Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Hodočašće u Rim
Obnova vjere
Ova godina proglašena je godinom sv. Pavla te je to bio osnovni povod za hodočašće vjernicima Subotičke biskupije koji su hodočastili i posjetili drevni Rim. Od 5. do 12. listopada kada su vjernici hodočastili, osim Rima posjetili su i druge znamenite gradove, ali svakako središnji događaj  bio je susret s papom Benediktom XVI. Organizator puta bila je Subotička biskupija, a duhovni vodič bio je mons. dr. Andrija Kopilović, koji je rekao: »Godina je apostola Pavla i to je za nas Subotičane, Bačvane osobito privilegirana godina apostola Pavla, jer je apostol Pavle zaštitnik Bačke, a sretni smo što je sada i zaštitnik Vojvodine i ovih krajeva. Zatim, apostol Pavao je neiscrpni izvor za evanđeoske poruke, učiteljske crkve koja je temelj njegova nauka, stoga smo išli kao hodočasnici biskupije zajedno počastiti grob prvaka Petra i napose Pavla. Ono što svaki hodočasnik želi u Rimu je susresti Svetog Oca. Na tom su tri datosti, apostol Petar, apostol Pavao i živi Petar, tj. Benedikt XVI. Nama je to bio cilj i on je ostvaren. Susret žive Crkve koja se očitovala na audijenciji, na kojoj su sudjelovale biskupije iz 60 krajeva sa svih kontinenata svijeta bila je prisutna i naša biskupija. Po običaju ono što je osobito jest da neke ceremonijal najavljuje, a neke papa osobno pozdravlja. Nas je ovog puta, na hrvatskom jeziku, osobno pozdravio Sveti Otac, kao biskupiju apostola Pavla. To je bio vrhunac doživljaja, kao i svakodnevni liturgijski susreti, susreti u razmatranjima i molitvama kao i osobito hodočašće po svim znamenitostima bogatstva Rima. Zahvaljujem vlč. Ivici Ivankoviću Radaku i Vladimiru Sedlaku koji su nam pomogli kako bismo na vrijeme stigli i vratili se kući daleko bogatiji. Doživjeti susret Crkve žive, Petra živoga na temeljima  starog, srednjovjekovnog i novog Rima je kršćanima obnova vjere«. Skupa s vjernicima hodočastili su i pokraj duhovnog vođe, na ovo hodočašće išli i svećenici i časne sestre: preč Andrija Anišić, preč. Željko Šipek, vlč. Ivica Ivanković Radaković, s. Zrinka Glavaš i s. Jasna Crnković.  
Priredila: Ž. V.
 
Proštenje u subotičkoj katedrali
U srijedu 15. listopada, kada se sjećamo zaštitnice subotičke katedrale i grada Subotice – svete Terezije Avilske, svečanom svetom misom obilježen je blagdan Crkvene naučiteljice. Dvojezično misno slavlje, uz koncelebraciju svećenika Subotičke biskupije, predvodio je biskup mons. Ivan Penzeš. 
U prigodnoj je homiliji vlč. Mirko Štefković govorio o sv. Tereziji, o njenom životu i duhovnosti. Svečanosti ovoga slavlja pridonijeli su i zborovi »Pro musica« i »Collegium musicum catolikum«, kao i komorni orkestar »Sveta Terezija«, kojim je ravnao János Titvá, dirigent Salzburškog katedralnog zbora, koji je ujedno i profesor na glazbenoj akademiji »Mozart« u Salczburgu. Izvedena je Svečana sv. misa Franca Shuberta u C–duru, a nastupili su i vokalni solisti: Timea Dulich, Izabela Guzsvany, Tivadar Kis i Dyulá Orendt.  
Sveta Terezija je rođena 28. ožujka 1515. u Avili, glavnom gradu istoimene pokrajine u Staroj Kastiliji. Roditelji su joj bili Don Alonso Sánchez de Cepeda i Doña Beatriz de Ahumada. Osim nje imali su još jedanaestero djece, a samo se Terezija odlučila za redovnički stalež. Umrla je 14. listopada 1582., a dan poslije njezine smrti stupila je na snagu reforma kalendara – ispravak staroga Julijanskoga kalendara te se vrijeme uskladilo s objektivnom stvarnošću prema kojoj se mjeri, pa je tada to bio 15. listopada. Papa Pavao VI. proglasio ju je 27. rujna 1970. prvom od žena naučiteljicom Crkve. Sv. Terezija je na jedan listić napisala svoje misli i stalno ih čuvala u svome časoslovu: »Neka te ništa ne zbuni, ništa ne uplaši! Sve prolazi; Bog se ne mijenja – ostaje uvijek isti. Strpljivost sve postiže. Tko posjeduje Boga, tome ništa ne nedostaje; Bog je jedini posve dostatan.«
Ž. V.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika