Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Najbolje je izravno

U petak, 18. listopada, predvođena ravnateljem Ivicom Vlašićem delegacija OŠ »Sesvetski Kraljevec«, koja teritorijalno pripada gradu Zagrebu, posjetila je OŠ »Ivan Goran Kovačić« u Sonti. Goste je primio ravnatelj prof. Zvonko Tadijan s nastavnicima koji u sonćanskoj OŠ predaju hrvatski jezik s elementima kulture – Katom Tadijan, Biljanom Ribić i Andrijom Ađinom. Na samom početku razgovora ravnatelj Vlašić predstavio je svoju školu, koja je u novu školsku godinu ušla s 1051 učenikom, raspoređenim u 39 odjela. Domaćin prof. Zvonko Tadijan govorio je o općem stanju u školi čiji je ravnatelj te o konstant-nom smanjenju, kako broja učenika, tako i postotka pripadnika hrvatske nacionalne zajednice među njima iz godine u godinu. 
SURADNJOM DO BOLJE NASTAVE: Suradnice ravnatelja Vlašića upoznale su domaćine s novim pristupom nastavi, koji je više prilagođen djetetu i u kojem nema klasičnog, frontalnog načina rada već djeca rade po grupama s akcentom na individualnom radu. 
Nastavnik Andrija Ađin govorio je o općim uvjetima glede opredijeljenosti roditelja Hrvata za upis djece na cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku. Konstatirao je kako su na ovim prostorima još uvijek prisutni strahovi s konca prošloga stoljeća, zbog kojih do sada i nije bilo moguće formirati takav odjel. O problemima zbog udaljenosti Sonte od Subotice, te o nedostatku kvalitetne komunikacije s ljudima koji su zaduženi za obrazovanje na hrvatskom jeziku govorila je Kata Tadijan. Na koncu sastanka dogovorena je daljnja suradnja ovih dviju škola putem pojedinih zajedničkih programa i projekata, te izmjenom svih vrsta edukativnog materijala. 
POSJET ŠOKADIJI: Poslije razgovora u školi, delegacija je posjetila i ured KPZH »Šokadija«. S poviješću i uvjetima rada ove institucije goste je upoznao predsjednik prof. Zvonko Tadijan, a tajnik Ivan Andrašić predstavio je rad »Šokadijinih« odjela ponaosob. O radu KUU »Prigorec« govorila je njezina predsjednica Vinka Mareković. Konstatirano je kako ove dvije institucije rad temelje na bogatoj kulturološkoj tradiciji svojih predaka. Dogovorena je dugoročna suradnja, a prvi korak bit će sudjelovanje »Prigorca« na ovogodišnjoj »Šokačkoj večeri«, koja će se u Sonti održati 22. studenoga. 
»Prostori bačkog Podunavlja i mentalitet ljudi koji ovdje žive poznati su mi još od prijeratnih vremena i tu leže moji motivi za poticanje izravne suradnje. U mojem resornom ministarstvu dobio sam punu podršku u ovom načinu rada, a uz prosvjetno djelovanje uključio sam i suradnju s institucijama kulture, tako da je u sastavu moje delegacije i predsjednica KUU ‘Prigorec’. Za ovaj oblik suradnje izabrao sam mjesta u Vojvodini koja su udaljenija od Subotice, a samim tim su i na periferiji zbivanja. Ovo nije nikakva negacija već ukorijenjene institucionalne suradnje, nego samo jedna, po meni jako korisna dopuna«, kaže nam ravnatelj OŠ »Sesvetski Kraljevec« Ivica Vlašić. »Prezadovoljan sam našim današnjim razgovorima, koji su nam pokazali koliko su potrebni izravni kontakti subjekata iz Hrvatske i Vojvodine. Krovna institucija naše nacionalne zajednice trebala bi i dalje raditi svoj dio posla, no, ne mogu se oteti dojmu kako je njihov način rada inertan i kako su subjekti iz Subotice s najbližom okolicom zbog te inertnosti u privilegiranom položaju u odnosu na nas iz ‘provincije’. Ukoliko budemo realizirali dogovoreno, to će biti najbolja potvrda rečenoga«, kazao je za »Hrvatsku riječ« ravnatelj OŠ »Ivan Goran Kovačić« i predsjednik KPZH »Šokadija« iz Sonte. 
DOGOVORENA GOSTOVANJA: »Za ovaj kontakt zaslužan je gospodin Vlašić, ali me je oduševila volja za suradnjom iskazan od strane čelnika ‘Šokadije’. Naša je praksa suradnja s društvima izravno, bez posredovanja institucija, upravo zbog toga što smatramo kako društva rade na isti način i u Hrvatskoj i vani, kako poznaju sve probleme u kulturi, te da je najkorisnije kad svoja iskustva i gostovanja razmjenjuju izravno. Naši razgovori bili su kratki, ali izuzetno konstruktivni. Utvrdili smo kako i mi imamo što pokazati Sonćanima, a i Sonćani nama, tako da vjerujem kako je ovo početak jednoga dugogodišnjega prijateljstva«, kaže za »Hrvatsku riječ« predsjednica »Prigorca« Vinka Mareković. 
»Oduševljen sam razgovorom s gospođom Mareković, s kojom smo dugoročnu suradnju ugovorili jako brzo. Moji Sonćani će imati priliku vidjeti Zagrepčane već na ‘Šokačkoj večeri’, a mislim da ćemo i mi na uzvratnom gostovanju imati što pokazati. Vjerujem da su za institucije kulture udaljenije od Subotice samo ovi izravni kontakti s institucijama iz naše matične države put za promidžbu svojega rada i svojega mjesta i prije svega, za razbijanje predodžbe velikoga dijela ne samo puka, nego i lokalnih političara u Hrvatskoj, koji pojam ‘vojvođanski Hrvati’ vezuju isključivo uz Suboticu i Bunjevce«, kazao je za »Hrvatsku riječ« tajnik »Šokadije« Ivan Andrašić. 
K. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika