Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uvijek želim pobijediti

Nekoliko je godina prošlo od kada je Goran Ivanišević (1971.), najbolji hrvatski tenisač u povijesti i jedini hrvatski šampion Wimbledona, »ostavio reket na zid« i završio karijeru profesionalnoga igrača. Ali, prije dvije godine »skinuo« je isti taj reket, obrisao prašinu s njega i započeo novu karijeru, teniskog veterana na Balck rock Senior touru nekadašnjih šampiona bijeloga sporta. Prošloga je tjedna za-igrao na turniru u Budimpešti, a kraći ekskluzivni intervju dao je za »Hrvatsku riječ«.
Kako se, nakon toliko profesionalnih teniskih godina i sezona, ponovno možete motivirati za nove veteranske turnirske okršaje s nekadašnjim šampionskim kolegama?
Nema veze jesu li u pitanju veteranski ili profesionalni turniri, uvijek izlazim na teren samo s jednom željom. Da pobijedim. Baš kao što sam i ovdje, u Budimpeštu, došao pobijediti.
Trenirate li za nastupe na Black rock Senior touru?
Ne da mi se trenirati, ali volim igrati. Opet, ne ide to jedno s drugim, dosta sam ozlijeđen u posljednje vrijeme, a sve je to upravo zbog neredovitoga treninga.
Ima li onoga, za Vas uvijek ne-izbježnoga i karakterističnoga nerviranja?
Nema razbijanja reketa, nema divljanja, no nikada ne volim gubiti. Niti kad igram na karte, a kamoli na teniskom terenu.
No ponekad se ipak mora malo…
Danas sam u određenim momentima bio preblag prema Borgu (razgovor vođen nakon pobjede nad legendarnim Bjernom Borgom op. a.), pa sam dolazio u nekoliko ne-ugodnijih situacija jer me je stvarno iznenadio dobrom igrom, pa sam se nakon toga morao, na svoj način, dignuti u četvrtu, petu brzinu. Nije uvijek lako, jer se počinje griješiti, ali sve u svemu ipak u velikoj mjeri uživam u igri.
Zbog određene razlike u godinama između igrača na ovom touru, primjerice Borg je stariji punih 15 godina, Vaši pravi protivnici su isključivo vršnjaci poput Riosa, Bruguere, Couriera, Krajičeka… 
Realno, pravi rivali su navedeni vršnjaci, ali i McEnroe kada je u punoj formi i igra dobro. U susretima protiv Riosa ili Krajičeka stvarno se igra pravi tenis, vrlo blizak onome koji smo igrali za vrijeme profesionalnog toura. Vratio se i Kafeljnikov, ali on još mora smršaviti barem 20 kg za ozbiljniju igru.
I dalje udarate »more« asova. Je li rame u redu?
Ne boli me i to je najvažnije. Danas sam zabio više od 30, a slično je bilo i na turniru u Parizu kada me je također servis savršeno »slušao«.
Koliko danas u prosjeku iznosi brzina Vašeg seniorskog servisa?
Uvijek mogu servirati u prosjeku oko 190 km/h, a nedavno sam ispalio i jedan od 218 km/h. Kao u starim vremenima.
Jeste li promijenili nešto u reketima s kojima igrate?
Promijenio sam glavu reketa, sada je ona nešto veća nego što je bila kada sam igrao profesionalni tour. Ne igram više toliko puno i s onom malom glavom ne bih mogao pogoditi balun. Također, mijenjao sam i težinu reketa koji je sada znatno lakši upravo zbog problema s ramenom, ali je kilaža žica više-manje ostala ista.
Planovi za ovogodišnju sezonu Black rock Senior toura?
Cilj mi je biti prvi na kraju cijele sezone i kao vodeći otići na Masters u London, osobito što je i Pete Sampras najavio dolazak na završni turnir sezone. Volio bih i želio ga dobiti i na Senior touru, jer mi je u prošlosti ostao dosta »dužan«. Ali čuo sam kako igra izvrsno i bit će to pravi meč.
Hoćete li si nešto posebno pripremati za Masters u Londonu?  
Meni ne treba teniskog treninga, jer su mi dva-tri dana dovoljna ući u udarac, ali bih se zato trebao malo bolje tjelesno pripremiti. Treba malo i teretane, trčanja, jer bez toga se ne može kvalitetno igrati niti na Senior touru.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika