Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Osijek – nadbiskupijsko sjedište

Novim crkvenim ustrojstvom papa Benedikt XVI. uzdigao je Đakovačko-bosansku biskupiju na stupanj metropolitskog sjedišta i nadbiskupije, dao joj novo ime, Đakovačko-osječka nadbiskupija i ponovno uspostavio Srijemsku biskupiju, a tim je povodom u nedjelju, 12. listopada, u Osijeku održano svečano misno slavlje u nazočnosti sva četiri biskupa, brojnog svećenstva i više od tisuću vjernika i hodočasnika iz sva tri osječka dekanata, kojemu je predsjedao prvi nadbiskup i metropolit dr. Marin Srakić.
Nadbiskupa su Marina na ulasku u grad dočekali župan Krešimir Bubalo i gradonačelnik Gordan Matković, a ispred osječke katedrale, koju Osječani tako zovu od milja još od vremena biskupa Strossmayera i vlč. Josipa Horvata, koji su je sagradili, a tek je ovim činom uzdignuta na stupanj konkatedrale, dobrodošlicu su mu poželjeli domaćini i dr. Gordana Kralik, rektorica osječkog sveučilišta, koje nosi naziv već spomenutog biskupa – Josipa Jurja Strossmayera. 
I konkatedralni je župnik preč Adam Bernatović zahvalio nadbiskupu Marinu i čestitao mu novu dužnost. »Hvala Vam, preuzvišeni nadbiskupe Marine što ste obradovali nas svećenike i sve naše vjernike objavom poslanice Svetoga Oca o novoj crkvenoj pokrajini na istoku Hrvatske, što je za sve nas velika čast, a Vama osobno za sve što ste učinili za Osijek i okolicu, za izgradnju biskupijskog vikarijata, gdje će biti i Vaše sjedište i stjecište svih pastoralnih događanja, hvala za širenje broja župa i novih sadržaja na radost svih naših vjernika. Iskrene čestitke Vama, koji ste naš prvi nadbiskup i metropolit, a ujedno ste i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, i od srca zahvale za sve što ste učinili na dobro naše Crkve. Živjeli!«
Nizom manifestacija tijekom čitavog tjedna obilježen je ovaj važan događaj za Osijek i čitavu Slavoniju, pa je u Pastoralnom centru održana tribina uz sudjelovanje dr. Pere Aračića, dr. Andrije Šuljka i dr. Ivice Raguža, u župi sv. Luke u Josipovcu održan je susret zborova mladih osječkih župa, u konkatedrali je organizirano euharistijsko klanjanje, a u subotu je održana svečana akademija uz sudjelovanje HPD-a »Lipa«, Pjevačkog društva sv. Josipa i Tamburaške škole »Batorek«. O sakralnim vrijednostima Osijeka i religijskom životu u gradu govorili su dr. Stjepan Sršan i dr. Zlata Živaković-Kerže, te učenici Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku.
Slavko  Žebić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika