Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vršnjaci se dobro razumiju

U trodnevni posjet III. zagrebačkoj gimnaziji otputovale su gimnazijalke 2. razreda koje pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, a posjet je trajao od 16. do 19. listopada.
U jednoj od najstarijih zagrebačkih gimnazija priređen je doista topao doček. Ravnatelj Martin Oršolić, kolege profesori i gimnazijalci srdačno su dočekali neveliku subotičku skupinu u kojoj su, osim gimnazijalki, bili i tamburaši te razrednica prof. Željka Kovač, dogradonačelnik Pero Horvacki, autor i redatelj predstave »Skupština na ćoši« Marjan Kiš, a u ime organizatora Hrvatske čitaonice Katarina Čeliković i Ervin Čeliković. Nakon upoznavanja, učenici su se brzo smjestili kod svojih vršnjaka čime je započelo lijepo druženje.
Dan za najkvalitetnije druženje bio je petak, 17. listopada, kada su Subotičani pred profesorima i učenicima III. gimnazije izveli predstavu »Skupština na ćoši«. Tamburaši i glumci su burno pozdravljeni, pljesak je više puta prekidao predstavu. I domaćini su se potrudili da gosti posjete čak dvije predstave. Subotičani su pogledali predstavu Milana Begovića »Pustolov pred vratima« u Hrvatskom narodnom kazalištu, a u Gavelli predstavu Milana Rakovca »Stižu drugovi«. 
Program je uključio i subotnje razgledanje grada uz stručno vodstvo po parku u Maksimiru, a zatim, naravno, po starom gradu, od Kaptola i katedrale do Gradeca. Kako je bio Dan kravate, nije izostalo fotografiranje s Matošem u kravati. Oduševljene gimnazijalke su ponijele mnogo dojmova, a jedan je svakako vezan za Studentski centar, gdje su, osim redovitih obroka, vidjele i izložbu plakata za zaštitu životinja, susrele neke od popularnih osoba, poput Luke Nižetića. A možda će jednoga dana ovo mjesto opet biti njihovo za vrijeme studija.
Za posjet gimnazijalki Zagrebu svakako je najzaslužniji ravnatelj III. gimnazije Martin Oršolić, koji je prigodom uručivanja slike, dara za ravnatelja subotičke gimnazije, rekao: »Cilj ovog posjeta je da učenici sklope prijateljstva, da Subotičani upoznaju Zagreb te kroz razgovor o običnim temama razviju i druge oblike suradnje. Potporu ovom projektu dalo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Generalni konzulat Republike Hrvatske i Hrvatsko nacionalno vijeće. Nadam se da će i naši učenici doći u Suboticu i Sombor, što će biti potvrda konkretne suradnje između dviju gimnazija. A mi ćemo se truditi opremiti knjižnice literaturom, te pomoći stručno i materijalno koliko to bude moguće i proširiti i druge oblike suradnje«.
Dogradonačelnik Subotice Pero Horvacki je zahvalio na gostoprimstvu domaćinima i podsjetio da je ovaj posjet realizirano obećanje koje je gospodin Oršolić dao prigodom svog posjeta Subotici. Za nadati se je da će ovo prijateljstvo biti nastavljeno u Subotici, o čemu svjedoče i dirljivi rastanci. Hrvatska čitaonica je ovom prigodom gimnazijskoj knjižnici darovala svoja izdanja, kao i svim domaćinima kod kojih su naši učenici boravili.
K. Č.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika