Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Od sla­me do umjet­no­sti

Otvaranje XIX. saziva Prve kolonije naive u tehnici slame održano je u subotu, 10. srpnja u Domu kulture u Tavankutu, a u prostorijama Doma otvorena je i izložba slika od slame koje su nastale na prošlogodišnjoj koloniji slamarki. Izložbu je otvorila povjesničar umjetnosti Olga Kovačev Ninkov.
    Ovogodišnju XIX. koloniju otvorio je predsjednik organizacijskog odbora likovno-slamarskog odjela pri Hrvatskom kulturno-prosvjetnom društvu »Matija Gubec« – Branko Horvat. Na otvaranju kolonije nastupio je zbor župe Isusova Uskrsnuća iz Subotice.
OTVARANJE KOLONIJE: Prije samog otvaranja izložbe sve prisutne je pozdravila voditeljica likovno-slamarskog odjela pri HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta i organizatorica ove kolonije Jozefina Skenderović, te je rekla kako je otvaranje XIX. kolonije nešto skromnije, no, za zatvaranje se priprema veći kulturni program. U ime gradske samouprave ovom otvaranju je prisustvovao i dopredsjednik Skupštine općine Subotica Lazar Baraković sa suprugom. Pri otvaranju izložbe slika od slame Olga Kovačev Ninkov je rekla, kako joj je ovo treća kolonija koju otvara i da sada izloške gleda drugim očima, jer je imala prigodu vidjeti film Rajka Ljubiča »Tri divojke, tri slamarke«.
    »Za mene je taj film bio veliko otkrovenje, jer je u pravom svjetlu prikazao slamarke i njihovu djelatnost. Mislim da je taj film doprinio u vrednovanju i razumijevanju pojave slamarki kod nas«, rekla je Olga Kovačev Ninkov. Prisutnima se obratio i Branko Horvat koji je istaknuo kako je svaki rad težak dok se ne dođe do cilja, tako je i priprema za koloniju naporna, no, kada dođe do otvaranja, sve ružno se zaboravi i uživamo u onome što nam je dala priroda i što slamarke prave od žita. Župni zbor Isusovo Uskrsnuće se predstavio s tri kompozicije: »Blagoslovljena ova zemlja moja« i »Dani prije žetve« od Asića i pjesmom »Bačka« od Kočonde. Sa zborom je kao vokalna solistica nastupila Terezija Buljovčić Jegić – sopran. Nastupila je i učenica niže Muzičke škole u Subotici, Noémi Toth, na flauti. Zborom je ravnao Miroslav Stantić.
O RADU KOLONIJE: »Ovogodišnja kolonija ima 24 sudionice, a dvije gošće su iz Mađarske. Kolonija traje tjedan dana i zatvara se 17. srpnja u večernjim satima. To je subota pred Dužijancu u Tavankutu. Prije svake kolonije napravimo izložbu slika koje su urađene na prošlogodišnjoj koloniji, tako je i ove godine i svi zainteresirani mogu pogledati izložbu idući tjedan. Eksponati su izloženi u Domu kulture u Tavankutu. Kolonija svaki dan radi u prostorijama Osnovne škole ‘Matija Gubec’ u Tavankutu od 9 do 18 sati, a 15. srpnja ova kolonija slamarki će raditi u Galeriji dr. Vinko Perčić u Subotici i na taj način ćemo pružiti priliku ljudima koji su zainteresirani da mogu vidjeti način rada i stvaranje slika od slame i u Subotici«, kaže Jozefina Skenderović.
    Na ovogodišnjoj koloniji će raditi i mlađi sudionici, neki još neće izrađivati slike, no promatranjem će učiti na koji način se stvara slika od slame. Do sada su slamarke imale mnogobrojna gostovanja, kako u našoj zemlji tako i u inozemstvu. Slika od slame ima po cijelom svijetu. Radovi koji će nastati na ovogodišnjoj XIX. koloniji bit će pokazani uoči centralne manifestacije »Dužijance 2004« u Subotici. Izložba će bit otvorena 6. kolovoza u vestibilu Gradske kuće u Subotici.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika