Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Izložba slika Sonje Skenderović
 
U Gerontološkom klubu »Bajnat« (Braće Radića 59) prošlog je petka, 17. listopada, otvorena izložba slika Sonje Skenderović, članice Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice. Ova profesorica tehničkih znanosti slikarstvom se amaterski bavi posljednjih sedam godina, kao polaznica škole crtanja koju vodi subotički slikar István Török. Na svojoj prvoj samostalnoj izložbi Skenderovićeva se predstavila slikama nastalim u tehnici ulja na platnu. 
Najčešća tema kojom se bavi su pejzaži, ali ima i uradaka s motivima kao što su mrtva priroda i apstraktne likovne forme. »Doživljaj bačke ravnice, tavankutskih šorova, blatnjavih sokaka, za Sonju je neiscrpno-inspirativan majdan«, rekao je otvarajući izložbu predsjednik Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« Josip Horvat.  
Nazočne na otvorenju glazbom su zabavljali članovi ansambla »Hajo«.
D. B. P.
 
Izložba Lászla Kelcsa u »Play Offu«
 
Odnedavni član Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« Lászlo Kelcs predstavio se izložbom slika, koja je u ponedjeljak otvorena u restoranu »Play Off«. Rođen je 1947. u Zmajevcu (RH), odrastao je u Apatinu, a danas živi na relaciji Beč-Segedin-Subotica. Osim ulja na platnu, Kelcs radi i pastele i akvarele. Teme njegovih radova su voda (Dunav, Jadransko more) i pejzaži nedirnute prirode Podunavlja. Izlagao je u Austriji, Mađarskoj, Hrvatskoj, a sada opet u Srbiji. Njegovu subotičku izložbu otvorili su subotički slikar István Török i Josip Horvat,  predsjednik Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo«. 
D. B. P.
 
Za ili protiv paneuropskog naftovoda
 
Danas je u Novom Sadu otvorena međunarodna konferencija pod nazivom »Paneuropski naftovod – dileme, pitanja, odgovori«. Organizatori konferencije su: Vojvođanska zelena inicijativa i Studentska asocijacija Fakulteta tehničkih nauka, u suradnji s partnerima iz regije. Konferencija je otvorena do nedjelje i bit će to prilika da sudionici konferencije dobiju odgovore na pitanja o sigurnosti gradnje naftovoda i s aspekta utjecaja na životni okoliš. Na konferenciji će sudjelovati predstavnici institucija koje se bave zaštitom životnog okoliša, naftnih kompanija i institucija u čijoj je nadležnosti ova oblast, zatim predstavnici nevladinog sektora. Konferencija se održava na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, a bit će nazočni gosti iz: Italije, Slovenije, Hrvatske, Rumunjske.
S. I.
 
Ministar poljoprivrede počeo 
potpisivati ugovore o najmu zemljišta
 
Na brifingu za novinare, koji je održan u ponedjeljak 20. listopada, zamjenik gradonačelnika Pero Horvacki rekao je kako je ministar poljoprivrede Saša Dragin potpisao krajem prošlog tjedna 142 ugovora o korištenju zemljišta u državnom vlasništvu, čime je dvogodišnji proces oko davanja u najam ovog zemljišta proveden na pravi način, i budući će ga korisnici moći koristiti po zakonskoj osnovi. Samim programom predviđeno je nadmetanje za 280 parcela, one su formirane, međutim, kako je rekao Horvacki, nisu sva nadmetanja proglašena važećim. 
»Važećim je proglašeno 209 nadmetanja i ona su dobila odluku o davanju u najam. Od postojećih 209 odluka Ministarstvo poljoprivrede je suglasnost dalo za 206 ugovora o najmu. Od strane Ministarstva nisu odobrena tri prijedloga i ovih smo dana od Ministarstva dobili prijedlog da se tim sudionicima nadmetanja vrati svota koja je bila uplaćena za jamstvo. Od 206 ugovora, koje smo napravili s budućim korisnicima, 142 je potpisano 15. i 16. listopada«, rekao je Horvacki. 
Ugovori koji su potpisani i po kojima budući korisnici mogu koristiti dobiveno zemljište u iduće dvije godine, nalaze se u Službi za poljoprivredu u lokalnoj samoupravi, razvrstavaju se i pripremaju za uručivanje. Uručivanje će se obaviti putem pošte, a nakon njega, uvođenje u posjed će obaviti Povjerenstvo, koje je za tu namjenu imenovao gradonačelnik. Ostali ugovori, koji još nisu potpisani, nalaze se u Ministarstvu i očekuje se njihovo potpisivanje. Po riječima Horvackog ovi ugovori bit će potpisani do kraja ovog tjedna. Postoje još dva ugovora kod kojih nedostaje kompletna dokumentacija o pitanju jamstva i oni će naknadno biti poslani na potpisivanje. Pero Horvacki je također rekao i kako se nada da će svih 206 ugovora koji su napravljeni, biti i potpisani.  
Ž. V. 
 
Jučer počeo sajam građevinstva
 
Sajam gospodarstva, građevinstva i namještaja počeo je jučer, 23. listopada, u Dvorani sportova u Subotici. Danas će se održati predavanja i prezentacije na kojima će se predstaviti – grad Osijek, JP »Subotička toplana«, gosti iz Bačalmaša, JKP »Vodovod i kanalizacija« iz Subotice, mađarsko-srpska sekcija Trgovinske i industrijske komore Mađarske i »Agrobanka«. Za subotu, 25. listopada, također su predviđena predavanja i prezentacije od strane - Udruge »Tržnice Srbije« o temi »Strategija razvoja tržne djelatnosti u Srbiji«, JKP-a »Parking« Subotica, Veterinarskog instituta Subotica, mađarske Kancelarije za ekonomske odnose s inozemstvom – Beograd o temi »Mogućnosti i oblici prekogranične gospodarstvene suradnje«. Planira se posjet ZOO-vrtu na Paliću, a tema je »ZOO-vrt Palić u tijekovima europskih integracija«. 
Za nedjelju, 26. listopada, planira se otvorenje izložbe pristiglih radova za natječaj »Brend subotičkih proizvoda« (štand grada Subotice). Istoga dana bit će objavljeni rezultati i dodjeljena priznanja sa spomenutog natječaja. Prije samog zatvaranja sajma, koje je predviđeno za 17 sati, izvlačit će se nagrade za posjetitelje sajma. 
 
Realizirane aktivnosti
 
U srijedu, 22. listopada, u prostorijama subotičke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje održana je prigodna tiskovna konferencija na kojoj je ravnatelj Zlatko Panić, skupa sa svojim neposrednim suradnicama, iznio rezultate o realiziranim aktivnostima tijekom razdoblja od 1. siječnja do 30. rujna tekuće godine. Na teritoriju Općine Subotica zabilježeno je smanjenje od 10,4 posto od broja nezaposlenih osoba (1.031 osoba manje na evidenciji), a sveukupno na teritoriju Sjeverno-bačkog okruga zabilježeno je smanjenje od 6,7 posto, odnosno 1.027 osoba manje evidentiranih kao nezaposlene. Najveći broj lica koja traže zaposlenje su osobe do 30 godina starosti (28,6 posto), te iznad 50 godina (25,5 posto) i od 41-50 godina (25,2 posto). U funkciji posredovanja u zapošljavanju realizacija se kreće na razini od 70 posto. Zbog povećanog interesa i njihovog potvrđenog uspjeha, ove je godine organizirano pet sajmova zapošljavanja (umjesto četiri planirana), što ukazuje na opravdanost održavanja ovakvih manifestacija na kojima dolazi do neposrednog kontakta između poslodavaca i posloprimatelja. U razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna u okviru funkcije »profesionalna orijentacija« realizirane su sljedeće aktivnosti: profesionalno informiranje o mogućnostima za razvoj karijere, profesionalno savjetovanje, procjena preostale radne sposobnosti, psihološka selekcija, treninzi samoefikasnosti, motivacijska obuka za buduće poduzetnike i sajam obrazovanja.
D. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika