Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Ka­za­lišna pred­sta­va
u HKC »Bu­nje­va~ko ko­lo«

Dramski odjel Hrvatskog kulturno umjetničkog društva »Ljutovo« iz Ljutova pokraj Subotice, nastupit će u dvorani Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« s kazališnom predstavom »Salašari silom varošani«, komedijom u tri čina. Pisac ove komedije je Pavao Bačić, a redatelj predstave je Nándor Klinocki. Svi zainteresirani predstavu će moći vidjeti u subotu, 17. srpnja s početkom u 20.30 sati. Cijena ulaznice je 100 dinara.

Kul­tur­no-umjet­nička večer
 
Kolonija slamarki je otvorena 10. srpnja u Domu kulture u Tavankutu. Zatvaranje ove kolonije bit će u subotu, 17. srpnja s početkom u 20 sati. Tu večer se očekuje bogati kulturni program. Na zatvaranju kolonije i »Risarskoj večeri« nastupit će: Kulturno umjetničko društvo »Ivan Goran Kovačić« iz Velike i Hrvatsko kulturno umjetničko društvo »Dubrava« iz Alabinića kod Stolca. Istu večer će se predstaviti i ovogodišnji bandaš i bandašica u Tavankutu.

Filmu »TU« naj­veća na­gra­da
u po­vi­je­sti hr­vat­skog fil­ma

Film »Tu« redatelja Zrinka Ogreste nagrađen je Kristalnim globusom. Ovaj film snimljen je u produkciji Interfilma i Hrvatske televizije. Na 39. međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma osvojim je već spomenut Kristalni globus-posebnu nagradu žirija. Kristalni globus se smatra drugom nagradom Festivala i najveća je koju je jedan hrvatski film dobio na međunarodnom festivalu prve kategorije. Nagrada će Ogresti biti uručena na završnoj svečanosti. Prije devet godina Ogresta je prvi put sudjelovao na tom festivalu s filmom »Isprani«, a četiri godine kasnije s »Crvenom prašinom«. Ogresta je izjavio da se nada kako će ta važna filmska nagrada, izborena u službenom programu jednog od najvećih svjetskih festivala, pridonijeti promjeni »Jedne pomalo apsurdne činjenice da je u ovom trenutku onaj kvalitetni dio hrvatske kinematografije cjenjeniji u inozemstvu nego u domovini«. Film »Tu« je prošle godine na Pulskom festivalu dobio veliku Zlatnu arenu za najbolji film. Ovaj film će u okviru pratećeg programa 11. Međunarodnog filmskog festivala na Paliću biti prikazan u subotičkom Kinu »Korzo« 21. srpnja s projekcijom od 18 sati. Ulaz je besplatan.


»Tri di­voj­ke, tri sla­mar­ke«

U Galeriji dr. Vinko Perčić u Subotici 14. srpnja otvorena je izložba, na kojoj izlažu tri slamarke. Na otvaranju izložbe prisutni su mogli vidjeti projekciju filma »Tri divojke, tri slamarke« autora Rajka Ljubiča.



Dužijan­ca u Ta­van­ku­tu

U nedjelju 18. srpnja bit će održana Dužijanca u Tavankutu. Svečana sv. Misa zahvalnica će početi u 10,30 sati u župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika