Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Knjižnica »Ilija Okrugić« u Zemunu
Sastanak volontera Caritasa
 
U prostorijama knjižnice »Ilija Okrugić« 11. je listopada u Zemunu održan sastanak volontera Caritasa koji rade i djeluju u ovom gradu. Nakon uvodne riječi koju je predavačima i prisutnim volonterima uputio domaćin mons. Jozo Duspara, sastanak je otvorio Danijel Galun, koordinator župnog Caritasa u Republici Srbiji i Republici Crnoj Gori. On je tom prigodom na sažet i jasan način približio prisutnima temu što zapravo predstavlja rad župnog Caritasa koji je do sada uglavnom funkcionirao na središnjoj razini. U nastavku programa, direktor nacionalnog Caritasa vlč. Vladislav Varga govorio je o tome kako je Caritas put ljubavi. Kroz ovo izlaganje je, također, istaknuto i to da riječ Božja, euharistija i caritas čine temelj svake crkve.  Na samom kraju, prisutnima se obratio mr. Mihajlo Malaci, grkokatolički svećenik iz Ruskog Krstura. Tema njegova izlaganja bila je subsidijarnost, koja je do sada veoma malo istražena. Tom je prilikom istaknuo kako je srž subsidijarnosti  u tome da je Crkva, kao neraskidivi dio društva, znak Božje ljubavi prema svim ljudima i da iz tog razloga moramo utjecati na to da i društvo, odnosno država, djeluje kada su u pitanju bližnji u potrebi.  U tom cilju Crkva bi trebala biti kvasac cjelokupnog društva a mi Božje sluge koji ćemo preko nje djelovati. Istaknuto je i to da ne smijemo gledati na bližnje kao na tuđince, da smo svi odgovorni jedni za druge ali da milosrđe nikada ne bi smjelo stvarati ovisnike o onima kojima je pomoć upućena. Time je sastanak i okončan, nakon čega je domaćin Jozo Duspara zahvalio predavačima a prisutne pozvao na svakodnevno razmišljanje o konkretnom djelovanju Caritasa na razini zemunske župe.
 Danijela Lukinović
Misa zahvalnica u Golubincima
 
Župna crkva Svetog Jurja u Golubincima u nedjelju 12. listopada bila je puna vjernika koji su se okupili na misi zahvalnici, da molitvom zahvale Bogu za plodove koje su ubrali u protekloj godini. Crkva je u nedjelju bila prekrasno ukrašena i puna svih vrsta povrća i voća koji rastu u Golubinačkom polju. Misno slavlje predvodio je golubinački župnik vlč. Ivica Damjanović koji je u svojoj propovijedi istaknuo: Pokraj vrijednih ruku koje su potrebne da bi se posijalo obradilo i na koncu ubirali plodovi potrebno je pokraj rada naših ruku zahvaliti i Bogu za sunce, kišu  vremenske uvjete koji su pogodovali da godina bude blagorodna. 
Zemlju, vodu, kruh, vino i plodove sa golubinačkih polja na blagoslov su prinosili mladi u narodnim nošnjama iz folklornog odjela HKPD »Tomislav«. Cjelu misu otpjevao je Tamburaški odjel HKPD »Tomislav« pod  ravnanjem Ilije Žarkovića.  
Ove godine iako  vremenski uvjeti nisu u većini krajeva najbolje  pogodovali poljoprivrednoj proizvodnji na golubinačkim poljima ubrani su dosta dobri prinosi tako da je doista bilo razloga zahvaliti bogu.
Ivan Radoš 
 
Srijemci se predstavili u Novskoj
 
U subotu 11. listopada 2008. godine u organizaciji HKUD »Šubić« iz Novske održana je folklorna manifestacija »Lukovo u Novskoj«. Manifestacija predstavlja samo dio cjelokupnih kulturnih, sportskih, turističkih i obrtničkih  dešavanja koja se upriličuju povodom dana grada koji Novska slavi na blagdan svetog Luke. HKC »Srijem« iz Srijemske Mitrovice sudjelovao je ove goduine na ovoj folklornoj smotri koja je okupila kulturno umjetnička društva iz  Hrvatske i Bosne i Hercegovine.  Publici su se predstavile folklorne skupine iz Novog Marofa, Topolja, Siska, Novske,Oriovca, Drežnika i Livna. Poseban dio programa odnosio se na prezentaciju narodnih nošnji krajeva iz koji su došle folklorne skupine  uz stručna tumačenja etnologa.
Ivan Cingeli
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika