Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Subotički preferans klub

Prema izvornoj ideji pok. Kornela Dulića, skupina njegovih prijatelja i preferans suigrača odlučila je osnovati momčad po imenu »Carta Bianca« i oprobati se u regularnom ligaškom natjecanju. U ovogodišnjoj sezoni, više od dvadeset registriranih preferansista ovoga kluba, igra u Drugoj vojvođanskoj ligi i nastoji se izboriti za jedno od prvih pet mjesta koja vode u viši rang natjecanja. Protekle subote, 11. listopada, bili su domaćini momčadima Temerina i Kumana i zabilježili novu prvenstvenu pobjedu. O funkcioniranju momčadi i brojnim tehničkim, administracijskim i ostalim detaljima brine se Alen Malov kojeg smo zamolili za kratak uvod o radu ovoga mladog subotičkog »sportskog« kolektiva.
 
Alen Malov, preferansist i tajnik momčadi: Registriranje preferans igrača koji žele igrati u regularnom natjecanju vojvođanskih liga posve je jednostavno i potrebno je donijeti dvije fotografije, te uplatiti članarinu od tisuću dinara. Naravno, prije svega treba praktički dokazati i pokazati određenu vještinu igranja ove zanim-ljive kartaške igre. Glede samoga ligaškoga natjecanja, naša se momčad »Carta Bianca« ove sezone natječe u Drugo vojvođanskoj preferans ligi skupa s još desetak momčadi iz nekoliko mjesta poput: Bečeja, Temerina, Kumana, Elemira, Ravnog Sela, Bačke Topole. Sustav natjecanja je baziran na tromeču, koji se igra najčešće subotom,  u kojemu je uvijek jedna od momčadi domaćin i, prema ustaljenom običaju, organizira i ručak za kartaške rivale. Inače naša preferans momčad broji više od dvadeset uredno registriranih igrača, a starosna dob igrača je zbilja raznovrsna. Najstariji preferansist je stariji od 65 godina i bogatog igračkog iskustva, dok imamo i igrača od tridesetak godina, s par godina »karata u rukama«. Želja nam je, u tekućoj ligaškoj sezoni izboriti plasman u viši rang.
 
Damir Kutle, preferansist: U ligaškom natjecanju, na svakome se tromeču igra na sedam stolova, a partija se igra do 400 poena i 800 refea u zadana četiri sata igre. Ukoliko se do toga vremena igra ne okonča slijedi otpis. Igrači su poredani prema rejtingu jačine i uvijek igraju s protivnicima sličnoga rankinga. Za razliku od klasične igre, u kućnoj radinosti ili u nekom lokalu, kada postoji i određena sloboda, te eksperimentiranje tijekom partije, natjecateljski momčadski preferans ipak se igra obazrivije i opreznije, jer je ipak na prvom mjestu momčadski interes. Obzirom kako znam većinu kartaških igara, osobno smatram preferans igrom nad igrama, najljepšim upravo zbog velike kombinatorike i maštovitosti koja je krasi. Jednostavno, svaka je »ruka« priča za sebe...
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika