Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Dani novog hrvatskog filma u Subotici
Sedam recentnih ostvarenja
Filmom »Moram spavat, anđele« redatelja Dejana Aćimovića, koji je bio nominiran za Europsku filmsku nagradu, u Subotici su prošle subote 11. listopada otvoreni Dani novog hrvatskog filma, u organizaciji Art kina »Aleksandar Lifka«.
Tijekom tjedan dana publika ima prigodu pogledati sedam recentnih ostvarenja iz hrvatske kinematografije. Na programu su se našli filmovi različitih žanrova (od dječjeg filma, preko komedije do onih s tematikom rata) ali i autorskih poetika.
Ravnateljica Art kina »Aleksandar Lifka« Edit Lászlo prigodom otvorenja izrazila je nadu da će na programu svatko naći film za svoj ukus, te istaknula doprinos Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici koji je pomogao organizaciju ove manifestacije.
Ispred jednog od suorganizatora, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, nazočnima se obratila članica Upravnog odbora ove ustanove Katarina Čeliković. »Drago nam je da je prvi događaj u kojem Zavod kao organizator sudjeluje upravo iz oblasti visoke kulture, kakve će ova ustanova nastojati poticati«, rekla je ona.
Gost na otvorenju bio je redatelj Branko Ištvančić, podrijetlom iz Tavankuta, čiji je film »Duh u močvari« prikazan u nedjelju 12. listopada.  
Osim dvaju spomenutih, u okviru programa, prema najavama, prikazani su i sljedeći filmovi: »Put lubenica« Branka Schmidta, »Što je muškarac bez brkova?« Hrvoja Hribara,  »Živi i mrtvi« Kristijana Milića i »Armin« Ognjena Sviličića. Dani se završavaju večeras (petak 17. listopada) filmom »Pjevajte nešto ljubavno« Gorana Kulenovića. Film će biti prikazan u amfiteatru Otvorenog sveučilišta. Početak je u 18 sati.
Inače, Dane novog hrvatskog filma do kraja godine vidjet će i publika u Novom Sadu i Zrenjaninu. 
D. B. P.
 
Jesenska izložba članova Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice
Intimni slikarski spomenari
Redovita jesenska izložba članova Likovnog odjela Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« iz Subotice otvorena je u utorak 14. listopada u Velikoj dvorani spomenutog Centra. Izložba donosi  40-ak dosad neizlaganih radova čiji su autori blizu tridesetak članova Odjela. Među predstavljenim radovima najviše je onih nastalih u tehnici ulja na platnu i lesonitu, ali i pastela, crteža, skica... Tematski dominiraju zavičajni motivi karakteristični za amaterske slikare ovoga podneblja. 
Izložbu je otvorio predsjednik Likovnog odjela Josip Horvat. »Ako se malo približite slikama ovdje možete osjetiti kako mirišu bulke, suncokreti i ciklame, osjetiti tmurno nebo i miris ‘kruva’ koji se peče u krušnoj peći, promatrati kas konja vranih, let i cvrkut ptica kroz prostranstva naše ravnice, ali vidjeti kako se pučina ljubi i grli s nebom, kako šumi i žubori rijeka, sa slika odzvanjaju zvuci tamburice, pucketanje vatre. Na ovim slikama možete doživjeti salaš točno u podne, salaš na mjesečini, salaš rujnom zorom, salaš predvečer, salaš na proljeće, salaš ujesen, salaš u snijegu. Sve ove slike su svojevrsni intimni spomenari, stenografski zapisi svih mogućih amplituda emocionalnog stanja, prepuni sanjarske nostalgičnosti. Istodobno, ove slike jesu svojevrsni panegirici čovjeku, prirodi, i u konačnici, Bogu«, rekao je Josip Horvat.
Prigodom otvorenja nastupili su članovi tamburaškog orkestra »Bunjevačkog kola«, dok je svoje stihoves čitala članica Odjela Divna Lulić Jovčić.
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika