Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Lirika Hrvata u Podunavlju

U organizaciji Hrvatske čitaonice, u Subotici će od 22. do 25. listopada biti održani sedmi po redu »Dani Balinta Vujkova« – dani hrvatske knjige i riječi.
Dani će biti otvoreni u srijedu, 22. listopada, kada će u 11 sati, u predvorju Gradske kuće biti upriličen Mini sajam hrvatskih izdavača. Na sajmu će se moći pogledati i kupiti knjige, u vremenu od 10 do 19 sati, sve do subote, 25. listopada, u 12 sati, kada je zatvaranje sajma. 
U četvrtak, 23. listopada, održat će se manifestacija pod nazivom »Narodna književnost u školi«, na kojoj je predviđen nastup djece u Hrvatskom kulturnom centru »Bunjevačko kolo«, s početkom u 11 sati. U programu će sudjelovati učenici Osnovne škole »Matija Gubec« iz Tavankuta, s predstavom »Razlinkavi zec«, u režiji učiteljice Marice Skenderović. Prije predstave bit će upriličeno predstavljanje knjige »Mali diplomat«, igrokaza za djecu, kao i CD–a radio-dramske serije »Na vrbi svirala«. 
Istoga dana, s početkom u 19 sati, u Gradskoj knjižnici održat će se predstavljanje knjige Balinta Vujkova »Šaljive narodne pripovijetke«. 
U petak, 24. listopada, u vremenu od 9 do 12 sati, u Gradskoj knjižnici održat će se stručni skup, na temu lirike Hrvata u Podunavlju, te sakupljačkog rada Balinta Vujkova. Navečer je u Gradskoj vijećnici, za 20 sati zakazan koncert klape Adrion iz Makarske. 
Od ove godine bit će upriličena dodjela novoustanovljene nagrade za životno djelo na području književnosti, koja će se, u subotu, 25. listopada, uručiti Lazaru Merkoviću. 
U subotu će se nastaviti i stručni skup, koji će se, kao i prethodnog dana, održati u Gradskoj knjižnici, od 9 do 12 sati. 
Dani Balinta Vujkova bit će održani uz financijsku potporu Grada Subotice, Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog tajništva za obrazovanje i kulturu, Pokrajinskog tajništva za propise, upravu i nacionalne manjine, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske te Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici.
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika