Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Seljački ručak

Svjetska je kriza na pomolu, vrijeme je pripremiti se na najgore. Kako napuniti želudac iz praznih džepova? Hm… Ima rješenja. Okrenuti se vlastitim snagama, a za savjet se obratiti najstarijima oko nas. Onima koji se još sjećaju teških vremena i parasničkih ručkova.
No, ako nas raspad svjetskog financijskog sustava i mimoiđe, zašto se ne bismo, makar i na kratko, vratili korijenima i starim običajima? Ne iz nužde, nego zabave, pa i pomodarstva radi.
 
Dakle, seljački ručak (prijevod s bunjevačkog – doručak):
Potrebno za 4 osobe:
2 kg krumpira
400 grama slanine
200 grama tučenog slanog sira
100 grama svinjske masti  
12 jaja
4 glavice luka
1 kg brašna
1 kvasac
2 žlice slatke aleve paprike
1 žlica soli
 
Krumpir kuhati u vodi zajedno s korom. Posebno kuhati jaja. Kad je krumpir skuhan, rashladiti ga mlazom hladne vode, zatim oljuštiti, isjeći ga na pola i posložiti po tacni. Isto uraditi i s jajima. Podgrijanu mast posuti crvenom paprikom, umutiti, a onda razmazati po krumpiru i jajima. Sve posoliti. Slaninu isjeći na komade i poslagati između jaja i krumpira. Također posoliti. Sa strane žlicom navaditi sira. Luk isjeći na četvrtine i postaviti na tacnu. 
Prethodno vodu ugrijati, ali da ne bude previše toplo u to staviti kvasac i sol i malo mekog (krušnog) brašna, i ostaviti malo da se krene. Nakon nekoliko minuta dodati vode i brašna pa umijesiti tijesto. Formirati somun i staviti ga u rernu. Kada je kruh pečen trebaju biti spremna i jaja i krumpir kako bi sve u isto vrijeme bilo toplo. 
Kad je sve spremno, razmisliti o kolesterolu. Ako vas grize savjest, pomislite kako ćete seljački ručak kušati sad i tko zna kad. Budite čvrsti u tom uvjerenju. Ne zaboravite da su naši stari živjeli na ovoj vrsti hrane, a ništa im nije falilo. I nisu bili pretili.
Seljački ručak zalijeva se domaćim vinom, bijelim. Čisto. Nazdravlje!
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika