Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pjesme za najmlađe

Dragi moji prijatelji, sve vas lijepo pozdravljam i donosim vam priču s prekrasnog događaja na kojem su sudjelovali vaši i moji mali prijatelji iz dječjih vrtića i OŠ »Ivan Goran Kovačić«. Oni su skupa sa svojim odgajateljicama, učiteljicama i prijateljima sudjelovali na jednoj glazbeno-scenskoj manifestaciji koja je održana u tijeku Dječjeg tjedna u Subotici u Dvorani sportova, u četvrtak 9. listopada. Tada je predstavljen CD koji nosi naziv »Klincijada«, kojeg je objavila Predškolska ustanova »Naša radost« iz Subotice.  
Svi vi koji ste sada već veliki i idete u školu, pohađali  ste tu ustanovu kada ste išli u vrtić. 
CD koji je predstavljen sadrži 14 novih pjesama za koje je tekst napisao Marjan Kiš, glazbu i aranžman Slobodan Ivković, glavni vokal je Lidija Ivković, dok su u nekim pjesmama vaši vršnjaci glavni vokali, a to su Dajana Kiš i  Boris Vujković Lamić, dok je za pjesmu »Al‘ sam rđav« aranžman napisao Vojislav Temunović. 
 Prateći vokali, točnije dva dječja zbora iz OŠ »Ivan Goran Kovačić« i mali dječji zbor vrtića »Marija Petković«, pratili su sve pjesme koje se nalaze na spomenutom CD-u, a vrtić je i pripremio scensku izvedbu za većinu pjesama, dok su u tom pomogle i djevojčice iz »Creativ« studija, djeca iz vrtića »Zlatna ribica« i članovi dramskog odjela KUD-a »Ravnica« iz Male Bosne. U organizaciji i pripremni ove manifestacije, kako je rekao i Marjan Kiš, puno su pomogle i pridonijele odgajateljice Marina Piuković i Dajana Šimić.   
Ovom događaju su prisustvovali i dogradonačelnik Subotice Pero Horvacki, član Gradskog vijeća zadužen za obrazovanje Slobodan Čamprag,  a ispred Gradske knjižnice i Hrvatske čitaonice nazočila je Katarina Čeliković.    
Na ovome CD-u nalaze se i pjesme koje su postale himne. Pjesma koja nosi naziv kao i istoimena manifestacija dječjeg stvaralaštva »Klincijada« postala je himnom još za 20. obljetnicu održavanja »Klincijade«. Tu je također i himna Gradske knjižnice »Čitaj, skitaj«, te himna ZOO vrta, pjesma »ZOO Palić«, dok je skladba na  ikavici »Al‘ sam rđav« izabrana biti snimljenom za dječju emisiju »Muzički tobogan«. Za pjesmu »Al‘ sam rđav« napisan je i aranžman za tamburaški orkestar, pa je tako ovu pjesmu na snimanju »Tobogana«, a i na promociji CD-a, pratio Dječji subotički tamburaški orkestar.   
 Gosti i voditelji ove manifestacije bili su  i poznati dječji prijatelji Minja Subota i Jovan Adamov, koji su svojim prisustvom uveličali ovu manifestaciju.    
Poslije promocije CD-a održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili psihologinja PU »Naša radost« i koordinatorica programa Dijana Kopunović, tekstopisac i idejni tvorac ovoga CD-a Marjan Kiš, poznati skladatelj Jovan Adamov, veliki prijatelj djece Minja Subota i ravnatelj ove predškolske ustanove Jašo Šimić.  
O CD-u i dojmovima s ove ma nifestacije govorili su i legende dječje glazbene scene te su rekli kako su mislili da će se okupiti mali broj djece i izvođača, a ova se manifestacija pretvorila u pravi dječji spektakl, jer je Dvorana sportova, kako je rekao Minja Subota, bila »puna djece, do krova«, što je i u stvarnosti tako bilo. 
»CD je jako lijepo odrađen i sam je priča za sebe. Drago mi je što smo ovdje u Subotici, jer smatram da je Subotica  jako važan grad u našoj državi i to zato što je gospodski i što je tako lijepo uređen, ali bez pjesme ne bi bio potpun. Mi smo danas prisustvovali velikom spektaklu i to je najvažnije istaknuti. Ovo je bila velika promocija, jer nitko se nije niti usudio praviti nešto slično u Dvorani sportova, ali ovdje je bilo toliko djece da se nije mogao niti balon spustiti. Bilo je predivnih pjesama u Lidijinim izvedbama, ali i u izvedbama onih mlađih. Drago mi je što su tu bili tamburaši, jer ako se spomene Subotica, mislim kako se niti ne mora reći da su tu najbolji tamburaši, kako na ovim prostorima tako i širom Europe. Pjesme emitiraju pozitivnu energiju, a predstavljaju male životne priče koje doživljava generacija kojoj je CD i namijenjen, zato su i s oduševljenjem djeca prihvatila ovaj CD. Orkestracija, glazba i tekst jako su sinkronizirano i lijepo odrađeni«, rekao je Jovan Adamov.
»Lidija je sve to divno otpjevala i sigurno je puno pridonijelo ovom CD-u. Divno je što smo današnju promociju započeli i završili pjesmom ‚Klincijada‘ koja je himna jednom značajnom tradicijskom događaju. Također je tu i himna za ZOO vrt i knjižnicu. Sa Suboticom već godinama ostvarujemo divnu suradnju i mislim da bi ovaj grad mogao pružiti daleko više. On ima jako velike potencijale dječjeg stvaralaštva, velike potencijale kako u osnovnim školama, tako i u glazbenoj, baletnoj i plesnoj školi. Ako se nastavi snimanje‚ Muzičkog tobogana‘, nadamo se da će se na tom planu učvrstiti suradnja sa Suboticom«, kazao je Minja Subota.
CD »Klincijada« dobile su sve odgojne skupine subotičkih vrtića, njih 190, a svi zaiteresirani  mogu ga nabaviti u PU »Naša radost«. Nije za prodaju, ali su dobrovoljni prilozi dobrodošli, rekao je ovom prigodom direktor »Naše radosti« Jašo Šimić.
Ž. Vukov
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika