Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Većina

Većina
 
Zastupnici Skupštine Vojvodine u utorak su nešto prije ponoći usvojili Prijedlog statuta Vojvodine, a zatim su ga, posljednjeg dana Ustavnim zakonom predviđenoga roka, dostavili Skupštini Srbije na davanje suglasnosti. No, za razliku od pokrajinske skupštine, za Skupštinu Srbije nema zakonski predviđenoga roka, pa ostaje nepoznanica kada će ovaj Prijedlog stići na dnevni red. 
Za novi najviši pravni akt Vojvodine glasovalo je 89 poslanika vladajuće koalicije, dok je 21 oporbeni zastupnik glasovao protiv, a deset ih nije glasovalo. Glasovanju je prethodila duga rasprava o načelnim pitanjima, a zatim i o 155 amandmana. Kao i u javnoj raspravi koja je prethodila usvajanju, oporbeni su zastupnici tvrdili kako dokument na »mala vrata« uvodi mogućnost stvaranja »države u državi« i etničke teritorijalne autonomije, dok su zastupnici vladajuće koalicije tvrdili da je Prijedlog statuta u potpunosti u skladu s Ustavom Srbije i njegova je glavna svrha pospješivanje ekonomskog razvoja.  
Među rješenjima koja su neprihvatljiva za oporbu su: preambula Statuta u kojoj se navode građani i građanke APV, a ne srpski narod i ostali građani; mogućnost otvorenja predstavništava Vojvodine u inozemstvu; korištenje termina nacionalne zajednice, umjesto »srpskog naroda i nacionalnih manjina«; definiranje teritorija AP Vojvodine sa Srijemom, Banatom i Bačkom; glavni grad Vojvodine; donošenje »pokrajinskih skupštinskih odluka«; Vojvođanska akademija znanosti i umjetnosti. Glavni argument za sve amandmane bio je da sve te i mnoge druge odredbe nisu u skladu s Ustavom. Oporba je sa svojim brojnim amandmanima pokušala u cijelosti izmijeniti Prijedlog statuta Vojvodine, no, osim jednog amandmana radikala, svi su ostali amandmani oporbe odbačeni. 
Ukoliko republički parlament prihvati ponuđeni tekst Statut će biti vraćen Skupštini Vojvodine na proglašenje, čime bi i službeno stupio na snagu, a zatim bi, prema tumačenju pravnih stručnjaka, Skupština Srbije trebala usvojiti i »lex specialis«, kojim bi se omogućilo nesmetano primjenjivanje Statuta.
Uvjerljiva, tročetvrtinska većina u Skupštini Vojvodine nije ostavila puno dvojbi o tome hoće li Statut biti usvojen u pokrajinskoj skupštini. U republičkoj skupštini je manje-više ista koalicija na vlasti, ali ne u istom brojčanom omjeru, ali predlagači Statuta očekuju da će i u Narodnoj skupštini Statut proći i to do konca godine. A do tada očekuju nas zasigurno žučne rasprave o autonomiji regije, koja je za jedne »motor razvoja«, a za druge uvijek samo početak »separatizma« i ništa drugo. 
J. D.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika