Arhiv tekstova Arhiv tekstova

I dalje važe različite istine

»U postjugoslavenskim društvima važe i dalje različite istine i prikazi prošlosti, koje se u velikom broju slučajeva zasnivaju na političkim mišljenjima i tumačenjima a ne na činjenicama, i još uvijek je prisutno poricanje zločina prema drugima i priznavanje samo svojih žrtava«, rekla je predsjednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić na konzultacijama s novinarima održanim 11. listopada na Fruškoj gori. 
Konzultacije u organizaciji Nezavisnog novinarskog društva Vojvodine, Fonda za humanitarno pravo i Impunity Watch održane su s ciljem da urednici i novinari daju prijedloge i svoja viđenja o inicijativi koalicije za REKOM o osnivanju regionalnog povjerenstva, koje bi se bavilo utvrđivanjem činjenica o ratnim zločinima na prostoru bivše Jugoslavije. 
MILIJUN POTPISA:  Koalicija za REKOM je mreža nevladinih organizacija, udruga i pojedinaca, koje zastupaju inicijativu o osnivanju regionalnog, neovisnog, nepristranog i službenog povjerenstva. Povjerenstvo bi imalo mandat istražiti, utvrditi i javno iznijeti činjenice o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji, uključujući i sudbinu nestalih, na osnovi zajedničke volje vlada Hrvatske, Srbije, Makedonije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, uz podršku Ujedinjenih naroda i Europske Unije.
Cilj ove inicijative je prikupiti milijun potpisa i s tom peticijom inicirati osnivanje povjerenstva, kako bi se zatim predala nacionalnim vladama sa zahtjevom za donošenje odluke o prihvaćanju inicijative.
Predsjednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić obavijestio je nazočne novinare kako je od početka konzultacija, svibnja 2006., kada je i održan prvi regionalni forum u Sarajevu, održano deset konzultacija i na regionalnoj i na nacionalnoj razini s udrugama žrtava, žrtvama i veteranima, mladima, organizacijama za ljudska prava. Održana su još dva regionalna foruma u Zagrebu u veljači 2007. i u Beogradu u veljači 2008. godine. Najavio je i održavanje četvrtog foruma u Prištini 28.-29. listopada, kada će službeno biti i osnovana ova koalicija. 
Nataša Kandić je rekla kako FHP, Istraživačko-dokumentacijski centar (IDC-BiH) i Documenta (Hrvatska) zastupaju ideju o osnivanju Regionalnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima s ciljem da potpomognu rad tužiteljstava u regiji, prikupljaju, organiziraju i čuvaju dokaze koji se mogu koristiti za pokretanje i vođenje kaznenih postupaka. Takvo povjerenstvo, između ostalog, može promicati toleranciju i razumijevanje tako što bi omogućilo sukobljenim stranama čuti bol i patnju jedni drugih. Da bi se inicijativa ostvarila potrebno je napraviti jaku grupu (pokret-koaliciju) koja bi inicirala stvaranje regionalnog povjerenstva, jer je opća ocjena kako su društva ravnodušna i da bi trebalo u njima pobuditi empatiju i solidarnost prema žrtvama. Prema njezinim riječima, u postjugoslavenskim društvima važe različite istine i prikazi prošlosti. U velikom broju slučajeva one se zasnivaju na političkim mišljenjima i tumačenjima a ne na činjenicama i još uvijek je prisutno poricanje zločina prema drugima i priznavanje samo svojih žrtava.
Treba napomenuti kako su ovu inicijativu o osnivanju REKOM-a podržale udruge žrtava i veterana, organizacije mladih za ljudska prava, umjetnici, pisci, novinari iz regije koji su sudjelovali u regionalnim konzultacijama civilnog društva o mehanizmima za utvrđivanje činjenica o prošlosti, istaknula je Nataša Kandić.
Potom je Ljiljana Hellman uime Impunity Watcha podnijela izvješće o uzrocima nekažnjivosti u postkonfliktnim društvima i o pravu na istinu, pravu na pravdu, pravu na reparaciju i garancijama neponavljanja zločina. 
Podaci o žrtvama u bivšoj Jugoslaviji govore u prilog tomu da je formiranje Regionalnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima u bivšoj Jugoslaviji potrebno. Inicijativa će se ostvariti ako se prikupi milijun potpisa, čime bi se pridonijelo rasvjetljavanju brojnih zločina i pronalaženju relevantnih činjenica o ratnim događanjima na ovim prostorima.
Noémi Szabó
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika