Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mulj će se koristiti za proizvodnju struje

Novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Subotici bit će izgrađen do studenoga. U prvo će vrijeme raditi novi i stari pročistač, a kada se novi sustav za preradu otpadnih voda uhoda počet će rekonstrukcija starog uređaja. Izgradnja novog pročistača staje oko 17 milijuna eura.
»Radovi teku po planu i većina grubih građevinskih poslova okončana je tijekom ljeta. Izgradnja novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda trebala bi riješiti problem otklanjanja fosfora i dušika iz otpadnih voda. Gradnja uređaja započeta je 20. rujna prošle godine i moći će dnevno u kišnim danima preraditi i do 108.000 kubičnih metara vode, što je tri puta više nego što sadašnji pročistač može preraditi«, objašnjava ravnatelj JKP »Vodovod i kanalizacija« Imre Cseke.
Kako bi se izgradio novi uređaj za preradu otpadne vode Grad Subotica je potpisao ugovor s Europskom bankom za obnovu i razvoj o kreditu za liniju vode, a kasnije su potpisani ugovori i za izgradnju linije mulja.
»Riječ je o sasvim novoj tehnologiji, po europskim standardima. Mulj koji se stvara na taložnicima moći će se preraditi i koristiti kao gnojivo. Prilikom prerade mulja stvara se  plin metan koji ćemo uvesti u plinske komore, koje će pokretati generatore električne struje. Na ovaj će se način moći stvoriti električne energije od 250 do 500 kilovata sati. Za rad pročistača dovoljno je od 600 do 800 kilovata sati dnevno, što znači da ćemo sami proizvoditi struju za rad uređaja – rekao je rukovoditelj projekta za izgradnju pročistača Tamás Rábaközi.
Izgradnjom novog prečistača neće se riješiti problem s jezerom Palić. Da bi se uklonila zelena boja jezera i alge koje često ljeti isplivavaju na površinu potrebno je uraditi odmuljivanje jezera. Za taj posao potrebno je izdvojiti 8 milijuna eura.
»Lokalna samouprava nema taj novac, ali vodili smo pregovore s pokrajinom i republikom na rješavanju ovog problema. Tako će Ministarstvo za životni okoliš i prostorno planiranje izdvojiti novac za izradu dokumentacije, koja košta sedam milijuna dinara. Za spas jezera prijavit ćemo se i na natječaj za pristupne fondove,  pa tako planiramo ovaj problem riješiti najskorije«, objašnjava pomoćnik gradonačelnika za infrastrukturu Jasmin Šečić.
S. I.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika