Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Priopćenje za javnost
 
Obavještavamo sve stanovnike Subotice da su 14. listopada počeli građevinski radovi na ulaznom stubištu Zavoda za javno zdravlje Subotica, u Zmaj Jovinoj 30 radi rekonstrukcije. Ulaz u ustanovu će biti osiguran s dvorišne strane za sve korisnike Zavoda za javno zdravlje i Doma zdravlja Subotica (laboratorijski pregledi, sistematski pregledi, pregledi u cilju zapošljavanja i liječnički pregledi vozača). U skladu s procesom rekonstrukcije bit će postavljena i odgovarajuća obilježja.
 
Večer tamburaške glazbe
 
Subotički tamburaški orkestar i ove godine organizira godišnji koncert kojim želi subotičkoj publici i ljubiteljima kvalitetne tamburaške glazbe pokazati svoj rad. Koncert će biti održan u četvrtak 23. listopada u Velikoj vijećnici Gradske kuće, a na programu će se naći klasična glazba, evergrin melodije, a kao vokalni solisti predstavit će se: Ivana Mulić, Antonija Piuković, Josip Francišković i Antun Letić-Nune. Predstavit će se veliki tamburaški orkestar, a njime će  ravnati Zoran Mulić. Ulaznice se mogu nabaviti u Galeriji pod tornjem po cijeni od 300 dinara, a početak koncerta je u 19,30 sati.   
 Ž. V.
 
Novi termin posjeta u Bolnici
 
Odlukom rukovodstva Opće bolnice u Subotici promijenjeno je vrijeme posjeta bolesnicima, umjesto dosada od 13 do 15 sati, posjet bolesnicima je dopušten isključivo od 14 do 16 sati. Vršitelj dužnosti ravnatelja Opće bolnice dr. Goran Bićanin ističe kako je radno vrijeme zaposlenih i vrijeme posjeta usklađeno, stoga obitelji bolesnika imaju veću mogućnost zanimanja za zdravstveno stanje pacijenta kod liječnika. 
 
Nova sezona grijanja
 
Na prigodnoj press konferenciji u utorak 14. studenoga, ravnatelj Subotičke toplane informirao je javnost glede početka nove grijaće sezone. U toplinski sustav grijanja uključeno je 85 posto objekata koji su priključeni na toplanu, dok bi tijekom ovoga mjeseca trebali biti prik-ljučeni i ostali objekti, u čijoj se okolici trenutačno obavljaju završni radovi na toplinskoj mreži. Povećanje cijene grijanja ne može biti veće od 6 posto, a bit će realizirano tek kada sezona grijanja započne. Od srijede 15. listopada najavljeno je poskupljene cijene plina za elektrane od 47,4 posto, što skupa s već jednim poskupljenjem ove godine (travanj), ukupno iznosi 65 posto poskupljenja dobavljanja ovog energenta. Na tiskovnoj konferenciji sudjelovala je i članica Gradskog vijeća mr. Suzana Dulić, koja je pojašnjavala situaciju oko najavljenog poskup-ljenja. Potpisani ugovor s poduzećem »Srbijagas« trebao bi garantirati nesmetanu nabavu plina.  
H. R.
I pokraj dobre suradnje s policijom, 
u školama i dalje postoji nasilje
 
Ravnatelji osnovnih i srednjih škola uglavnom su zadovoljni suradnjom s predstavnicima Ministarstva unutarnjih poslova i djelatnicima prometne policije po pitanju sigurnosti djece u školama, zaključeno je na današnjem drugom aktivu ravnatelja svih subotičkih škola, održanom u Plavoj dvorani Gradske kuće.
I pokraj dobre suradnje, u školama i dalje postoje razni oblici nasilja, prisutna je droga, a kod pojedinih škola trebalo bi poraditi i na sigurnosti učenika kada je u pitanju promet. Načelnik kriminalističke policije, Zoran Bašić Palković ovom je prigodom iznio podatke iz razdoblja od rujna prošle do rujna ove godine, koji pokazuju koliko su subotičke škole ugrožene po pitanju sigurnosti djece: »U tom razdoblju bilo je osam slučajeva narušavanja javnog reda i mira, a u pitanju su uglavnom tuče. Tu je izvršeno jedno kazneno djelo ubojstva u srednjoj Medicinskoj školi, pet izvršenih kaznenih djela razbojništva i razbojničke krađe, 10 kaznenih djela teške krađe, 15 kaznenih djela uništenja i oštećenja tuđih stvari, četiri kaznena djela nasilničkog ponašanja, i jedno kazneno djelo teške tjelesne ozljede. Sve u svemu, 44 delikta, od čega osam prekršaja i 36 kaznenih djela«. 
U cilju povećanja sigurnosti učenika, na današnjem je aktivu, među ostalim, predloženo postojanje školskih policajaca u svim školama, budući da ih sada ima samo u tri, sudjelovanje u projektu UNICEF-a »Moja škola – škola bez nasilja«, u kojem su za sada također samo tri škole, edukacija roditelja, te učenika sedmih i osmih razreda o pitanju nasilja nad djecom u školi, postavljanje video nadzora kod škola, postavljanje ograda u objektima u kojima ih nema, te pojačana kontrola prometa oko obrazovnih ustanova. 
Među temama današnjeg aktiva ravnatelja osnovnih i srednjih škola bilo je i služenje civilnog vojnog roka u ovim ustanovama. Zaključeno je da bi se u što više škola trebalo omogućiti prisustvo vojnika u civilu, koji bi također mogli pomoći u osiguravanju veće sigurnosti učenika. 
I. P. S. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika