Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Antun Božičević izlaže u Subotici
 
Izložba hrvatskog akademskog slikara Antuna Božičevića pod nazivom »Art Is Not Allowed Here« (Umjetnost ovdje nije dozvoljena) bit će otvorena večeras (petak, 17. listopada) u Galeriji »Dr. Vinko Perčić« u Subotici. Umjetnik će se predstaviti instalacijom koju čini žičana ograda između prostorija ili stupova izložbenog prostora. Kada posjetitelj dotakne ogradu ili pokuša proći kroz nju, napeta ga žica vraća unatrag i dolazi do reproduciranja prodornog metalnog zvuka iz kojeg se razaznaje rečenica »Art Is Not Allowed Here«. Izložba će biti otvorena u 19 sati. 
Antun Božičević je rođen 1970. u Andrijaševcima kod Vinkovaca, diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Živi i radi u Zagrebu. Izlagao je samostalno i skupno u Hrvatskoj i inozemstvu (Italija, Češka, Švedska). Za svoj rad dobio je više nagrada i priznanja, među ostalim i nagradu »Radoslav Putar« za mlade likovne umjetnike u Hrvatskoj.
 
Premijera »Šokice« u Osijeku
 
U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku prošloga petka, 10. listopada, premijerno je izvedena drama »Šokica« Ilije Okrugića u režiji Dražena Ferenčine, prenosi Hina.
»Šokica«, igrokaz iz pučkog života u pet činova, događa se 1848. i 1849. i priča o nesretnom ljubavnom životu mlade Janje u vrijeme borbe protiv Mađara i mađarona. Rađena je kao predstava o predstavi u kojoj se glumci ubacuju s dosjetkama, a onda nastavljaju s dramskim tekstom.
Narodne pjesme i tambure po sokacima, ljubav između katolkinje Janje i pravoslavca Pere, vojničke uniforme i svećeničke halje, očevo prokletstvo i nezakonito dijete – teme su koje je oslikao autor Okrugić, a dio njih je i danas aktualan, kazao je redatelj Dražen Ferenčina. 
Ilija Okrugić Srijemac (1827. - 1897.) bio je književnik, glazbenik, putopisac, opat i župnik Petrovaradina, te ujedno prvi svećenik kojeg je zaredio biskup Strossmayer. Zastupao je toleranciju i ekumenizam i njegova »Šokica« je bila pokušaj ekumenskog djelovanja.
Na pozornici HNK u Osijeku djevojku Janju odlično je odglumila osječka glumica Sandra Tankosić, mladića Peru Vjekoslav Janković, mamu Mandu Tatjana Bertok-Zupković, oca Marjana Šokčevića Milenko Ognjenović, a mladića Božu, također zaljubljenoga u Janju, Mario Rade. Autor glazbe je Igor Valeri, a scenografkinja i kostimografkinja Saša Došen. 
 
Hrvatski nakladnici na sajmovima
 u Frankfurtu i Beogradu 
 
Na Sajmu knjiga u Frankfurtu, od 15. do 19. listopada, predstavit će se tridesetak hrvatskih nakladnika, rekao je Valter Lisica, predsjednik Zajednice nakladnika Hrvatske dodavši, kako će zasebno nastupiti još deset istarskih nakladnika, piše Hina.
Podsjetio je kako je hrvatski nastup u Frankfurtu u znaku 500. obljetnice rođenja hrvatskog komediografa Marina Držića.
Na Beogradskom sajmu knjiga nastupit će 21 hrvatski nakladnik te deset istarskih nakladnika, rekao je Lisica, podsjetivši kako su hrvatski nakladnici na tome sajmu prvi put nastupili 2003. 
»U Beogradu stalno raste zanimanje za naše knjige«, ustvrdio je Lisica napomenuvši, kako interes za beletristikom zaostaje u odnosu na stručnu literaturu.
Rekao je da na ovogodišnjem sajmu u Beogradu neće nastupiti hrvatski književnici, ali će mlade književnike pripremiti za buduće nastupe.
Beogradski sajam knjiga održava se od 20. do 26. listopada.
Gostovanje osječkog HNK u Subotici 
 
Drama osječkog Hrvatskog narodnog kazališta gostovat će večeras (petak, 17. listopada) u Subotici, gdje će izvesti predstavu »Sjećanje vode« britanske dramatičarke Shelagh Stephenson, u režiji Ivice Šimića. 
»Drama nazvana po fizikalnom fenomenu, a po kojem i voda pamti, pa kako onda ne bi ljudi, prati događaje oko triju ožalošćenih sestara okupljenih na pogrebu svoje majke. Mary je pomalo nezadovoljna uspješna liječnica, koja ima jednako uspješnog ljubavnika, također lječnika, koji je nažalost oženjen. Tereza je očigledno zadovoljna svojim drugim brakom, dok je Katrin najmlađa i najnezrelija. Ona luduje za shopingom, za ludom odjećom, upropaštava život ljubavnim aferama i drogom. Njih se tri pokušavaju dogovoriti kako pokopati mamu, koju, kao sablasno priviđenje u zelenoj haljini od tafta, vidi i čuje samo Mary… No, razgovori oko pogrebnih angažmana otvorit će i Pandorinu kutiju njihovih prošlosti…«, navodi se u najavi ove predstave.
U predstavi igraju: Nela Kocsis, Mira Perić–Kraljik, Tatjana Bertok–Zupković, Sandra Lončarić Tankosić, Velimir Čokljat, Davor Panić. 
Predstava će biti igrana na sceni Jadran Narodnog kazališta, s početkom u 19 sati i 30 minuta.
 
Nagrada hrvatskom redatelju u Beogradu
 
Grand prix Međunarodnog festivala animiranog filma »Balkanima« koji je od 7. do 11. listopada održan u Beogradu dodijeljen je hrvatskom redatelju Veljku Popoviću za film »Ona koja mjeri«. Nagrada, osim statue i diplome, podrazumijeva i 1.000 eura. Popovićev film pohvaljen je kao »originalna kritika svjetskog marketinga i masovnih medija, veoma inovativnog koncepta i tehnike animacije«.  
 
Dvije izložbe u Gradskom muzeju
 
U organizaciji Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici idućeg petka, 24. listopada, u Gradskom muzeju Subotica (Trg sinagoge 3) s početkom u 18 sati bit će otvorene dvije izložbe: »Split Marulićeva doba« i izložba radova u keramici hrvatskih umjetnika nastalih na Simpoziju »Svijet keramike« u Aranđelovcu.
Izložbom »Split Marulićeva doba« Generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici, zajedno s Muzejom Grada Splita, želi posjetitelje upoznati sa životom i djelom pjesnika Marka Marulića (1450.-1524.), koji je 1501. godine napisao prvo književno djelo na hrvatskom jeziku »Juditu«, te s poviješću grada Splita i umjetničkim djelima toga vremena. 
Na izložbi radova u keramici bit će predstavljena djela hrvatskih umjetnika koja su nastala na Simpoziju »Svijet keramike« u okviru Smotre umjetnosti »Mramor i zvuci« u Aranđelovcu. Simpozij se održava već tradicionalno od 1974. godine u Aranđelovcu. Na njemu se okupljaju keramičari iz cijeloga svijeta, radeći u najkvalitetnijoj glini, nastojeći povratiti ugled najstarijoj umjetnosti civilizacije. Zbirka Simpozija »Svijet keramike« u okviru Smotre umjetnosti »Mramor i zvuci« broji preko 400 eksponata. Svojim djelima na izložbi će se predstaviti 14 hrvatskih umjetnika čiji su radovi bili predstavljeni i u Beogradu.    
Obje će izložbe za posjetitelje biti otvorene do 7. studenoga 2008. godine.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika