Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Festival kazališnog amaterskog stvaralaštva u Županji
Somborcima nagrada 
za najbolju mušku ulogu
 
Predstava »Đuvegije« koju je adaptirala Marija Šeremešić na osnovu dvije jednočinke »Stidljivi mladoženja« i »Mate Glupanović se ženi« imala je svoju premijeru proljetos u Hrvatskom domu u Somboru. S ovom predstavom »Nazorovci« su potom nastupili na »Danima pučkog teatra« u Hercegovcu i na Festivalu amaterskog teatra u Ljutovu gdje je Ivica Pekanović dobio nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu. 
Poslije ljetne stanke članovi dramske sekcije obnovili su ovu predstavu zbog poziva na prvi Festival kazališnog amaterskog stvaralaštva u Županji, koje organizira Gradsko amatersko kazalište iz Županje i grad Županja. Festival je trajao od 3. do 18. listopada, a na njemu su pokraj Somboraca sudjelovala Hrvatska amaterska kazališta iz Travnika, Karlovca, Belišća, Slavonskog Broda i Belog Manastira. Najviše gledatelja je bilo upravo na predstavi »Đuvegije«, kada je prodano 300 ulaznica, mada je gledatelja bilo i više. Ova komedija je odlično prihvaćena od publike, što su pokazali i brojni pljeskovi tijekom predstave. Žiri se dvoumio između Hrvatskog kazališta iz Travnika i njihove predstave »Djelidba« i somborske predstave »Đuvegije«. Ipak, Travnik je dobio nagradu za najbolju predstavu, a Somborci nisu otišli kući praznih ruku. Nagradu za najbolju mušku ulogu je dobio Zvonimir Lukač iz HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora.
Dramska sekcija HKUD »Vladimir Nazor« nastavlja s radom i u tijeku su pripreme za predstave »Oporuka« po operi Gianni Puccinija, koju je po motivima Vanče Kljakovića iz Splita adaptirao Ivica Janjić, kao i za predstavu »Bunjevački bećarski kvartet« iz koje će biti prikazani isječci za godišnjicu društva 6. prosinca. Nastavlja se i rad na »Đuvegijama«, s kojom bi trebali nastupiti u siječnju u Sesvetskim Kraljevcima.
Zlatko Gorjanac
 
Osnovan Forum žena podružnice DSHV-a u Somboru
Napredak u promicanju uloge žene
 
Borba za prava i ravnopravnost žena traje već stoljećima. I hrabre žene i hrabri muškarci započeli su tu borbu kad to nije bilo ni normalno, ni pristojno, ni društveno prihvatljivo. Dospjelo se negdje na polovicu puta. Žene su ostvarile mnoga prava, ali aktiviranje žena u hrvatskoj zajednici na području Vojvodine glede toga, tek je u svojim začecima. 
Međutim, raste razina svijesti kako postoje prava. Tako je prošle godine osnovana prva hrvatska ženska udruga u Srbiji »Cro femina«, a potom i Forum žena Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, sa sjedištem u Subotici. Predsjednica Foruma žena DSHV-a, Marijana Čović, mišljenja je kako političko angažiranje i stranačko angažiranje može ženama omogućiti većinu prava koja im pripadaju. A tog su uvjerenja i pripadnice hrvatske manjine iz Sombora i okolice, koje su došle na inicijativu također osnovati žensku udrugu u Somboru. Namjeru su pretočile u djelo, o čemu svjedoči osnivačka skupština Foruma žena DSHV-a podružnice u Somboru, održana u nedjelju 19. listopada.
Osnivačkoj je skupštini nazočilo oko 40 žena, koje su popunivši pristup-nicu, odlučile aktivno sudjelovati u radu ove organizacije. 
Među nazočnim gostima bili su: predsjednik DSHV-a i zastupnik u Skupštini Srbije Petar Kuntić, predsjednik podružnice DSHV-a u Somboru i pomoćnik gradonačelnika Sombora Mato Matarić, konzulica Generalnog konzulata RH u Subotici Iva Aranjoš, kao i predsjednice »Cro femine« i Foruma žena DSHV-a Lozika Jaramazović i Marijana Čović.
Predsjednik DSHV-a Petar Kuntić obratio se novim članicama riječima potpore i uvjerenja kako će se osnivanjem Foruma, učiniti napredak u promicanju uloge žene u suvremenom društvu. Kuntić je istaknuo kako se pred izazovom uključivanja žena u politiku, gospodarstvo, kulturu i znanost, nalazi i hrvatska zajednica, koja je, kako kaže, opstala na ovim prostorima zahvaljujući upravo ženi, kao stupu obitelji. 
Za prvu predsjednicu ove udruge izabrana je Vesna Čuvardić iz Sombora. Zahvalivši na ukazanom povjerenju, nazočnim je članicama predstavila ciljeve i plan aktivnosti rada Foruma žena. »Aktivnosti će ponajviše biti usmjerene k edukaciji žena radi stjecanja novih znanja ali i samopouzdanja, što smatram vrlo važnim za položaj žene u suvremenom društvu. Zalagat ćemo se za položaj i prava žena u skladu s europskim standardima i međunarodnim konvencijama«, rekla je novoizabrana predsjednica Foruma žena DSHV-a u Somboru. Susreti žena planiraju se održavati uvijek u drugoj mjesnoj organizaciji, među kojima su osim Sombora, i Bački Monoštor, Bački Breg, Bezdan, Stanišić, Svetozar Miletić, Sonta i Vajska. A primjere dosadašnjeg uspješnog političkog angažmana nekoliko mještanki navedenih mjesta, naveo je predsjednik podružnice DSHV-a u Somboru Mata Matarić, dodajući kako će stranka pod čijim je okriljem i osnovan Forum žena, pružati političku i materijalnu potporu, te se na izborima zalagati za prava žena. 
Aktivistice Foruma već sada planiraju organizirati brojne kulturne sadržaje, uključiti se u humanitarne aktivnosti, priređivati stručne skupove i predavanja, te druga zanimljiva događanja. 
Marija Matković
 
Sajam automobila u Novom Sadu 
 
Bogata sajamska jesen na Novosadskom sajmu nastavlja se 8. sajmom automobila AUTO SHOW – NOVI SAD, koji će tijekom šest dana okupiti zastupnike i dilere najznačajnijih svjetskih proizvođača putničkih vozila, autobusa i kamiona, a sudjelovat će i  trgovci auto-dijelova i opreme, lizing kuće, banke i osiguravajuća društva. Ta atraktivna priredba od 21. do 26. listopada predstavit će najnovija dostignuća u automobilskoj industriji i po najavljenim dešavanjima bit će pravi »blagdan« za ljubitelje četverokotača. 
Igor Kušeta
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika