Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dje­ca oduševi­la Ukra­jin­ce

Hrvatski kulturni centar »Bunjevačko kolo« ima više odjela, no jedan od najaktivnijih je folklorni odjel. Prije tjedan dana dječji folklorni ansambl »Bunjevačkog kola« vratio se s turneje u Ukrajini. Boravili su u gradu Sevastopolju na Krimu, od 1. do 9. srpnja, gdje je održan Međunarodni festival dječjeg stvaralaštva »Golden Fish« – »Zlatna ribica«.
DJECA-PONOS I DIKA: »Djeca su svakodnevno imala nastupe. Tri nastupa su imala ispred ‘Dvorca omladine’, a jedan nastup u teatru. Posjetili su Muzej voštanih figura, akvarij, vidjeli predstavu s dupinima i fokama. Obišli smo i stari grčki grad. Jednu večer djeca su nastupila s kompletnim programom, a inače smo se predstavljali s ponekim koreografijama. Igrali su igre iz Slavonije, Međimurja, vlaške i bunjevačke igre s dva muzička intermezza«, kaže koreografkinja Sandra Lipozenčić o proteklom gostovanju.
    »Mogu reći da je HKC ‘Bunjevačko kolo’ krenuo u izuzetno ozbiljan projekt s dječjim ansamblom. Ovom turnejom su djeca opravdala sva naša ulaganja i pokazala su, da su sposobna, spremna i dovoljno kvalitetna za takve napore i kriterije koji se od njih očekuju. Na turneju je išlo i šestero odraslih, koji su brinuli za djecu, a to su: djevojke koje rade s dječjim folklorom – Marina Matković, Hajnalka Sič i Sandra Lipozenčić, koja je njihova voditeljica. Skupa s njima su išli i Mirjana Ivković Ivandekić, Joso Dulić, dr. Srđan Sandić, te ja kao umjetnički rukovoditelj. Djeca su imala svu moguću skrb i pažnju. Imala su osiguran smještaj i hranu, a budući da su djeca oduševila domaćine, mi smo već dobili poziv za iduću godinu«, kaže Davor Dulić.
PRIPREME ZA NOVA PUTOVANJA: Ove mlade plesače očekuje još mnogo toga ove godine. Planira se da djeca putuju i u Slovačku, te bi tako započela suradnja Hrvata iz Slovačke i Hrvata iz Bačke. Nakon toga djeca bi trebala biti gosti na Dječjim vinkovačkim jesenima a krajem listopada bi ogranak društva iz Starog Žednika trebao putovati u Zaprešić i Zagreb. Prosjek uzrasta ove djece je deset godina, no, kako kaže njihov koreograf, oni sav program rade izuzetno kvalitetno i savladavaju sve napore, kao što je primjerice bio nastup 12 sati po dolasku na odredište, a put do Sevastopolja je trajao 54 sata vožnje autobusom. Još su dodali kako je tamošnje tehničko osoblje imalo problema s njima, nisu ih znali ozvučiti, jer su svi ostali sudionici radili na matricu, već snimljen materijal. Kako kaže Davor Dulić, domaćine je baš to oduševilo i privuklo njihovu pažnju. Nošnja i nastupi su bili unikatni i originalni, te je publika ostala oduševljena.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika