedmog i osmog razreda Osnovne škole »Matko Vuković«. Djeci se priključilo i dvanaest mladih koji su aktivni u skupini »Proroci«, kao i mladi iz zajednice katoličke mladeži »Zbor«. Svi skupa proveli su dva nezaboravna dana u ovom malom selu koje broji 2500 stanovnika, a koji su ih primili s velikom radošću u svoje domove na spavanje. Skupa s mještanima djeca i mladi sudjelovali su na misnim slavljima u subotu i nedjelju, a mladi su na tribini, koju su organizirali domaćini, odigrali melodramu »Everything«, dok su u nedjelju nakon mise djeca prikazala običaje i život u Subotici. Nakon nedjeljnog ručka s domaćinima, Subotičani su krenuli kući ispunjeni veseljem i nezaboravnim provodom. 
A. Sudarević
 
Sunčana jesen života
 
Listopad je i mjesec stariji ljudi, te se organiziraju razne priredbe u čast majki, baka i djedova. Obično na ovim priredbama sudjeluju njihovi unuci koji im svojom pjesmom, igrom i osmjehom zagriju srca i razvesele ih. Kao i prijašnjih godina i ove su godine mališani dječjeg vrtića »Marija Petković« svojim majkama, bakama i djedovima pripremili zanimljiv program. Ulaznice na ovu manifestaciju bile su kolači koje su majke i bake pravile sa svojim unucima.
 
Narodna književnost za djecu 
 
U okviru sedmih po redu Dana Balinta Vujkova, čije je održavanje počelo u srijedu 22. listopada, kada je otvoren Mini sajam knjiga, u četvrtak 23. listopada u dvorani HKC »Bunjevačko kolo« organiziran je i nastup djece, učenika OŠ »Matija Gubec« iz Tavankuta koji su se nastupili igrajući predstavu »Razlinkavi zec« u režiji Marice Skenderović.  
Prije predstave održano je predstavljanje knjige »Mali diplomat« i CD-a na kojem se nalaze igrokazi za djecu i radio-dramske serije »Na vrbi svirala«. Svi sudionici programa dobili su na dar knjigu i CD. O ovom događaju možete više čitati i vidjeti u sljedećem broju »Hrvatske riječi« na stranicama Hrcka. 
Ako još niste posjetili Mini sajam hrvatskih izdavača koji se održava u okviru Dana Balinta Vujkova, još uvijek imate priliku za to. Sajam traje do subote 25. listopada do 12 sati, pa ga toplo preporučujem svima. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika