Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Jesen u Tvrđi

Barokni spomenik, Tvrđa, bila je ovih toplih jesenskih dana središte gastronomske ponude Slavonije u Baranje, pa i većega dijela Hrvatske, jer okupili su se predstavnici petnaestak hrvatskih županija, ali i gradova prijatelja, Tuzle i Subotice, pa je stara gradska jezgra odisala zanosnim mirisima starovinskih jela, ali i rukotvorstva, obrtništva, starih zanata i vještina naših predaka.
»Peti je ovo sajam pod nazivom Jesen u Tvrđi«, kaže Vladimir Mađarević, vlasnik agencije Noktua, koji u ime grada odrađuje najveći dio poslova u ovoj jesenskoj priči o prezentacijama, degustacijama i općenito ugodnim druženjima u osječkoj Tvrđi. Što se sadržaja i zabave tiče, nitko nije ostao kratkih rukava, jer zvuci tamburice prekrilili su neveliki prostor, a »Momci ravnice«, tako im se zove tamburaški sastav prašili su da se žice užare.
»Ove smo godine ponudili Osječanima stara tradicijska jela s otvorene vatre, ali smo sudionicima ostavili izbor jela, dakle, ništa unaprijed zadano, i mogu reći da je imalo efekta i što se tiče degustacije i kušanja i općenito druženja. Osim toga, pozvali smo sve naše vinare da izlože svoja ponajbolja vina, pa je na njihovim štandovima stalno nekakva gužva, što je i razumljivo, jer je dobar zalogaj nezamisliv bez dobre kapljice. No, sve smo to zamislili kao natjecanje, pa je ocjenjivački sud imao pune ruke posla. Ove su godine pobjednici ekipa iz Tuzle, drugo je mjesto pripalo ekipi iz Subotice, dok su naši Osječani tek treći. U okviru ovogodišnje Jeseni imali smo i 13. hrvatsko natjecanje u spremanju fiš-paprikaša i tijekom jučerašnjeg dana, u petak, imali smo kvalifikacijska natjecanja predstavnika 15 hrvatskih županija, a večeras u hotelu Central imamo finalno natjecanja. Inače, sajam je izložbeno-prodajnog karaktera, pa tko voli neka izvoli«, rekao je Mađarević. 
Voditelj subotičke ekipe Josip Horvat nije skrivao radost ovoga druženja u Tvrđi. »Često sam u Osijeku i u Hrvatskoj, ali prvi sam puta na ovoj predivnoj manifestaciji i naše pohvale i čestitke Gradu i organizatorima«, poručio je Horvat. Njegovo raspoloženje dijeli i Josipa Biro, članica osječkog Likara, koja je tu u Tvrđi izložila svoje slike i zajedno s još 4-5 kolega i kolegica na dva štanda izlažu i prodaju. Ali nisu tu samo osječke slikarice, već i umjetnice iz Tavankuta, a Marija Vojnić na svojemu štandu nudi predivne predmete izrađene od slame. I Ivan Piuković iz Subotice oduševljen je idejom Osječana, a na štandu nudi zvečke. 
 Slavko  Žebić                        
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika