Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Simboličko mirenje na zajedničkom poslu

Nakon sto dana rada Vlade Srbije, dokument Deklaracije o političkom pomirenju Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije potpisali su predsjednik Srbije i DS-a Boris Tadić i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Srbije Ivica Dačić. Predsjednik Tadić je rekao kako se i ostali koalicijski partneri  u Vladi slažu  s tim što je DS potpisao Deklaraciju sa SPS-om. Prema riječima Tadića i Dačića, Deklaracija ima povijesni značaj, jer se tim dokumentom želi staviti točka na višedesetljetnu politiku sukoba u Srbiji, a također se želi i ujedinjenje oko ciljeva koji su važni za sve građane Srbije.
U tekstu Deklaracije, čiji su autori ministar rudarstva i energetike i dužnosnik SPS-a Petar Škundrić i savjetnik predsjednika Srbije Trivo Inđić, kao strateški ciljevi za koje se zalažu DS i SPS, između ostalih, navedeni su: državno jedinstvo i suverenitet, europske integracije, te socijalna sigurnost građana. Potpisivanje ovoga dokumenta najavljeno je još ljetos, kada su demokrati i socijalisti službeno najavili kako počinju pregovore za formiranje Vlade. 
ŠTO KAŽU POLITIČARI?: Ocjene  političara o potpisivanju ovog međustranačkog dogovora su različite. Predsjednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović je izjavio kako je jasno da su se DS i SPS pomirile mnogo prije potpisivanja Deklaracije, te da »nam ta vrsta kazališta nije potrebna«, dok je predsjednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković ocijenio kako potpisivanje ove deklaracije nije dobro za Srbiju, jer »europski DS, i SPS i dalje prisegnut Slobodanu Miloševiću potpisuju deklaraciju o pomirenju«. Stranka Liga socijaldemokrata Vojvodine kategorički je odbacila mogućnost da se na bilo koji način politički miri sa SPS-om.
»Već se duže vrijeme predviđalo kako će na političkoj sceni doći do homogenizacije na desnici, to jest do stvaranja ‘narodnjačke koalicije’. Ovih se dana potvrdilo da su se Demokratska stranka Srbije, Nova Srbija i Narodna partija koju je formirala Maja Gojković, dogovorili o suradnji i koaliciji na sljedećim izborima, a ne zaboravimo kako desnu političku opciju zastupaju i Srpska radikalna stranka i Srpska napredna stranka. U takvom odnosu snaga na političkoj sceni, potpisivanje Deklaracije o pomirenju vidim kao jačanje socijalno-demokratskog bloka«, kaže zastupnik u Skupštini Srbije i predsjednik DSHV-a Petar Kuntić. 
Predsjednik Općinskog odbora SPS-a u Subotici Tomislav Veljković pozdravlja potpisivanje Deklaracije o pomirenju. »Potpisivanjem Deklaracije nadvladavaju se razlike koje su postojale u prošlosti. Problema jest bilo, ali trebamo pamtiti i ono što je bilo dobro i to koristiti u političkom djelovanju. Mišljenja sam da na političkoj sceni treba postojati i desna politička opcija, ali mislim i kako će vid radikalne političke opcije gubiti biračko tijelo.«
BEZ AMNEZIJE: Zastupnik Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini Srbije Bálint Pásztor kaže kako ta stranka nije spremna na kolektivnu amneziju, znači ni na kolektivnu amneziju kada je riječ o SPS-u. »Savez vojvođanskih Mađara podržavat će i dalje ovu Vladu, jer smatramo da je ova Vlada i po pitanju sastava i po pitanju programa bila jedino moguća iz sadašnjeg saziva Skupštine, a koja želi raditi u interesu približavanja Srbije i Europske Unije. Nismo sretni što je SPS dio vladajuće koalicije, ali to je realnost, no to ne znači da ćemo zaboraviti zlodjela koji su oni činili devedesetih godina prema nacionalnim manjinama i građanima. Protekao je kratak rok od formiranja ove Vlade, a nadam se da će SPS pokazati kako se kao stranka promijenio u odnosu na devedesete godine.«
Zastupnik Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Gojko Radić kaže kako je za to da se svi oni koji se zavade trebaju i miriti, ako je to iskren čin. »Pa, ipak, potpisivanje ove deklaracije podsjeća me na to da je netko napravio mirovno vijeće i pomirio Tadića i Dačića. Naravno, nema ništa loše u pomirenju, ali je bitnije kako će se DS i SPS ponašati i djelovati u budućnosti. Ne bi me iznenadilo da poslije smjene ove vlasti, njihovi političari ponovno počnu vrijeđati jedni druge u Skupštini. Smatram da je potpisivanje ove deklaracije satkano na nekim osobnim interesima, a ne na ljubavi prema državi. Vrijeme će pokazati je li bio u pitanju iskren čin.«
Lider demokrata Boris Tadić tvrdi kako je dogovor dviju stranaka pomogao srpskoj ekonomiji, a demantirao je spekulacije u javnosti kako se s potpisivanjem odugovlačilo zbog podjele funkcija i pozvao da se ne traži u svemu skrivena namjera, a lider socijalista je istaknuo kako potpisivanje deklaracije nije medijski i politički spektakl. »Ako smo na zajedničkom poslu, ne trebamo više gledati samo u prošlost, već iz nje izvlačiti najbolje kako bi Srbija imala bolju budućnost«, rekao je Dačić. 
Z. Sarić 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika