Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Snažno zajedništvo Petrovaradinaca

Pitomo slavonsko selo Oprisavci pokraj Slavonskog Broda i ove je godine bilo mjesto tradicionalnog okupljanja Petrovaradinaca s obiju strana državne granice. Susret stanovnika ovog starog i slavnog srijemskog grada na desnoj obali Dunava, ponosnog na svoju bogatu prošlost i tradiciju slobode, održan je 5. listopada, a započet je svetom misom u crkvi Uzvišenja svetog Križa u Oprisavcima, koju je služio bivši župnik župe sv. Roka u Petrovaradinu vlč. Stjepan Sokolović. U propovijedi je govorio o Hrvatima u Srijemu koji su uvijek stajali na vjetrometini zbivanja i kojima povijesna sudbina nije bila naklonjena te time odškrinuo dio neizbrisive hrvatske povijesti Srijema i Petrovaradina, grada koji je početkom 20. stoljeća, s 98 posto hrvatskog stanovništva bio »najhrvatskiji« grad, a sada ih po neslužbenim podacima ima oko tisuću i pol, od 20 tisuća koliko danas Petrovaradin ima stanovnika. Organizator i domaćin ovog susreta Petrovaradinaca bio je, kao i svaki put do sada, vlč. Stjepan Sokolović, župnik u Oprisavcima, u čijim se prostorima iseljeni Petrovaradinci okupljaju već godinama. Petrovaradinci su uvijek bili počašćeni dobrotom svog bivšeg dugogodišnjeg župnika koji je u Petrovaradin, u župu sv. Roka, kao mladi župnik stigao 15. ožujka daleke 1969. godine i u njoj ostao punih 17 godina. U tih 17 godina, do preseljenja u Brodsku Varoš, između Petrovaradinaca i tada 24-godišnjeg župnika, rodilo se istinsko prijateljstvo koje traje sve do današnjih dana, a upravo iz tog prijateljstva iznikli su i ovi tradicionalni susreti. 
Pohvalna je i činjenica što se na ovom najvećem okupljanju iseljenih Petrovaradinaca u Hrvatskoj iz godine u godinu povećava i broj Hrvata iz Petrovaradina koji i danas u njemu žive te se kroz zajedničko druženje i radosti sjećanja produbljuje njihovo tradicionalno zajedništvo i čuva duhovna veza sa svojim gradom, u kojem je kroz duga stoljeća poštovano dostojanstvo svakog čovjeka i gdje je ljudska dimenzija bila temelj zajedničke budućnosti. 
Nakon okrepe duha slijedila je okrepa tijela uz poznate srijemske delicije, poznati petrovaradinski rizling i neizostavni tamburaški sastav »Patoka«, veterana HKPD-a »Jelačić«.
Zlatko Žužić
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika