Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Izložba »Split Marulićeva doba« 
u Subotici
 
U organizaciji Generalnog konzulata Republike Hrvatske i Gradskog muzeja, u Subotici će večeras (petak, 24. listopada) u Gradskom muzeju Subotica (Trg sinagoge 3) s početkom u 18 sati biti otvorene dvije izložbe: »Split Marulićeva doba« i izložba radova u keramici hrvatskih umjetnika nastalih na Simpoziju »Svijet keramike« u Aranđelovcu.
Izložbom »Split Marulićeva doba« Generalni konzulat RH u Subotici, zajedno s Muzejom Grada Splita, želi posjetitelje upoznati sa životom i djelom pjesnika Marka Marulića (1450.-1524.), koji je 1501. godine napisao prvo književno djelo na hrvatskom jeziku »Juditu«, te s poviješću grada Splita i umjetničkim djelima toga vremena. 
Na izložbi radova u keramici bit će predstavljena djela hrvatskih umjetnika koja su nastala na Simpoziju »Svijet keramike« u okviru Smotre umjetnosti »Mramor i zvuci« u Aranđelovcu. Simpozij se održava već tradicionalno od 1974. godine u Aranđelovcu.  Svojim djelima na izložbi će se predstaviti 14 hrvatskih umjetnika čiji su radovi bili predstavljeni i u Beogradu. Obje će izložbe za posjetitelje biti otvorene do 7. studenoga 2008. godine.
 
Novi svezak »Klasja naših ravni«
 
U najnovijem svesku časopisa »Klasje naših ravni«, dvobroju 9.-10. za 2008. godinu, poeziju potpisuju Jasna Melvinger, Petko Vojnić Purčar, Mirko Kopunović i Zvonko Sarić. Ulomke iz romana Tomislav Ketig, Đurđica Stuhlreiter, Vladimir Bošnjak i Ladislav Heka. Prozu objavljuju Dražen Prćić  i Đuro Franković. Nevenka Nekić bavi se stvaralaštvom Augusta Cesarca, a Tomislav Ketig nedavno preminulim poliglotom bravuroznog znanja – Tomislavom Ladanom. U rubrici baština Alojzije Stantić piše o tome što je veksla u bunjevačkom govoru, Milovan Miković o subotičkom kazalištu od 1967. do 1968. godine. Uz novi nastavak Matije Evetovića iz njegove Kulturne povijesti bunjevačkih i šokačkih Hrvata, u ovom svesku mogu se vidjeti morski krajobrazi subotičkog fotografa Augustina Jurige.
 
Godišnji koncert HKPD »Matija Gubec«
 iz Tavankuta
 
Godišnji koncert folklornog i tamburaškog odjela Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Matija Gubec« iz Tavankuta bit će održan u Domu kulture u Tavankutu, u subotu 25. listopada, s početkom u 19 sati 30 minuta.
Na koncertu će nastupiti gosti iz Republike Hrvatske, Kulturno-umjetničko društvo »Ante Zaninović« iz Kaštel Kambelovca. 
 
Predstavljanje 8. sveska Leksikona
 u Plavni
 
U organizaciji HKUPD »Matoš« u Plavni će u nedjelju 26. listopada u dvorani Vatrogasnog doma biti održano predstavljanje osmog sveska »Leksikona podunavskih Hrvata-Bunjevaca i Šokaca«. U predstavljanju će sudjelovati: dr. Slaven Bačić, prof. Katarina Čeliković i mr. Mirko Štefković. 
Početak je u 16 sati.
 
Počeli »Dani Balinta Vujkova«
 
Otvorenjem mini sajma hrvatskih izdavača, u Subotici su u srijedu 22. listopada, počeli sedmi po redu »Dani Balinta Vujkova« – dani hrvatske knjige i riječi. Sajam se održava u predvorju Gradske kuće od 10 do 19 sati, do subote, 25. listopada, u 12 sati. Na sajmu možete kupiti izdanja nekoliko prestižnih hrvatskih nakladnika (Profil, AGM, Školska knjiga) ali i ovdašnjih nakladnika koji objavljuju knjige na hrvatskom (NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatska čitaonica, HAD, Institut »Ivan Antunović«...). Sajam je otvorio dogradonačelnik Subotice Pero Horvacki, poručivši kako je ovo tek početak predstavljanja hrvatskog nakladništva kao i da bi ono idućih godina trebalo dobiti širu i veću ponudu.
U četvrtak 23. listopada, prema najavama, održan je program namijenjen djeci, a pod nazivom »Narodna književnost u školi«. Istoga dana, s početkom u 19 sati, u Gradskoj knjižnici održano je predstavljanje knjige Balinta Vujkova »Šaljive narodne pripovijetke«. 
U okviru programa manifestacije, danas (petak 24. listopada), u vremenu od 9 do 12 sati, u Gradskoj knjižnici bit će održan stručni skup na temu lirike Hrvata u Podunavlju, te sakupljačkog rada Balinta Vujkova. Navečer je u Gradskoj vijećnici za 20 sati zakazan koncert klape Adrion iz Makarske. 
Od ove godine bit će upriličena dodjela novoustanovljene nagrade za životno djelo na području književnosti, koja će u subotu 25. listopada, biti uručena subotičkom književniku Lazaru Merkoviću. 
U subotu će biti nastavljen i stručni skup, koji će , kao i prethodnog dana, biti održan u Gradskoj knjižnici od 9 do 12 sati. 
 
»Novi hrvatski film« u Novom Sadu
 
U Art-kinu Sportskog i poslovnog centra »Vojvodina« (Spens) u utorak 21. listopada počela je manifestacija pod nazivom »Novi hrvatski film« u okviru koje će do nedjelje, 26. listopada, publika moći pogledati šest hrvatskih filmova novije produkcije. Prvoga dana prikazan je jedan od gledanijih hrvatskih filmova – »Što je muškarac bez brkova?« u režiji Hrvoja Hribara. Prema najavama, prikazani su i »Put lubenica« Branka Schmidta i »Živi i mrtvi« Kristijana Milića. 
Večeras (petak 24. listopada) od 20 sati bit će prikazan film »Armin« u režiji Ognjena Sviličića, dok će u subotu 25. listopada od 19 sati novosadska publika moći vidjeti film »Duh u močvari« Branka Ištvančića. Posljednjeg dana filmske manifestacije, u nedelju 26. listopada, u 19 sati na programu je film »Pjevajte nešto ljubavno« Gorana Kulenovića. Za sve filmove pojedinačna ulaznica iznosi 100 dinara, a može se kupiti na dan projekcije na središnjoj blagajni SPC »Vojvodina«.
 
NIU »Hrvatska riječ« 
na sajmu knjiga u Beogradu 
 
Na Sajmu knjiga u Beogradu postavljen je i štand nakladničke djelatnosti na jezicima nacionalnih manjina Vojvodine, među kojima je predstavljeno i 28 naslova NIU »Hrvatska riječ«. 
Nastup ovih kuća osiguralo je Pokrajinsko tajništvo za kulturu i Pokrajinsko tajništvo za propise, upravu i nacionalne manjine. 
Tijekom sajma bit će također organizirane i promocije izdavačkih djelatnosti pojedinih manjina. 
Beogradski sajam knjiga otvoren je u ponedjeljak i traje do nedjelje 26. listopada. Na ovogodišnjem sajmu sudjeluje preko 800 izlagača iz zemlje i inozemstva.
 
»Dani kulture« u Ljutovu
 
U okviru petih po redu »Dana kulture«, u Ljutovu će u subotu 25. listopada biti igrane dvije predstave. U 19 sati na programu je predstava »Ode Bolto na ogled« u izvedbi domaćeg HKUD »Ljutovo«, a nakon njih publika će moći pogledati komad »Oproštajna večer« u izvedbi KUD »Matija Gubec« iz Sotina (Republika Hrvatska). Predstave će biti igrane u Domu kulture, a ulaz je slobodan.
U okviru iste manifestacije 22. studenoga Ljutovčani će imati prigodu vidjeti još dvije predstave: »Regina pannoniae« Amaterskog kazališta iz Belog Manastira i »U gostima« u izvedbi HBKUD »Lemeš« iz Svetozara Miletića. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika