Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Granice

Granice
 
Ako se tijekom sjednice, a bez znanja o tome što je na dnevnom redu Narodne skupštine, uključite u TV prijenos aktualnog zasjedanja, vrlo ćete teško moći zaključiti o kojem to prijedlogu zakona zastupnici raspravljaju. Ali, zato ćete odmah saznati koje su aktualne vruće teme koje daju širok manevarski prostor za napade na političke protivnike, a i narod se bolje zabavlja nego li da sluša cjepidlačenje o zakonskim prijedlozima. Ovoga puta, međutim, radi se o temi koja za mnoge građane nije niti malo zabavna – o drastičnom poskupljenju plina. 
Nakon što su se mnogi građani, najviše u Vojvodini, odlučili uložiti oko 3000 eura kako bi imali pristojno grijanje za pristojnu cijenu i kako ne bi plaćali četverostruku cijenu struje u crvenoj zoni ili se »borili« sa svakodnevnim loženjem, ove su  jeseni »obradovani« novom cijenom plina. Priča o poskupljenju plina zatim je otišla na teren potpisivanja aneksa ugovora o uvozu plina, moguće korupcije pa i kriminala te je prijedlog zakona koji treba uspostaviti efikasan sustav zaštite granice ostao u sjeni nejasnih plinskih aranžmana. Inače, usvajanje ovog zakona, kojim se treba osigurati otvorena granica za slobodan protok ljudi i robe, a zatvorena za sve oblike kriminalnih i drugih nedozvoljenih aktivnosti, jedan je od uvjeta da se Srbija nađe na »bijeloj Shengen listi« i da građani u skorijoj budućnosti mogu putovati bez viza.  
Granica i prekogranične aktivnosti u središtu su pozornosti i novog instrumenta pretpristup-ne pomoći Europske Unije (IPA). Cilj novog programa prekogranične suradnje EU je umanjiti negativan utjecaj granica na ujednačen gospodarski i socijalni razvoj pograničnih područja. Programom će biti obuhvaćeni Sjevernobački, Južnobački, Zapadnobački i Srijemski okrug u Vojvodini te Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija u Hrvatskoj, a na njemu mogu sudjelovati različite neprofitne organizacije koje imaju kapaciteta i partnera s druge strane granice. Nesumnjivo je da i među Hrvatima u Vojvodini i njihovim organizacijama postoje i potrebe i dobre ideje, ali svi oni koji su do sada pripremali projektnu dokumentaciju koju zahtijeva EU znaju kako je to vrlo zahtjevan posao i potrebno je i znanja i vremena. A za to bi dobro došla pomoć dugo najavljivanog i očekivanog projekt-menadžera. Natječaj za projekte se očekuje do konca godine. Valjda će se do tada i projekt-menadžer pojaviti.
J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika