Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Metafora zabrane umjetnosti

U subotičkoj Galeriji »Dr. Vinko Perčić« od prošloga petka može se pogledati instalacija  pod nazivom »Fence (Art is not allowed here)«, (u prijevodu: Ograda – Umjetnost je ovdje zabranjena), čiji je autor hrvatski umjetnik Antun Božičević. Instalaciju čini jednostavna žičana ograda rastegnuta između zidova podrumskog izložbenog prostora priječeći kružno kretanje kroz prostor i nesmetano uživanje u izloženim djelima. U trenutku kada posjetitelj dotakne ogradu, ili pokuša kroz nju proći, uvjeren da se zapleo u igru interaktivne instalacije, napeta ga žica vraća unatrag. Zvuk prigodom kontakta sa žicom elektroničkim se putem artikulira u metalni zvuk, a prati ga naslovna rečenica »Art is not allowed here«, koju kao da je izgovorio robot. 
»Koliko god da je riječ o instalaciji koja preuzima site-specific masku u gotovo svakom prostoru, koristeći svoju odliku prilagodljivosti, riječ je o prostornoj intervenciji koja svojim općim motivima i postupcima – željeznom ogradom, depersonaliriziranim glasom, univerzalno razumljivim engleskim zahvalno odgovara dobrom dijelu zahtjeva i očekivanja većih izložbenih prezentacija suvremene umjetnosti. Shvatite li granicu kao metaforu schengenske vize, ili nekada postojećih granica, nećete pogriješiti. Kao i ako zabranu umjetnosti shvatite kao zabranu govora. Ali to je tek početni položaj, ne postoji li nebrojeno mnogo individua i teritorija koje bi trebalo ograditi. Počevši od vlastitih predrasuda«, zapisala je o spomenutom radu likovna kritičarka Jasna Jakšić. 
Prema riječima Antuna Boži-čevića, rad se bavi pitanjima prekida komunikacije među ljudima, istodobno propitujući i poziciju umjetnosti u našoj regiji. »Suvremena likovna umjetnost u regiji je potpuno sa strane, funkcionira kao underground. Kao da smo potpuno paralelni svijet, čak smo na neki način i nepoželjni«, kaže kroz smiješak Antun Božičević.  »Pozicija suvremenog umjetnika nije laka, svi mi radimo mahom više poslova, ali to je normalno, ne samo za Hrvatsku već i za ostatak svijeta. Ipak, može se reći da su umjetnici iz tzv. istočnog bloka vani interesantni, jer ovdje nema tržišta koje bi nam diktiralo što da radimo. Stoga i puno umjetnika odlazi raditi van. Primjerice, na posljednjoj Dokumenti u Kasselu bili su zastupljeni radovi troje hrvatskih umjetnika, što ipak nešto govori«, dodaje naš sugovornik. 
Instalacija »Fence (Art is not allowed here)« može se pogledati do 27. listopada. Radno vrijeme galerije je svakim radnim danom od 8-14 sati, a popodnevni posjet galeriji je moguć uz prethodnu najavu i zakazivanje termina.
 
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika