Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pomaci na bolje

U organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća i Hrvatskog kulturno–prosvjetnog društva »Jelačić« iz Petrovaradina u subotu, 18. listopada, obilježen je jedan od četiri blagdana hrvatske zajednice u Srbiji, rođendan hrvatskog bana i vojskovođe Josipa Jelačića. Proslava je upriličena u dvorani Gradskog vijeća Saveza samostalnih sindikata u Novom Sadu. Nazočne je u ime predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića pozdravio dr. Dragan Kovačević, predsjednik saborskog odbora za gospodarstvo, te predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Branko Horvat.  
DOPRINOS HRVATSKOJ: Nazočnima se obratio dr. Dragan Kovačević riječima zahvale za očuvanje kulturnog identiteta Hrvata na području Srbije, što je, kako kaže, također doprinijelo stvaranju neovisne Republike Hrvatske. Također je naglasio značaj zajedničkog nastupa i djelovanja cjelokupne hrvatske zajednice: »Kada su u pitanju nacionalni interesi i političke pozicije, Hrvati na ovim prostorima moraju se objediniti i složno zastupati interese svoje zajednice. U tome niste sami, jer će Hrvatska u budućem razdoblju biti, na moralni i materijalni način, još više uz vas«, poručio je Kovačević.
Branko Horvat se ovom prigodom obratio gostima s nekoliko riječi o banu Jelačiću rekavši, da bi Jelačićevo mudro i hrabro djelovanje vođeno idejom općeg boljitka hrvatskog naroda trebalo biti uzor u radu svih javnih djelatnika u hrvatskoj zajednici danas. Osim toga, Horvat se u svom govoru osvrnuo i na aktualna pitanja i probleme hrvatske manjine u Srbiji, podsjetivši da posljedice rata još uvijek nisu u potpunosti zaliječene, što još uvijek u određenoj mjeri pokazuje isključivanje Hrvata iz pojedinih društvenih i državnih struktura, što otežava njihovu integraciju u društvo države u kojoj žive. Međutim, Horvat je također istaknuo da u položaju Hrvata u Vojvodini ima pomaka na bolje. »Osnivanjem Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata moći će se institucionalno ustrojiti kulturni segment hrvatske manjine, što će omogućiti veća financijska sredstva iz državnog proračuna, a time i organiziranje većeg broja kulturnih događanja«, istaknuo je Horvat dodajući, i da donošenje novog Statuta AP Vojvodine u naznakama pretpostavlja značajno unapređenje demokratskih odnosa prema manjinskim zajednicama.
Proslavi blagdana hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji nazočni su bili  predstavnici Veleposlanstva RH u Beogradu, Generalnog konzulata RH u Subotici, kao i   dopredsjednik DSHV–a Mata Matarić.
ZNAČAJ BLAGDANA: Vrijednost obilježavanja ovog blagdana, kao i okupljanje Hrvata oko ideje koju je ban Jelačić prenosio, prema riječima generalne konzulice Ljerke Alajbeg vrlo je značajna, osobito glede budućnosti hrvatske zajednice, koju vidi kao dobru, ukoliko hrvatski narod bude jedinstven u svojim strateškim odlukama i ciljevima. »Hrvatska zajednica na ovim prostorima je mlada, te zato nije zamjeriti nedovoljnoj razvijenosti svih njezinih institucija i povremenim nesporazumima, koji su više rezultat nekih osobnih interesa, nego li velikih podjela unutar zajednice«, rekla je generalna konzulica istaknuvši, kako je pri ostvarivanju prava od iznimne važnosti komunikacija hrvatske zajednice s državnim i lokalnim tijelima vlasti. 
Svečanost je pjesmom uljepšao nastup mješovitog zbora HKPD-a »Jelačić« iz Petrovaradina pod ravnanjem Vesne Kesić-Krsmanović, kao i nekoliko klapskih pjesama u izvedbi  klape »Agape« iz Srijemske Mitrovice. 
Rođendan bana Josipa Jelačića prvi je put službeno obilježen 2003. godine, kada je i obnovljen rad suorganizatora proslave – Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Jelačić« iz Petrovaradina. Kako ove godine društvo proslavlja petu obljetnicu postojanja, kulturna događanja i manifestacije organiziraju se tijekom cijele godine. Prema riječima predsjednika HKPD-a »Jelačić« Josipa Pokasa u radu zbora, zatim tamburaškog, dramskog i istraživačkog odjela društva sudjeluje 201 član, a nacionalni sastav je šarolik. Osim Hrvata, na probe i druženja dolaze i Srbi, Slovenci, Mađari, Rusini, Nijemci - što ukazuje na multietničku toleranciju koja, kako kažu, i nije u velikoj mjeri postojala na početcima rada društva. O trenutnoj situaciji u društvu Pokas kaže: »Sada je sve lakše. O svojoj nacionalnoj pripadnosti slobodno se izjašnjavamo, a zadovoljni smo i kako naše društvo trenutačno radi. Kao i kod ostalih udruga, katkada su financijska sredstva kojima raspolažemo nedostatna za sve naše aktivnosti. Snalazimo se od povremenih donacija naših prijatelja iz Republike Hrvatske, a nešto i sami financiramo«,  objašnjava Pokas
Zahvaljujući ljubaznosti pomoćnog biskupa đakovačkog i srijemskog i generalnog vikara za Srijem msgr. Đure Gašparovića koriste podrumske prostorije biskupije, a prije nekoliko godina javila se i inicijativa o otkupu kuće u kojoj je rođen ban Jelačić. Namjera je pretvoriti je u sjedište hrvatskih udruga i organizacija koje djeluju na prostoru Novoga Sada i Srijema, čime bi se, među ostalim, riješio i problem potrebnog prostora HKPD–a »Jelačić«.
 
Marija Matković
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika