Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Hrvatsko nacionalno vijeće nije zaboravilo na projekt otkupa rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu
Inicijativa postoji, 
nedostaje financijska potpora
 
U prošlom smo broju podsjetili na tri godine stari projekt Hrvatskog nacionalnog vijeća, koji za cilj ima otkupiti rodnu kuću bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu te je pretvoriti u Hrvatski dom. Aktualni predsjednik HNV-a Branko Horvat kaže kako se s realizacijom toga projekta nije stalo i da je u tom smislu vođena komunikacija s vlasnicima stanova u zgradi u kojoj je prije 207 godina rođen kasniji hrvatski velikan.
»U konzultacijama s predstavnicima hrvatske diplomacije u Republici Srbiji, dogovoreno je da se pregovara o kupnji jednoga stana u toj zgradi i to onoga koji je bio u vlasništvu obitelji Jelačić. Mi smo vršili korespodenciju s vlasnikom toga stana, veličine oko 60 četvornih metara. Međutim, cijena od 270 tisuća eura koju je on tražio, po našem mišljenju uveliko nadilazi tržišne cijene nekretnina u Novom Sadu, a rekao bih i šire. Ta cijena također nadilazi i okvire u kojima se mi možemo kretati, stoga je naš odgovor glasio da o takvoj ponudi ne možemo razgovarati. Tu smo stali i sada smo u ‘statusu quo’«, objašnjava Horvat.
Predsjednik HNV-a najavljuje kako će to pitanje biti pokrenuto na međudržavnoj razini, na sjednici međuvladinog Mješovitog odbora koji prati provedbu Sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Srbije o zaštiti prava manjina.
»Mi ovo pitanje ne možemo samostalno rješavati. Formalnu potporu državnih dužnosnika je lako osigurati, ali ne i financijsku potporu«, dodaje Horvat.
D. B. P.
 
Kup tolerancije održan u Bačkoj Topoli
 
U Bačkoj Topoli je 11. i 12. listopada održana sportska manifestacija pod nazivom »Kup tolerancije 2008.«, koja se realizira u okviru programa Izvršnog vijeća AP Vojvodine pod nazivom »Afirmacija multikulturalizma i tolerancije u Vojvodini« i čiji je nositelj Pokrajinsko tajništvo za propise, upravu i nacionalne manjine.
Nazočnima se obratio Sándor Egeresi, predsjednik Skupštine AP Vojvodine i tom prilikom istaknuo značaj tolerancije, kao suštine vojvođanskog identiteta i preduvjeta boljeg života i međusobnog razumijevanja.
Sudionike je u ime grada domaćina pozdravio Atila Babi, predsjednik Općine Bačka Topola. Na takmičenjima u Bačkoj Topoli, koje je organizirao Sportski savez Općine Bačka Topola, sudjelovali su predstavnici osnovnih i srednjih škola iz osam općina: Ada, Bečej, Čoka, Kanjiža, Mali Iđoš, Novi Kneževac, Senta i Bačka Topola.
H. R. 
Sutra (subota 18. listopada) u Novom Sadu
Obilježavanje dana rođenja bana Jelačića
 
Dan rođenja bana Josipa Jelačića, jedan od četiri službena blagdana hrvatske nacionalne zajednice u Republici Srbiji, bit će obilježen sutra 18. listopada,  svečanom proslavom u dvorani Gradskog vijeća Saveza samostalnih sindikata u Novom Sadu (Bulevar Mihajla Pupina 24). Početak je u 19 sati. 
U programu će sudjelovati: zbor HKPD »Jelačić« iz Petrovaradina i Klapa »Agape« iz Srijemske Mitrovice. Nakon programa uslijedit će koktel. 
Za sve zainteresirane osiguran je i organiziran autobusni prijevoz iz Subotice. Polazak je u 17 sati ispred HKC »Bunjevačko kolo« (Preradovićeva 4).
 
Ana Tomanova-Makanova posjetila subotičke medije
Programi na jezicima nacionalnih manjina bit će očuvani 
 
Potpredsjednica Izvršnog vijeća AP Vojvodine i pokrajinska tajnica za informacije Ana Tomanova-Makanova posjetila je prošloga petka, 10. listopada, nekoliko subotičkih medija: Pannon Televiziju, RTV YU ECO, SUPER TV i Radio Suboticu. Cilj posjeta bio je detaljnije se upoznati s problemima s kojima su elektronički mediji suočeni, uspostaviti buduću suradnju, kao i stvoriti opći javni interes u ovoj oblasti, kako bi se što bolje i aktualnije informiralo građanstvo. 
Jedinstven zaključak, koji su predstavnici medija iznijeli, odnosi se na visoku cijenu plaćanja kabelskim distributerima, kako bi ih pustili u etar, a s druge strane je velika konkurencija u nelegalnim radijskim i televizijskim stanicama, koje nemaju dozvolu za rad, a još nisu ukinute. Kao konkretnu pomoć vojvođanskim medijima Ana Tomanova-Makanova je najavila profesionalno usavršavanje za novinare.
Tijekom posjeta Subotici Tomanova-Makanova razgovarala je i s gradonačelnikom Subotice Sašom Vučinićem o aktualnoj medijskoj slici subotičkog okruga. 
Privatizacija medija, čiji su osnivači lokalne samouprave, neminovna je, no, programi na jezicima nacionalnih manjina bit će očuvani, poručila je Tomanova-Makanova tijekom posjeta Radio Subotici. Dodala je da nova rješenja za privatizaciju medija podrazumijevaju promjenu Zakona o radiodifuziji, što se može očekivati do konca ove godine. 
D. B. P.
 
 
Visoko izaslanstvo OESS-a posjetilo HNV
Upoznavanje s aktualnom problematikom
 
Tijekom boravka u Subotici u utorak 14. listopada, visoko izaslanstvo OESS-a, koje je predvodio veleposlanik Hans Ola Urstad, šef misije OESS-a u Srbiji, posjetilo je i Hrvatsko nacionalno vijeće, gdje je razgovaralo s predsjednikom ovoga tijela Brankom Horvatom.
Horvat je predstavio aktualnu problematiku vezanu uz život hrvatske manjinske zajednice u Republici Srbiji. Posebno je naglasio probleme oko neriješenog pitanja uvoza udžbenika za potrebe nastave na hrvatskom jeziku, kao i problem nedovoljne zastupljenosti programa na hrvatskom jeziku na Radio-televiziji Vojvodine.
Također, bilo je riječi i o očekivanjima hrvatske zajednice u kontekstu donošenja novog Zakona o nacionalnim vijećima, te novog Statuta AP Vojvodine. 
Prema Horvatovim riječima,  predstavnici OESS-a izazili su uvjeravanja da će nastojati pomoći u rješavanju navedenih pitanja hrvatske zajednice. 
Osim Branka Horvata sastanku su uime HNV-a bili nazočni i tajnik Ladislav Suknović te članica Izvršnog odbora zadužena za obrazovanje Stanislava Stantić-Prćić.
D. B. P.
 
Inicijativa DSHV-a za uspostavom putničkog 
prometa na relaciji Vinkovci – Subotica
Nedostaju motorne garniture
 
Uprava Hrvatskih željeznica poslala je dopis Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini vezan za inicijativu ove stranke glede uspostave željezničkog putničkog prometa na relaciji Subotica – Vinkovci. 
»Unatrag nekoliko posljednjih mjeseci odvijale su se značajne aktivnosti između Hrvatskih željeznica i Željeznica Srbije, vezane uz iznalaženje mogućnosti ispostave prometa vlakova za prijevoz putnika na relaciji Erdut-Bogojevo za vozni red 2008/09. Izražena je obostrana zainteresiranost za uvođenje vlakova na ovoj relaciji, s mogućnošću ostvarivanja kvalitetnih veza za Osijek i Vinkovce s hrvatske, odnosno Sombor i Novi Sad sa srpske strane. Najveći problem je u broju potrebnih prijevoznih sredstava. Naime, niti jedna od dviju željeznica nije u mogućnosti osigurati motorne garniture koje bi realizirale predloženi promet«, kaže se u odgovoru kojega potpisuje direktor i član Uprave Hrvatskih željeznica (Putnički prijevoz) Marijan Klarić. 
»Svjesni smo potreba stanovništva Republike Srbije, naročito Hrvata iz Vojvodine, za ponovno povezivanje Subotice s Vinkovcima i Osijekom, kamo su uvijek gravitirali. Usprkos toga, Hrvatske željeznice trenutačno nisu u mogućnosti osigurati više od suglasnosti za vožnju garnitura Željeznica Srbije do naših kolodvora, no, trudit ćemo se da u što kraćem roku pronađemo primjereno rješenje«, zaključuje se u dopisu HŽ-a.
H. R.
Skoplje: Otvoren diplomski studij 
hrvatskog jezika 
 
Diplomski sveučilišni studij hrvatskog jezika i književnosti na Filološkome fakultetu »Blaže Koneski«, na Sveučilištu »Sv. Ćirila i Metoda« u Skoplju, otvoren je 8. listopada, na hrvatski Dan neovisnosti. 
Studij, koji će zasad pohađati 15 studenata, službeno je otvorio prof. dr. Maksim Karanfilovski, dekan Filološkoga fakulteta u Skoplju, a hrvatski veleposlanik Ivo Kujundžić naglasio je kako je to još jedan pokazatelj čvrstih i bogatih kulturnih veza između dviju država.
H. R.
 
Srbija u europskim integracijama
 
Europske perspektive Srbije, prekogranična suradnja i programi Europske Unije bili su teme okruglog stola koji je u Subotici održan u ponedjeljak. Organizator je bio Europski pokret u Srbiji, Balkanski fond za demokraciju, Odbor za europske integracije Skupštine Srbije i Zajednička inicijativa za potporu parlamentarnim institucijama EU. Među uvodničarima bili su savjetnica potpredsjednika Vlade Republike Srbije Ksenija Milivojević, Vladimir Međak iz Ureda za europske integracije Vlade Srbije, veleposlanik Republike Mađarske u Beogradu Sándor Papp, Zoran Krtinić iz ureda susjedskog programa s Mađarskom, te gradonačelnik Subotice Saša Vučinić i predsjednik Skupštine Grada Jenö Maglai.
 
Pásztor kritizira RTV Vojvodinu  
 
István Pásztor ocijenio je kao neprihvatljivu suspenziju odgovorne urednice mađarske redakcije RTV Vojvodine Erzsébet Simon i zatražio da se odluka preispita, prenosi 14. listopada Tanjug. »Ovakva odluka doprinosi ugrožavanju svih rezultata koje ste Vi postigli u Televiziji Vojvodine po pitanju osmišljavanja programa na jezicima manjinskih nacionalnih zajednica, pa i programa na mađarskom jeziku«, navodi se u pismu koje je predsjednik Koalicije vojvođanskih Mađara uputio direktorici RTV Vojvodine Dini Vranešević-Kurbatvinsky.
»Mislim da je neprihvatljivo postupanje gospođe Nade Kalkan, kada je u Vašem odsustvu usmenom odlukom naredila suspenziju Erzsébet Simon s dužnosti odgovorne urednice programa na mađarskom jeziku«, naveo je Pásztor, ocijenivši da je ovakva odluka pravno neodrživa. On je također naveo da je neprihvatljiva i odluka o skraćivanju trajanja večernjeg televizijskog dnevnika na mađarskom jeziku sa 40, prvo na 20, a kasnije na 28 minuta. 
»Nova programska shema od ožujka je doprinijela produkciji boljeg programa, kako informativnog, tako i kulturnih, obrazovnih i zabavnih sadržaja. To su rezultati koje bi stalno trebalo unapređivati, a ne negirati i potkopavati. Mislim da pozivanje na to da je suspendirana glavna urednica pogriješila što je o promjeni programske sheme i trajanju televizijskog dnevnika obavijestila gledatelje tijekom prvog skraćenog TV dnevnika, zapravo skreće pažnju sa suštinskog problema«, smatra Pasztor i zahtijeva da se izvrši ponovno pažljiva procjena činjenica i odluka o suspenziji Simonove preispita. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika