Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ur­ban – »Žena di­je­te« Croatia Records, 1998.

Nedavnim nastupom u zagrebačkom Aquariusu hrvatski glazbenik Damir Urban, poznatiji samo kao Urban, najavio je izlazak svog novog, trećeg albuma. Dugogodišnju glazbenu pauzu objašnjava perfekcionizmom, personalnim krizama i zaokupiranošću svojim malim sinom. Prije nego što se novi materijal pojavi, kao posvetu njegovom dugom isčekivanju, podsjećamo na njegov vrlo uspješni album iz 1998. godine.
    »Žena dijete« je drugi po redu album ovog riječkog glazbenika, nekadašnjeg frontmena kultne skupine s početka devedesetih, Laufer. Stilski, album je neujednačen, on počiva na popu i alternativnom roku, a grana se uporabom više elektronskih podžanrova, što je produkt složenog studijsko-glazbenog istraživanja. Ovaj album sniman je tijekom ljeta, jeseni i zime 1997. godine u splitskom studiju »111«, dok su mastering i postprodukcija napravljeni u milanskom »Studio Elettro Formatti«.
PRIČE O LJUBAVI: Dvanaest novih pjesama donosi priče o dvoje, o ljubavi. Vrlo indikativno, prva pjesma se zove »Privatni Romeo«. Ona ima svoj četverominutni elektronski intro. Slijedi najpoznatiji singl s albuma i vjerojatno najbolja pjesma, gitarska »Mala truba«. »Black tattoo« je moćan spjev o tome kako ostati svoj, dok je pjesma »Žena dijete« nježna akustično-električna balada. Sličnost u uporabi vokala s Massimom, demonstrira emotivnost pjesme »Odlučio sam da te volim«. Najviše pop je numera »Samo…«, a »Insekt« najviše podsjeća na dane Laufera. »Ruke« posjeduju liniju grunge balade (glazbenog pravca tada već na svom zalasku).
NAGRADE: Album zatvara plesna drum and bass igrarija s recitalom nalik izrazu D. Rundeka, naslovljena »Duga«. Svi ovi atributi i cjelinski učinak bili su uzrok sljedećeg – Urban, u jakoj konkurenciji, dobiva glazbenu nagradu »Porin« za najbolji rock album i najbolji album alternativne glazbe (ovog drugog »Porina« se odriče, smatrajući da u ovoj oblasti postoje bolji autori, te da njegov album ne pripada baš tom žanru). Album je osvojio i nekoliko »Crnih mačaka« u kategorijama najboljeg albuma, muškog vokala i najbolje produkcije. Dodao bih: sasvim zasluženo.
    Do novog albuma, zbog kvalitete gore predstavljenog djela, iako nestrpljivi, imamo još uvijek što slušati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika