Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Jesenska izložba likovnjaka 
 
Skupna jesenska izložba članova Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice bit će otvorena u utorak 14. listopada u 18 sati, u Velikoj dvorani Centra. Bit će izloženo 40-ak radova, a izložba je prodajnog karaktera. Izloženi radovi će se moći pogledati do 21. listopada.
Inače, u sklopu svojih aktivnosti Likovni je odjel protekloga vikenda održao svoju jednodnevnu jesensku koloniju u Vili Viktoriji na Paliću, gdje su im domaćini bili Marija i Grgo Grunčić. »Na koloniji je sudjelovao 21 slikar iz Odjela. I pokraj kišnog vremena radilo se vrijedno i uspješno«, kaže predsjednik Likovnog odjela Josip Horvat. 
 
Film Vinka Brešana u Beogradu
 
Film hrvatskog redatelja Vinka Brešana »Nije kraj« bit će premijerno prikazan u Beogradu 22. listopada u Sava centru, piše Tanjug.  Film simboličnog naslova, s elementima ljubavne priče, političke drame i crnog humora već je viđen u Srbiji. Publika ga je toplo pozdravila na otvorenju festivala Cinema City u Novom Sadu i na Glumačkim susretima u Nišu, gdje je mlada srpska glumica Nada Šargin dobila nagradu »Carica Teodora« za glavnu žensku ulogu. 
Distribucijska kuća »Vans« koja je u ovom projektu surađivala s poduzećem »Interim« iz Zagreba ističe kako je to prva srpsko-hrvatska koprodukcija od prestanka oružanog sukoba. Scenarij su napisali Mate Matišić, Brešan i Franjo Moguš, koji je bio i direktor fotografije. 
 
Gostovanje osječkog HNK u Subotici 
 
Drama osječkog Hrvatskog narodnog kazališta gostovat će idućeg petka 17. listopada u Subotici, gdje će izvesti predstavu »Sjećanje vode« britanske dramatičarke Shelagh Stephenson, u režiji Ivice Šimića. 
»Drama nazvana po fizikalnom fenomenu, a po kojem i voda pamti, pa kako onda ne bi ljudi, prati događaje oko triju ožalošćenih sestara okupljenih na pogrebu svoje majke. Mary je pomalo nezadovoljna uspješna liječnica, koja ima jednako uspješnog ljubavnika, također lječnika, koji je nažalost oženjen. Tereza je očigledno zadovoljna svojim drugim brakom, dok je Katrin najmlađa i najnezrelija. Ona luduje za shopingom, za ludom odjećom, upropaštava život ljubavnim aferama i drogom. Njih se tri pokušavaju dogovoriti kako pokopati mamu Vi koju, kao sablasno priviđenje u zelenoj haljini od tafta, vidi i čuje samo Mary… No razgovori oko pogrebnih angažmana otvorit će i Pandorinu kutiju njihovih prošlosti…«, navodi se u najavi ove predstave.
U predstavi igraju: Nela Kocsis, Mira Perić-Kraljik, Tatjana Bertok- Zupković, Sandra Lončarić Tankosić, Velimir Čokljat, Davor Panić. 
Predstava će biti igrana na sceni Jadran Narodnog kazališta, s početkom u 19 sati i 30 minuta.
 
Antun Božičević izlaže u Subotici
 
Izložba hrvatskog akademskog slikara Antuna Božičevića pod nazivom »Art Is Not Allowed Here« (Umjetnost ovdje nije dozvoljena) bit će otvorena u idući petak, 17. listopada, u Galeriji »dr. Vinko Perčić« u Subotici. Umjetnik će se predstaviti instalacijom koju čini žičana ograda između prostorija ili stupova izložbenog prostora. Kada posjetitelj dotakne ogradu ili pokuša proći kroz nju, napeta ga žica vraća unatrag i dolazi do reproduciranja prodornog metalnog zvuka iz kojeg se razaznaje rečenica »Art Is Not Allowed Here«. Izložba će biti otvorena u 19 sati. 
Antun Božičević je rođen 1970. u Andrijaševcima kod Vinkovaca, diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Živi i radi u Zagrebu. Izlagao je samostalno i skupno u Hrvatskoj i inozemstvu (Italija, Češka, Švedska). Za svoj rad dobio je više nagrada i priznanja, među ostalim i nagradu »Radoslav Putar« za mlade likovne umjetnike u Hrvatskoj.
Dani novog hrvatskog filma u Subotici
 
U organizaciji Art kina »Aleksandar Lifka«, od 11. do 17. listopada u Subotici će biti održani Dani novog hrvatskog filma, u okviru kojeg će biti prikazano sedam ostvarenja iz novije hrvatske kinematografije. Projekcije filmova bit će održavane u amfiteatru Otvorenog sveučilišta, svakog dana s početkom u 18 sati.
Manifestaciju će sutra (subota 11. listopada) otvoriti film »Pjevajte nešto ljubavno«  redatelja Gorana Kulenovića. Gost na otvorenju bit će redatelj Branko Ištvančić, čiji će film »Duh u močvari« biti prikazan u nedjelju 12. listopada. Prije projekcije, po prvi će se put prikazati Ištvančićev demo film u trajanju od 15 minuta pod nazivom »Od zrna do slike«. Ovo će biti svojevrsna najava dokumentarca o slamarkama iz Subotice i okolice čije je snimanje u tijeku, a završetak filma očekuje se krajem ove ili početkom sljedeće godine. 
Ostalih dana bit će prikazani filmovi: »Put lubenica« Branka Schmidta, »Što je muškarac bez brkova?« Hrvoja Hribara, »Živi i mrtvi« Kristijana Milića, »Armin« Ognjena Sviličića i »Moram spavat anđele« Dejana Aćimovića.
Dani novog hrvatskog filma bit će održani uz potporu Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Grada Subotice, Otvorenog sveučilišta Subotica, Fondacije Fokus. 
Nakon Subotice, Dane novog hrvatskog filma moći će vidjeti i publika u Novom Sadu i Zrenjaninu. Suorganizatori su Kulturni centar Novog Sada i Kulturni centar Zrenjanina. 
 
Zavitni dan u Bačkom Monoštoru
 
Zavitni dan Bačkog Monoštora, 13. listopada, ove će godine biti obilježen dvodnevnim programom. U nedjelju 12. listopada u 18 sati, u sportskoj dvorani bit će održan kulturno-umjetnički program. Nastupit će: KUD »Matija Antun Eleković« iz Davora, KUD »Josip Čolić« Donji Miholjac – Rakitovica, UG Šokačka grana Osijek, svi iz Republike Hrvatske, te HKUPD »Mostonga« iz Bača, KUD »Krajcarka« iz Kupusine, te monoštorački KUD »Rumunjka«  i KUDH »Bodrog«. 
Po tradiciji svečana misa bit će služena na Zavitni dan (ponedjeljak 13. listopada) točno u podne u crkvi svetog Petra i Pavla.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika