Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mati i kći

Dvije imenice kojima imenujemo članice obitelji, mati i kći, na prvi nam pogled izgledaju posve uobičajeno i čini nam se da s njima nitko nema nikakvih problema. Te dvije, posve obične imenice, problem su za mnoge govornike hrvatskoga standardnoga jezika. Naime, ove imenice u svim gramatikama i udžbenicima jezika zauzimaju posebno mjesto jer imaju sklonidbenu posebnost. U hrvatskome jeziku razlikujemo tri vrste sklonidbe koje određujemo prema nastavku u genitivu jednine, a to su: a- sklonidba, e-sklonidba te i-sklonidba. Imenica mati pripadi e vrsti sklonidbe jer u genitivu jednine ima nastavak –e (mati – matere), a imenica kći pripada i vrsti sklonidbe jer u genitivu jednine ima nastavak –i (kći – kćeri). Imenice mati i kći proširuju svoju osnovu infiksom -er u svim padežima, osim u N i V,  stoga će sklonidba imenice mati glasiti: N mati, G matere, D materi, A mater, V mati, L o materi, I s materom.
Ukoliko nekome predstavljamo članice svoje obitelji trebamo biti oprezni. 
Nije dobro reći:
Ovo je moja kćer. 
Ili:
Ovo je moja mater.
Nego: 
Ovo je moja kći.  (Tko? – Kći.)
Ovo je moja mati. (Tko? – Mati.) 
No, nije dobro reći:
Predstavljam vam svoju kći/mati.
Nego:
Predstavljam vam svoju kćer/mater. (Koga? – Kćer/mater.)
Imenica mati u svim padežima, osim N i V, zvuči poprilično grubo te ju najčešće zamjenjujemo likovima majka ili mama, no imenicu kći često rabimo, iako i za nju imamo oblik kćerka s kojim nema takvih morfoloških poteškoća.
 
Zašto griješimo? Najčešće griješimo zato što nismo naučili ili smo zaboravili da nominativni oblik glasi kći, a ne kćer, potom stoga što je akuzativ češće u uporabi od nominativa pa se akuzativni oblik prenosi i u nominativ. Možda u budućnosti pobijedi praksa jer su uistinu morfološka razlika sve češće gubi pa se akuzativni oblici, mater i kćer, pojavljuje u nominativu jednine,  no do tada nam valja poštovati normu i možda, na taj način, uspijemo sačuvati nominativne oblike.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika