Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Franjo Topić novi-stari predsjednik »Napretka«

Franjo Topić ponovno je izabran za predsjednika Hrvatskog kulturnog društva Napredak na Glavnoj skupštini ovog društva održanoj u Sarajevu.
Osim Topića, kandidat za ovu funkciju bio je i Ivo Miro Jović, ali je prije glasovanja svoju kandidaturu povukao, te je Topić jednoglasno izabran za predsjednika za budući četverogodišnji mandat. Izabrano je i pet dopredsjednika društva, te 14 članova Središnje uprave, kao i članovi Nadzornog odbora i Stegovnog suda. Zastup-nici izborno-izvještajne skupštine usvojili su i izvještaj o radu, te financijske izvještaje. U prvom dijelu skupštine Napretka uručena su priznanja zaslužnim pojedincima, institucijama i tvrtkama, a nazočni su bili brojni gosti iz javnog i političkog života BiH, Hrvatske i drugih zemalja.
»Napredak će i ubuduće ustrajavati na promoviranju dijaloga i razumijevanja, ali i prijateljstva i zajedništva unutar BiH«, poručio je Topić sudionicima 57. skupštine društva. 
Političke dužnosnike iz Hrvatske pozvao je da stalno ističu kako je BiH bila, a i danas je hrvatski nacionalni interes, dok je hrvatskim političarima u BiH poručio da promijene odnos prema Sarajevu kao glavnom gradu ove države BiH. »Bez glavnog grada ništa nije moguće ostvariti. Naši dužnosnici, barem za vrijeme mandata, trebaju se s obiteljima doseliti u Sarajevo, raditi i živjeti u ovom gradu«, istaknuo je Topić. Dodao je kako se ovo kulturno društvo ne zalaže za prevladani i potrošeni koncept bratstva i jedinstva, već za prijateljstvo i zajedništvo. »Prihvaćamo svakog onakvim kakav je. Kod Hrvata razvijamo osjećaj pripadnosti BiH kao svojoj domovini, a Napredak je i jedna od poveznica između Crkve i civilnog društva«, kazao je predsjednik Napretka.
Uz nazočnost velikog broja članova društva, eminentnih gostiju iz javnog i političkog života BiH i RH, te Napretkovih prijatelja iz Italije, Topić je prezentirao podatke koji nedvojbeno potvrđuju da je HKD Napredak svih ovih godina jedna od temeljnih hrvatskih nacionalnih institucija. Podatak o organiziranih 1487 manifestacija, koje uključuju i objavu 120 različitih knjiga, dovoljno govori o aktivnosti i veličini današnjeg Napretka. Razvitak rada brojnih podružnica u zemlji i inozemstvu, sportske, kulturne i društvene aktivnosti, stipendiranje učenika i studenata, pa čak i građevinski pothvati, dio su ostvarenih i planiranih aktivnosti Napretka. »Ipak, u središtu svih djela su čovjek i dijalog među ljudima. Napredak je bio i jest veliki dijaloški pokret«, kazao je Franjo Topić. 
Koliki je značaj Napretka u hrvatskom i bosansko-hercegovačkom društvu najbolje svjedoči činjenica da su na skupštini nazočni bili: premijer Federacije BiH Nedžad Branković, predstavnici državnih vlada Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, crkveni izaslanici, kao i čelni ljudi brojnih gradova širom BiH i Hrvatske. 
Arijana Beus
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika