Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Na 36. saboru narodnog stvaralaštva Srbije u Topoli
Brežani predstavili svoje običaje
 
Na Saboru narodnog stvaralaštva sudjelovalo je 20 izvornih folklornih i pjevačkih skupina i instrumentalista iz čitave zemlje.  
Sabor je održan u organizaciji Saveza amatera Srbije i Općine Topola, koja je u suradnji s Ministarstvom kulture Republike Srbije i financirala ovu manifestaciju.
Nakon svečanog defilea svih sudionika ulicama Topole, sa scene na otvorenome  pozdravnu riječ svim prisutnima uputio je predsjednik Općine Topola Dragan Jovanović, nakon čega je službeno otvoren sabor riječima predsjednice Skupštine Republike Srbije dr. Slavice Đukić-Dejanović. »Naša zemlja je okrenuta Europi i čini sve da u zajednicu europskih naroda stupi kao dostojanstven i ravnopravan član sa svojim nacionalnim identitetom, koji zavređuje svako poštovanje«, rekla je predsjednica Skupštine.
Uslijedio je program najboljih folklornih i pjevačkih skupina i instrumentalista, odabranih na saborima u Srbiji tijekom godine. Među sudionicima iz – Niša, Bajine Bašte, Kraljeva, Topole, Kučeva, Kruševca, Kljajićeva, Stapara, Negotina, Zaječara... svoje mjesto je zauzelo i HKPD »Silvije Strahimir Kranjčević« iz Bačkog Brega. Ovo društvo je bilo jedini sudionik Sabora s hrvatskim predznakom.
HKPD »Silvije Strahimir Kranjčević« iz Bačkog Brega svoje sudjelovanje na saboru osiguralo je tako što se plasiralo među najbolje sudionike Festivala folklornih tradicija Vojvodine, koji se ove godine održao u Vrbasu. Brežani su se u Vrbasu, kao i protekloga vikenda u Topoli, predstavili običajem »Kapara« u kojem sudjeluju svi članovi društva. 
Običajem »Kapara« predstavlja se i dočarava ono što je za nas u današnje vrijeme prosidba. Marin ženi Anicu. Roditelji mladenaca se upoznaju, pjevaju se bećarci, »Marin je majko lipo ime«, a zatim pjesma kojom se djevojka prosi: 
 
Faljen Isus prijo i pretelje / Faljen Isus divojčija majko / Dovedite tu vašu divojku / Da vidimo da je pogledamo / Jel’ divojka za našega momka / Jel’ joj tilo za naše odilo / Jesul’ joj ruke za naše poslove / Jesul’ joj prsti za naše prstenje / 
Jel’ dostojna našega junaka / I našega bilog kolača.
Marijana Tucakov
 
Europski vikend promatranja ptica 2008. 
Dalekozor u ruke
 
Početkom listopada, preko 30.000 odraslih i djece iz preko 30 zemalja Europe sudjelovalo je u vikendu promatranja ptica, koji pada u vrijeme kada se one sele prema jugu (npr. laste), jugozapadu (npr. patke), jugoistoku (pretežno krupnije ptice, npr. pelikani, rode i orlovi), a neke odlutaju čak i na sjever, do Baltika (dio kormorana). U Srbiji se pozivu Lige za ornitološku akciju i vojvođanskog Društva za zaštitu i proučavanje ptica odazvalo 93 promatrača od kojih je najmlađi imao svega 3 godine. 
Od Portugalije do Turske i od Malte do Norveške organizirano je 2700 izleta, a ni ptice nisu iznevjerile svoje fanove, pa je ukupno prebrojano 2,2 milijuna jedinki. U Srbiji su izleti organizirani od Vrnjačke Banje i Leskovca, do Apatina i Subotice, a ukupno je zabilježeno 16.150 ptica.
Kod Kragujevca je na seobi promatran orao kliktaš (jedan kliktaš na zimovanju u nacionalnom parku Etosa, u Namibiji, opremljen je satelitskim odašiljačem i zatim praćen do njegovog gnijezda u Panonskoj nizini). U Ovčar Banji je u seobi opažen i jedan od posljednjih ovogodišnjih sokolova lastavičara, a kod Apatina i Subotice preko 300 seoskih lasta, koje se još nisu odlučile otputovati u Afriku. Kod Novog Sada, pred dalekozorima promatrača perje je uređivao bjelorepan, četvrti po veličini orao svijeta.
Ovogodišnji rekordi postavljeni su u Rusiji i Nizozemskoj. U prvoj je bilo najviše izleta (1719) i sudionika (10.833), dok je u drugoj izbrojano najviše ptica (584.219).
Organizator Europskog vikenda, asocijacija za zaštitu ptica BirdLife International, nedavno je održala svjetsku konferenciju u Buenos Airesu. Na njoj su delegati iz 112 zemalja članica donijeli odluku da se, između ostalog, sljedeće godine pokrene nova inicijativa za zaštitu staništa na europsko–afričkom migratornom koridoru. 
Cilj Europskog vikenda promatranja ptica jest skretanje pažnje javnosti na probleme s kojima se ptice suočavaju u seobama i promoviranje aktivnosti na zaštiti ugroženih vrsta i njihovih staništa.
 M. Tucakov
 
Izvanredna izborna skupština  MO DSHV »Sonta«
Andrija Ađin – novi predsjednik 
 
U novouređenim prostorijama MO DSHV – Sonta u petak 10. listopada 2008, godine održana je izvanredna izborna skupština ove mjesne organizacije. Razlog za održavanje je ostavka dosadašnjeg predsjednika MO profesora Stipana Silađeva  i popuna jednog člana Vijeća DSHV-a zbog izbora dosadašnjeg člana Vijeća Andrije Ađina na mjesto dopredsjednika DSHV-a.
U radnom dijelu skupštine za novog predsjednika MO DSHV Sonta izabran je Andrija Ađin, za tajnika Renata Kuruc, a za novog člana Vijeća izabran je Marko Šegrt – jedan od osnivača DSHV-a na ovome području.
Većina sudionika u raspravi istaknula je  neophodnost da pokraj općina Subotice i Sombora i u općini Apatin DSHV sudjeluje u radu izvršne vlasti. Za takav iskorak potrebno je pokraj kadrovskih potencijala poraditi i na povećanju biračkog tijela DSHV-a.
Skupštini su nazočili predsjednik DSHV-a Petar Kuntić, dopredsjednici Dujo Runje i Mata Matarić, predsjednik Mladeži Siniša Skenderović, predsjednica Foruma žena Marijana Čović kao i Aleksandar Sabo i Željko Pakledinac.
Na kraju sjednice tajnica MO DSHV Sonta Renata Kuruc obavijestila je kako ured u Sonti radi svakodnevno od 9 – 14 sati na adresi Vojvođanska 42, pošt. broj 25264 Sonta, tel/fax: 025/793-560. Nakon toga je pozvala sve članove i simpatizere na svečano otvorenje koje je zakazano za petak 24. listopada 2008  s početkom u 16 sati.
 S. Skenderović
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika