Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dječji tjedan prava

Dragi moji mali prijatelji, sve vas lijepo pozdravljam u vašem Dječjem tjednu. Ovaj je tjedan posvećen djeci i dječjim pravima, kojih ima puno, a važno je znati da ih i odrasli moraju poštovati. 
Dječji se tjedan održava svake godine u prvom punom tjednu listopada, zato je ove godine počeo u ponedjeljak 6. listopada, i završava u petak 12. listopada. Tada je pozornost najšire javnosti usmjerena k stanju, pravima i potrebama djece. Djeca u tim danima, prema svojim željama i izboru, samostalno i uz pomoć odraslih provode vrijeme u odabranim igrama, priredbama i stvaralačkim aktivnostima. 
No, ne bi to tako trebalo biti samo u tjednu koji je posvećen djeci, nego bi tako trebalo biti stalno. Uvijek bi sva djeca trebala biti na prvom mjestu roditeljima, odgojiteljima, učiteljima, svim ljudima koji na bilo koji način rade s djecom. 
Sva djeca bez iznimke, bez razlike ili diskriminacije na osnovi – rase, boje kože, spola, jezika, religije, političkih ili bilo kojih drugih uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovinskog stanja, rođenja ili nečeg drugog, imaju pravo na dječja prava. Sva djeca uvijek trebaju imati puno ljubavi, pažnje, lijepih riječi, puno maženja i puno zagrljaja.
Evo nekoliko prava koja svako dijete treba imati: 
sva djeca trebaju imati posebnu zaštitu, kako bi se slobodno i dostojanstveno mogla razvijati tjelesno, duhovno, moralno. 
Svako dijete ima pravo na ime i nacionalnu pripadnost.
Djeca trebaju imati socijalnu sigurnost, zdravo rasti i razvijati se. 
Dijete ima pravo na odgovarajuću prehranu, smještaj, odmor i liječničku skrb.
Dijete koje ima teškoća u tjelesnom ili duhovnom razvoju, ili je socijalno ugroženo, dobiva poseban tretman. 
Za potpuno harmoničan razvoj ličnosti djetetu su potrebni ljubav i razumijevanje.
Dijete treba rasti pod starateljstvom i odgovornošću svojih roditelja, ali u svakom slučaju u jednoj njemu naklonjenoj klimi i s moralnom i materijalnom odgovornošću; dijete ne smije biti (osim pod posebnim okolnostima) odvojeno od majke.
Društvo i javne ustanove imaju obvezu djeci bez roditelja ili djeci koja nemaju dovoljno dobar životni smještaj pružiti posebnu brigu. 
Novčana pomoć od strane države ili druge vrste pomoći za djecu iz obitelji s velikim brojem djece su poželjne. 
Dijete ima pravo na neizostavnu obveznu nastavu, bar osnovnog stupnja. 
Interesi djeteta su obveza za sve, koji su odgovorni za njegov odgoj i usmjeravanje; ovu odgovornost u prvoj liniji imaju roditelji.
Dijete ima potpunu mogućnost za igru i odmor. 
Dijete u svakom položaju pripada među one koji najprije dobivaju zaštitu i pomoć.
Dijete je zaštićeno od svih formi zapostavljanja, strahota i iskorištavanja. 
Dijete ne smije obavljati bilo kakav posao koji može oštetiti njegovo zdravlje i odgoj ili utjecati na njegov duhovni i tjelesni razvoj.
Dijete je zaštićeno od djelovanja koje bi moglo podržavati rasističku, religioznu ili neku drugu formu diskriminiranja. 
Nažalost, ne poštuju svi ova prava, pa su neka djeca nesretna, jer se njihovi roditelji ili neki drugi ljudi ne brinu za njih i ne pokazuju im da ih vole. Svima želim da imate puno pravo na sva dječja prava, da budete voljeni, da živite u zajedništvu i skladu.  
Ž. Vukov
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika