Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Duhovna arheologija sakupljača

U izdanju NIU »Hrvatska riječ« iz tiska je izišla knjiga Balinta Vujkova »Šaljive narodne pripovijetke«. Pripovijetke je izabrao i priredio Lazar Merković. 
Balint Vujkov (Subotica, 27. svibnja 1912.- 23. travnja 1987.) sakupljač je i obrađivač hrvatske narodne predaje, pjesnik, pripovjedač, romanopisac, dramatičar, esejist, publicist, pokretač, nakladnik i urednik više književnih časopisa, novina, narodnih kalendara i drugih publikacija . Zastupljen je u petnaestak antologija, izbora i hrestomatija. 
»Više od pola stoljeća Vujkov je skupljao hrvatske narodne pripovijetke u Bačkoj, Srijemu, Banatu, Lici i na Kosovu, zatim u Mađarskoj, Austriji, u današnjoj Slovačkoj i Češkoj i Rumunjskoj, sve dok mu zbog sudjelovanja u ‘hrvatskom proljeću’ nisu oduzeli putovnicu, ustrajno se opirući zahtjevima folklorista da sukladno njihovim zamislima, uputama i nakanama bilježi usmenu pučku predaju. Budući da je svaku pripovijest čuo u više interpretacija Vujkov je smatrao kako iz toga mnoštva (napose istoga) kao posljednji dostvaratelj u nizu ima pravo odabrati one dijelove koji su leksički i semantički, estetski i umjetnički najuspjeliji spajajući ih u cjelinu što će ostati zabilježena i obrađena prema njegovim književno-stilističkim kriterijima, radi čega su jedni Vujkova obasipali pohvalama, a drugi se nisu ustručavali zasuti ga pokudama i osudama. Na tragu ove ‘neznanstvenosti’ glede pristupa folklorista, iz ‘pogrješke’ navlastitog postupka kojega sam Vujkov naziva ‘duhovnom arheologijom’ nastaje njegov golem sakupljački i književni opus, koji postojanjem, obujmom i množinom slojevitih poruka otvara u hrvatskoj književnosti, jezikoslovlju, etnografiji i dr. stanovita pitanja koja su do danas ostala bez cjelovita odgovora«, zapisao je urednik knjige Milovan Miković.
H. R.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika