Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Konačnu riječ dat će srbijanski parlament

Zastupnici Skupštine Vojvo-dine usvojili su novi Statut pokrajine i uputili ga Narodnoj skupštini Republike Srbije na davanje suglasnosti. Na sjednici u utorak, 14. listopada, nakon cjelodnevne rasprave, za usvajanje predloženog teksta Statuta glasovalo je 89 zastupnika, dok je protiv bio 21 zastupnik. U prijepodnevnim satima zastupnici su u načelu raspravljali o predloženom tekstu, dok su tijekom poslijepodneva i večeri prihvatili samo jedan od ukupno 155 amandmana, koje su podnijeli oporbeni zastupnički klubovi SRS-a, DSS-NS i Naprijed Srbijo.
Usvojeni najviši pravni akt Vojvodine prema daljnjoj ustavnoj proceduri punovažan će postati tek nakon dobivanja suglasnosti republičkog parlamenta. Očekuje se da se republički parlament o ovom dokumentu izjasni do konca ove godine, a svečano proglašenje Statuta Vojvodine trebalo bi se dogoditi u Skupštini Vojvodine početkom iduće godine. Budući da su u Skupštini Vojvodine za usvajanje Statuta glasovali predstavnici svih stranaka vladajuće koalicije u Srbiji, kao i zastupnik oporbenog LDP-a, za očekivati je da će Skupština Srbije bez problema dati zeleno svjetlo najvažnijem vojvođanskom dokumentu.
U OKVIRU REALNOSTI: Uv-odeći zastupnike u raspravu o predloženom nacrtu, šef koordinacijskog tijela vladajuće koalicije u Vojvodini Dragoslav Petrović rekao je kako su nesporni ciljevi donošenja ovog akta: puna integracija Vojvodine u pravni sustav države Srbije, otvaranje prostora za punu primjenu ovlasti, prava, obveza i odgovornosti tijela i institucija AP Vojvodine, koji su definirani Ustavom Republike SRbije.
»Uz sva realna ograničenja u najvišem pravnom aktu Republike Srbije, on pruža mogućnosti da se iznimno značajno unaprijedi položaj pokrajine, kao i da se unaprijede i sustav upravljanja i orgaziranje u tijelima i institucijama Vojvodine, što će dovesti do suvremenih i perspektivnih rješenja, unaprijediti efikasnost ekonomskog sustava, potencirati razvojne komponente, pozitivno utjecati na stabilnost države i odisati afirmativnim porukama europskoj javnosti i drugim međunarodnim čimbenicima. Naravno, u interesu građana Vojvodine i svih građana Srbije«, rekao je Petrović.
On je dodao kako se uvijek može bolje i da se sigurno to moglo i ovog puta.
»Bili smo itekako spremni na kompromise, ali samo do mjere koja ne ugrožava europsku budućnost Srbije, interese građana Vojvodine, elemente od značaja za tradicionalno korektan suživot uz međusobno poštovanje svih građana Vojvodine i da se ne ugrožava daljnja decentralizacija«, dodao je Petrović.
Potpredsjednik pokrajinske vlade i pokrajinski tajnik za propise, upravu i nacionalne manjine Tamás Korhecz istaknuo je, kako je sam Ustav Srbije odredio okvire autonomije Vojvodine na uopćen način, što ima dobre i loše strane.
»Dobro je što se stvorio prostor i potreba za donošenjem Statuta koji je sukladan europskim integracijama kojima težimo«, rekao je Korhecz. »Statut određuje granice autonomnosti na taj način što je precizirao imovinu, prihode i pitanja od pokrajinskog značaja. Loša strana ogleda se u tome što razgraničava autonomiju u Ustavu, jer kvalificirana većina zastupnika kako u AP Vojvodini, tako i u Narodnoj skupštini SRbije, određuje mjeru autonomnosti. Zato je, kako na nama, tako i na zastupnicima republičke skupštine, velika odgovornost odrediti tu mjeru.« 
AUTONOMIJA NE SVAĐA LJUDE: U uvodnom izlaganju predsjednik Izvršnog vijeća APV Bojan Pajtić rekao je kako zastupnici danas, odlučivanjem o Statutu, odlučuju razvijati gospodarstvo i poljoprivredu, učvrstiti ravnopravnost nacionalnih zajednica koje ovdje žive, odlučuju da lokalne, pokrajinske i republičke institucije rade skladnije, brže i u najboljem interesu građana.
»Mi znamo da nekima još uvijek smetaju europski principi i vrijednosti kada ih mi ugrađujemo u novi Statut Vojvodine, ali ja o tim i takvima neću izgovoriti niti riječi«, rekao je Pajtić. »Uvijek ćemo braniti pravo nekih političara da sudjeluju u javnoj raspravi o Statutu Vojvodine. Ali ćemo uvijek pamtiti kako oni nama nisu dali pravo sudjelovati u javnoj raspravi o Ustavu Srbije.«
Pokrajinski je premijer dodao kako ideja autonomije Vojvodine nikad nije svađala ljude koji hoće živjeti u miru sa svojim susjedima. Ta je ideja uvijek bila u funkciji životnih interesa svih koji su se u Vojvodini nastanjivali i uvijek je ostajala u srcu naroda, rekao je Pajtić. Dodao je i kako Vojvođani nemaju više vremena za dvojbe, te da se odmah moraju izboriti sa siromaštvom, nezaposlenošću, izolacijom i strahom od tržišta, a osobito sa strahom od međunarodnog tržišta.
»Bez toga nam nema ubrzanog napretka, nema održivog i samostalnog gospodarskog prosperiteta. Apsolutno sva europska iskustva pokazuju kako je funkcionalna decentralizacija najbolji lijek protiv pravne nesigurnosti, birokratskog voluntarizma i korupcije«, rekao je između ostalog Bojan Pajtić. 
Priredio: Z. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika