Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bogat četverodnevni program

Sedmi po redu Dani Balinta Vujkova, s podnaslovom Dani hrvatske knjige i riječi, bit će održani od 22. do 25. listopada u Subotici, uz bogatstvo različitih i novih sadržaja. »Program je koncepcijski poslagan tako da sve dobne skupine mogu naći nešto za sebe. Želja organizatora je da knjiga i riječ nađu put do djece i odraslih. Stoga u četiri dana ima programa za djecu, za one koje zanima povijest naše književnosti ali i za širu publiku koja će ove godine uživati u koncertu i svečanoj dodjeli nagrade i priznanja za životno djelo na području književnosti«, kaže Katarina Čeliković, predsjednica Organizacijskog odbora Dana Balinta Vujkova.
MINI SAJAM HRVATSKIH IZDAVAČA: Višednevna manifestacija počinje u srijedu 22. listopada, otvorenjem Mini sajma hrvatskih izdavača u 11 sati u predvorju Gradske kuće. Sajam će trajati do subote 25. listopada, radnim danom od 10 do 19 sati, a knjige će se moći nabaviti po popularnim cijenama.
U četvrtak 23. listopada, u Hrvatskom kulturnom centru »Bunjevačko kolo« bit će održan program namijenjen učenicima koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, pod nazivom »Narodna književnost u školi«. »Ove će godine učenici OŠ ‘Matija Gubec’ u Tavankutu, u 11 sati izvesti predstavu ‘Razlinkavi zec’ Balinta Vujkova u režiji učiteljice Marice Skenderović. Tako ćemo od ove godine svake godine ponuditi školama da nastupe sa svojom predstavom, a djeca se tomu jako raduju. Prije predstave predstavit ćemo novu knjigu ‘Mali diplomat i drugi igrokazi’ te CD s radio dramskom serijom ‘Na vrbi svirala’ i, po tradiciji, darovati učenike i škole«, najavljuje Katarina Čeliković.
Istoga dana, s početkom u 19 sati, u čitaonici Gradske knjižnice bit će predstavljena knjiga »Šaljive narodne pripovijetke« Balinta Vujkova, najnovije izdanje u nakladi NIU »Hrvatska riječ«. 
STRUČNI SKUP: Tema ovogodišnjih Dana Balinta Vujkova je »Lirika Hrvata u Podunavlju«. Stručno-znanstveni skup okupit će desetak predavača iz Austrije, Mađarske, Hrvatske i Vojvodine.
»Tema je vrlo zanimljiva, a prema prijavljenim predavačima, uočljiva je pojava novih lica i zanimljiv pristup temi. Saznat ćemo mnogo novosti o Balintu Vujkovu, o njegovoj poeziji, a svakako je zanimljivo upoznati liriku Hrvata u Austriji, Mađarskoj, kao i liriku Šokaca i Bunjevaca«, kaže Katarina Čeliković. 
Stručni skup počinje u petak 24. listopada u 9 sati, u čitaonici Gradske knjižnice gdje će uz prigodnu izložbu knjiga biti predstavljena i ovogodišnja nakladnička djelatnost Hrvata u Vojvodini.
Ovogodišnji sudionici skupa  bit će gosti u Tavankutu, u tamošnjoj osnovnoj školi te župnoj crkvi, gdje će moći pogledati stalnu postavku izložbe slika u tehnici slame.
Kako ističe naša sugovornica, Dani hrvatske knjige i riječi bit će po svom sadržaju najbogatiji do sada. »Prošle smo godine bili oduševljeni gostovanjem Hrvatskog kazališta iz Pečuha, a ove nam godine liriku u glazbenom izričaju donose gosti iz Makarske, klapa Adrion. Oni će imati cjelovečernji koncert u Velikoj vijećnici Gradske kuće u petak 24. listopada u 19 sati«, objašnjava Čeliković.
Organizator manifestacije je Hrvatska čitaonica iz Subotice. Dani Balinta Vujkova bit će održani uz financijsku potporu Grada Subotice, Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog tajništva za obrazovanje i kulturu, Pokrajinskog tajništva za propise, upravu i nacionalne manjine, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske te Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici.
Z. S.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika