Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dunav obojen srcem

U organizaciji KPZH »Šokadija« iz Sonte, u subotu 11. listopada održana je 3. likovna kolonija »Sonta 2008«. Sudionike kolonije iz Subotice, Sombora i s Hvara (Republika Hrvatska) predusretljivi su domaćini odveli na samu obalu Dunava, u kamp-naselje Udruge sportskih ribolovaca »Dunav« Sonta, u samo srce rezervata prirode »Gornje Podunavlje«. Prekrasni podunavski krajolici, odjeveni u najraskošnije boje jeseni, na prvi su pogled osvojili srca umjetnika. Etno-doručak u prirodi trajao je kratko, gosti su bili nadahnuti, gladni rada. Nisu morali ići daleko u potragu za motivima, na koju god bi stranu oko odlutalo, ugledalo bi upravo onakav krajolik kakav bi srce umjetnika poželjelo. Vrijeme je odmicalo, ispod kistova su nastajala djela, umjetnici su na platno pretakali svoju dušu i motive viđene očima svojih muza. 
SUDIONICI: Po prvi put u radu kolonije sudjelovali su i članovi »Šokadijinoga« likovnoga odjela Stipan Lukić i Sanja Andrašić, predvođeni voditeljicom Svetlanom Zec. Likovni odjel HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice predstavljali su: Nedeljka Šarčević, Cilika Dulić Kasiba, Laslo Kelč, Martin Ivković i Lozika Liliom – Vojnić, a Somborce Cecilija Miler, Marija Kovač, Zdenka Bogišić i Stana Lizić. »Međunarodni« karakter koloniji je dalo sudjelovanje Hvaranke Ane Tudor, korijenima Sonćanke. »Nisam planirala doći u Sontu prije zime, no ovu koloniju ne bih ni za što propustila. U svakom od nas postoji nekakav dug korijenima, nekakav zov korijena i to je, jednostavno, jače od mene. Ovo je moj doprinos animiranju mladih, a sretna sam ukoliko sam bar malo uspješna u toj nakani«, kaže nam Tudorova. 
DRUŽENJE: Po završetku radnoga dijela kolonije novo iznenađenje za slikare. Sonćanski ugostitelj, a i predsjednik USR »Dunav« Marinko Ađin priredio je, kao donator, ručak za sudionike kolonije. Iz dva kotlića zanosno je zamirisao nadaleko poznati riblji paprikaš, za kojega dobri znalci kažu kako se najbolje kuha na Dunavu između Apatina i Bogojeva. »Raduje me ukoliko sam bio bar od neke pomoći organizatorima, mojoj ‘Šokadiji’, a svaku ovakovu akciju i ubuduće ću podupirati koliko god je to potrebno. Svi skupa moramo raditi na promidžbi naše Sonte i smatram da je upravo ovo najbolji način«, kaže za Hrvatsku riječ Marinko Ađin.  Ozračje su oplemenili i zvuci tamburica »Šokadijinoga« tamburaškog sastava.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika