Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Marketing na prvom mjestu

Tjednik »Hrvatska riječ« rado se čita u Somboru, ali je teško utvrditi točan broj čitatelja. Prošlog tjedna smo obišli somborske kioske u želji da saznamo kolika je prodaja tjednika. Moramo napomenuti da prilikom ovog ispitivanja nismo obišli trgovine, mada neke od njih prodaju naš list, niti smo obišli pretplatnike. »Hrvatska riječ« se prodaje na svakom kiosku »Štampe«, a takav slučaj nije s kioscima »Grutini« i »Futura plus«, kojih najviše ima u Somboru. U središtu grada je najbolja prodaja, a neki kiosci i ne dobivaju »Hrvatsku riječ«. Neki prodavci su nam rekli da su  naš tjednik prestali dobivati iz njima nepoznatih razloga. Kada smo sve zbrojili, na kioscima u Somboru se tjedno proda oko 45 »Hrvatskih riječi«, mada ova brojka iz tjedna u tjedan varira. Jedna prodavačica nam je rekla da je najveća potraga nakon određenih manifestacija kao što su - Dužionica, Bunjevačko-šokačko prelo, razne književne večeri, Božićni koncert i druge priredbe. Naš se list čita i od ruku do ruku, te je nerijetko da jedan broj pročita više ljudi, da se čita obiteljski, pa i šire. Ipak, svi su mišljenja da se »Hrvatska riječ« treba prodavati više i da bi trebalo ozbiljnije poraditi na marketingu. 

 

Marta Kolar, medicinska tehničarka: Jednom prilikom sam od prijatelja saznala da ovaj list postoji, ali ga nisam susrela do danas. Ovo što sam prelistala je jako dobro i mišljenja sam da treba biti ovakvih novina. Trebalo bi  pročitati koji broj, što ću rado i učiniti. Ovim prelistavanjem sam primijetila da »Hrvatska riječ« obuhvaća više tematika i svakako ću uzeti jedan broj, pa ako me nešto zainteresira i motivira uzimat ću je i dalje.
 
Ilija Lopar, penzioner: Volim pročitati »Hrvatsku riječ«, ali moram priznati da je nikada nisam kupio i nisam redoviti čitatelj. Moj zet je pretplatnik i on mi je ponekad donese. Kvaliteta lista je odlična, ali mnogi nisu čuli za njega. Da se ja pitam, povećao bih prodaju i napravio bolju reklamu.
 
Mladen Dekić, student: Koliko sam primijetio ovakvu kvalitetu izrade nema niti jedan dnevni, ni tjedni list. »Hrvatsku riječ« sam nekoliko puta prelistao kod prijatelja, ali je nikada nisam detaljno čitao. Čitam neke tjednike i dnevne listove, ali kvaliteta ovih stranica i fotografije u koloru doista obećavaju. O tekstovima mi je teško govoriti, ali ne sumnjam da su i oni kvalitetni. Sljedeći broj obvezno uzimam.
 
Marin Dekić, umirovljenik, Bački Breg: Redovito čitam »Hrvatsku riječ« i čuvam svaki broj, tako da već imam svoj arhiv ovog našeg glasila. Volim čitati sve teme, a naročito o poljoprivredi i o običajima Hrvata. Svakako bih voleo kada bi se više pisalo o Šokcima jer smatram kako su Bunjevci više zastup-ljeni u novinama«. Marin čita i druge novine – »Somborske novine«, »Blic«, a zanima se i za križaljke.
 
Anica Šop, trgovkinja, Bački Breg: Neko vrijeme sam redovito čitala »Hrvatsku riječ«, ali sada zbog brojnih drugih obveza nemam vremena te je samo redovito prelistam i pročitam najzanimljivije mi teme. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika